Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Vadászlovaglás Nagycenken - fotók

Országos jelentőségű lovas kultúrtörténeti esemény volt a hétvégén Nagycenken. A program hagyományőrző vadászlovaglással kezdődött és mezőhegyesi félvér tenyész-szemlével zárult.
Nagycenk legendás grófja Széchenyi István hívta hosszú évtizedek után életre a falkavadászatokat, oly sok vívmánya mellett. E tradíció a történelem viharaiban ismét hosszú időszakra feledésbe merült, ám szerencsére napjainkban is akadnak méltó követői a legnagyobb magyarnak, így a Halasi család szervezésében ismét Úr ás Úrhölgy lovasok népesítették be október 15-én az ősi birtokot.
Vadászlovaglás Nagycenken


Vadászlovaglás, Hubertusz, Rókavadász lovaglás vagy falkavadászat. Mindegyik kifejezés egyet jelent, a díjugratás atyját, az élelemszerzésből lett úri időtöltésből szenvedélyes sporttá nőtt együttműködést kutyák, lovak és emberek között. Az első falkavadász társaságok már a 12. században megalakultak Angliában. Törvényeink változása miatt eredeti jelentőségét mára már elvesztette, de tradícióinkban ma is tovább él.

Az ősi hagyományokat szem előtt tartva indult meg a nagycenki Széchenyi kastély kertjéből évről évre várt vadászlovaglásra összegyűlt majd 30 fős lovas társaság fogatok kíséretében. Az eseményt a falkanagy Halasi Endre nyitotta meg, a túra szabályait is ismertetve. Mára, a lovasok előtt fel-fel bukkanó  róka szerepét egy tiszteletnek örvendő lovasember látja el, Nagycenken ezúttal Sipőcz Imre személyében. A nap fénypontja a síkversenybeli verseny, melynek győztese a legeredményesebb „vadász" Véghelyi József Szeles nevű lován kaparintotta meg elsőként a róka farkat.

Az esti vacsora után a cikk szerzőjének Elfeledett Lovaslegendáink című könyvéből kerekedett előadás. A hétvégét megkoronázva a vasárnapi nap délelőttjén a kastély lovaspályáján került sor a mezőhegyesi félvér tenyésszszemlére és teljesítményvizsgára. Az előző napon a vadászlovaglást teljesítő lovak fizikai és idegrendszeri terhelhetőségének kontrolljaként az eredeti kilovaglásokhoz hasonló kipróbálási mód egy kitűnő visszacsatolás a múlt sikeres módszereihez.

  A fajta környékbeli kedvelői és tenyésztői szeretnék bebizonyítani, hogy lovaik szervezeti szilárdsága és idegrendszere éppoly kitűnő, akárcsak elődeiké. Az esemény mindkét napján a fajta országos tenyésztőegyesületének elnöke Horváth Sándor is aktívan részt vett.

Az írást és a fotókat Cseri Dávidtól kaptuk.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért kell még több informatikus?

Miért hiányszakma az informatikus Magyarországon és miért vannak egekben a kezdő fizetések? Ezekre a… Tovább olvasom