Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Vadkárok ellen dolgoz ki módszereket

Dr. Náhlik Andrást, a Nyugat-magyarországi Egyetem általános rektorhelyettesét, egyetemi tanárát a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki állami ünnepünk alkalmával.A kolozsvári születésű dr. Náhlik András több évtizedes, kiemelkedően eredményes tudományos kutatói tevékenységét, elkötelezett oktatói és intézményvezetői munkáját ismerték el a magas rangú kitüntetéssel, gyarapítva szépszámú hazai és külföldi szakmai díjait. Felkérésre most írja élményekben gazdag életrajzát, ami a tervek szerint idén jelenik meg.

Dr. Náhlik András megtalálta helyét a világban: a soproni egyetem az első és egyetlen munkahelye.
Dr. Náhlik András megtalálta helyét a világban: a soproni egyetem az első és egyetlen munkahelye.

– A soproni egyetemen végeztem 1983-ban, azóta is az intézményben dolgozom. Pályafutásom kezdete óta az oktatás mellett vadbiológiai kutatómunkát végzek. A nagyvad viselkedéstanára, az állat és az erdő kapcsolatára, a vad emberi településeken való megjelenésének problémájára fókuszálok. Mindez a nagyvad okozta mező- és erdőgazdasági károk lehetséges csökkentésére szolgál – nyilatkozta dr. Náhlik András. – Kutatócsoportommal GPS-jeladókkal látunk el például gímszarvasokat, vaddisznókat, hogy megvizsgáljuk élőhelyhasználatukat, mozgásterüket. Az adatok alapján olyan vad- és erdőgazdálkodási módszereket dolgozunk ki, amelyekkel hatékony megoldást keresünk a vadkárok és az állat-gépjármű ütközések számának mérséklésére, valamint a vad úgynevezett urbanizációs problémáira.

Dr. Náhlik András – aki részt vesz az egyetem PhD doktori képzésében is – szakmai munkáját az egész világon ismerik. Huszonegy nemzetközi konferencián képviselte hazánkat, előadásokat tartott már Kínában, Kazahsztánban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Európa sok országában. Számos szakmai könyv és más publikáció fűződik nevéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optikai vezetők az út mentén

A Magyar Közút Fertőszentmiklósi Üzemmérnöksége idén is folytatja a fényvisszaverő fóliával… Tovább olvasom