Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Vakkal a vakító Schneebergre

A Vakvagányok című, a világtalanokról szóló film egyik főszereplője, a négyéves kora óta vak Matatek Judit – Csiszár Jenő és Bozsik Yvette filmbeli partnere – soproni hegymászókkal indul szeptemberben a 2075 méteres Schneeberg meghódítására.
Jelenet a Vakvagányok c. filmből.
A soproni író és hegymászó, Czanik Csaba vezette csapat a fogyatékosok nemzetközi éve alkalmából három kontinens három csúcsának megmászását tűzte ki célul. Az egyik felkészítő túrán, szeptember elején a Vakvagányok című film vak főszereplője, Matatek Judit kérését teljesítik akkor, amikor megmásszák vele a Schneeberget.

Czanik Csaba, dr. Sipos Gábor orvos, Tóth András operatőr és Szabó László a vállalás európai részét, a Mont Blanc megmászását már teljesítették, jövő tavasszal a Kilimandzsáró, majd az Andok legmagasabb hegycsúcsa, az Aconcagua meghódítása következik.

– Judittal a Duna Televízió „Felelet az életnek" című műsorában ismerkedtem meg – mondja az előzményekről Czanik Csaba. – Kiderült, sokat kirándul, de hegyet még nem mászott. Szeretné megtapasztalni, kézzelfoghatóvá tenni a fogyatékosok évében indított kezdeményezésünket. Pár nap gondolkodási idő után végül is igent mondtunk kérésére. Judit az expedícióban a sérülteket képviseli, mi pedig átérezhetjük, mit is jelent egymás segítése.
Matatek Judit érdeklődésünkre elmondta: egy vak ember számára a legfárasztóbb feladat a koncentrálás, mikor, hová lépjen. Az ezerötszáz méteres szintkülönbség megtétele az ő esetében nemcsak komoly fizikai, hanem szellemi teljesítmény is lesz. Az útra kedvese is elkíséri.
A túrára szeptember 6-án kerül sor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi püspök misézett

Zsúfolásig megtelt templomukban ünnepelték vasárnap az agyagosszergényiek katolikus… Tovább olvasom