Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Üvegeseszter és az ő ólomablakai - videó

Balogh Eszter soproni üvegesmester restaurálja a soproni Szent Mihály templom üvegablakait. Hárommal már elkészült.

A terveknek megfelelően halad a soproni Szent Mihály templom üvegablakainak restaurálásra. A munkára, még idén tavasszal a helyi üvegesmestert, Balogh Esztert kérték fel.

Az elkészült ablakokat bemutató videó itt érhető el >> (Videó: Szita Márton.


- A háború alatt a templom ablakainak egy részét az akkori plébános, hogy azokat megmentések az utókornak, leszedette - kezdte Balogh Eszter. - Az üvegmintákat szalmabálákba tették, azok nemrégiben kerültek elő. A táblák egy része megsemmisült, azokat újra el kellett, kell készíteni. Ehhez segítségemre voltak Stornó Ferenc tervei, valamint Diebold Károly fotói. Mindezek felhasználásával áll össze magamban az két, amelyek alapján nekiláthattam a munkának.

Az eredeti ablakok

Az eredetiek 1860-ban készültek a fertőrákosi Wilfing-műhelyben. A szakember felhasználja a régi, ép üvegszemeket és saját késztésűekkel pótolja a hiányzókat, de a legtöbb méteres táblát szinte a semmiből kellett újjá alkotnia.


Eszter a négy üvegből már hármat elkészített, a negyedikkel hamarosan végez. Így minden adott lesz ahhoz, hogy a hónap végén megszentelhessék az alkotásokat.

A munka azonban ezennel nem ér végét. Mint azt Eszter elárulta: saját felajánlásából egy ötödik ablakot is restaurál majd. A Szent Mihály templom alapítványa pedig egy hatodik tábla elkészítését finanszírozza.

Így várhatóan idén őszre, a tizenhat üvegablakból hat már az eredeti szépségében várja a templomba betérőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni adomány az árvízkárosultaknak

Hatmillió forintos támogatást szavazott meg kedden délután a város képviselő-testülete az… Tovább olvasom