Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Utolsó fázisban a Soproni Egyetem belső átalakítása

A hazai erdészeti és faipari ágazat felsőoktatási bázisát jelentő Soproni Egyetem 2017 februárjától új alapokon működik. A vezetés a képzési és kutatási struktúra finomhangolásával előrelépést vár a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban.
– Az elmúlt két évben sikerült fejlődési pályára állítani az egyetemet. A PPP-terhektől való mentesüléssel évente közel kétmilliárd forinttal csökkentek a költségeink, az érintett soproni ingatlanok egyetemi vagyonkezelésbe kerültek. Ezenfelül a szállítói tartozásállományt hetven százalékkal csökkentettük, ami elengedhetetlen egy olyan intézmény esetén, ahol az ágazati és szervezeti kapcsolatok a kölcsönös, hosszú távon fenntartható együttműködést feltételezik – mondta Bedők Julianna, a Soproni Egyetem megbízott gazdasági igazgatója.

A fenntartó támogatja a további fejlesztést és az egyetem önállóságának megőrzését, ehhez azonban a működtetés újragondolására, optimalizálására volt szükség.

Mint arról korábban a Kisalföld is beszámolt, dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 2016 júliusában jelentette be Sopronban: kiemelt felsőoktatási intézménnyé alakulhat a Soproni Egyetem. 2016 decemberében, több mint egyéves tárgyalássorozat lezárásaként dr. Dinnyés Álmos kancellárral aláírtákaz egyetem fő veszteségforrását jelentő, egy évtizede megkötött PPP-s szerződések kiváltásáról szóló 9,5 milliárd forintos támogatási szerződést. 2017. február elsejétől a szombathelyi karok kiválása után ismét a tradicionális soproni karokkal, erős szakmai fókusszal működik az intézmény. 
 
Bedők Julianna megbízott gazdasági igazgató szerint a Soproni Egyetem számára a valódi kitörési pontot a saját bevételszerző képességének erősítése jelenti. Fotó: Magasi
Bedők Julianna megbízott gazdasági igazgató szerint a Soproni Egyetem számára a valódi kitörési pontot a saját bevételszerző képességének erősítése jelenti. Fotó: MagasiA fenntartó támogatja a további fejlesztést és az egyetem önállóságának megőrzését, ehhez azonban a működtetés újragondolására, optimalizálására volt szükség. A gazdasági igazgató szerint a cél már a fejlődés: „Innentől a gyarapodásra összpontosítunk, ezen dolgozunk minden akadémiai és kancellári vezető kollégámmal. Lesznek még nehezen meghozható, de szükséges intézkedések, ezek viszont minden esetben a jövőnk egy-egy olyan sarokkövét jelentik, amelyek nélkül nem tudnánk előrejutni. Most mindennél fontosabb a következetes, átlátható gazdálkodás. Költségvetési évre tervezünk és éven belül csak olyan kötelezettségeket vállalunk, amelyekre előre tervezetten rendelkezésre áll a fedezet. Ezzel tudjuk biztosítani a stabil működést."

Az igazgató hozzátette: a tervek szerint eseti többlettámogatás nélkül is működtethetővé válik az egyetem és sikerül a múltban keletkezett hátralékait felszámolni. „Tudjuk, hogy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem annak pénzügyi helyzete miatt jelentkeznek a diákok, hanem a diploma értéke, a megszerezhető tudás, a felkészült oktatókmiatt. Az oktatás színvonalának fejlesztéséhez azonban fontos a stabil pénzügyi háttér is.

Az egyetemnek a valódi kitörési pontot a saját bevételszerző képességének az erősítése jelenti, amely az oktató és kutató kollégák munkája nélkül elképzelhetetlen. A kancellári vezetés abban nyújt segítséget, hogy a bevételek megszerzése és felhasználása jogszerű és hatékony legyen – tette hozzá Bedők Julianna, aki azt is elmondta, az új modell alkalmazásával a Soproni Egyetem öt éven belül  az egyetemi rangsorban utolérheti a Prágai Élettudományok Egyetemét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képriport: kelta Ünnep Sopronban

Képriport: kelta Ünnep Sopronban
A rendezvény célja az ősi hagyományok felelevenítése és megőrzése az utókor számára. Tovább olvasom