Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Vadtetemeket találtak az erdőben

Röjtökmuzsaj - Elhullott vad-, illetve haszonállat-tetemeket dobtak ki ismeretlenek a röjtökmuzsaji erdőben. A területen lévő vadásztársaság felszámolta az illegális dögkutat.
Természetjárók hívták fel rá szerkesztőségünk figyelmét: a röjtökmuzsaji erdőben járók több vadtetemet is találtak. Kiderült, a vaddisznó- és őzfej, valamint a bőrök mellett ismeretlenek kidobtak még házi sertést és nyulat is.

A vadban bent hagyták az azonosító jelvényt, így visszakereshető, hogy mely vadásztársaság területén ejtették el az állatot. Elviekben, ugyanis a területen lévő Ikva-völgye Vadásztársaság időközben felszámolta az illegális dögkutat.

– Azt a részt, ahol az állatok voltak, felástuk, továbbá mésszel szórtuk be, a tetemeket pedig ártalmatlanítottuk – tájékoztatott a társaság elnöke, Zsidy Ákos. – Az állatokat előzőleg kizsigerelték, így az orvvadászat kizárható. Sokkal inkább az történhetett, hogy a nagy melegben megromlott a hús és így szabadultak meg az árutól. Elejtés után a vad húsa akár négy-öt óra alatt is tönkremehet. Kijelenthetem: a tetemek nem tőlünk kerültek ki, ezért az ügyet részünkről lezártnak tekintjük. Arra viszont a jövőben még inkább oda kell figyelnünk, hogy ilyen ne forduljon elő. Ez nemcsak a vadásztársaságnak hátrányos, hanem az erdőben járóknak is, hiszen a rothadó állat szaga messziről érezhető.

A törvény szerint az elhullott állatot – legyen szó vadról vagy háziról – az engedéllyel rendelkező ártalmatlanítótelepre kell elszállítani. Ilyen üzem térségünkben legközelebb Sárváron működik.

Ezért sem ritka, hogy az elpusztult állattól a gazdája úgy szabadul meg, hogy kidobja az erdőbe, elhagyatott helyekre, megtakarítva ezáltal a szállítási költséget, a többit pedig úgyis elvégzi a természet – vélik.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 forintos idegenforgalmi adót vezettek be személyenként

Fertőhomok - Háromszáz forintos személyenkénti és éjszakánkénti idegenforgalmi adót vezettek be júliustól azok számára, akik Fertőhomokon szállnak meg. A rendelet nemcsak a kereskedelmi vendéglátókra, hanem az egész üdülőövezetre vonatkozik. Tovább olvasom