Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Útlevél hiánya miatt büntettek az osztrák rendőrök?

Sopron - Útlevél hiányára hivatkozva büntettek meg az osztrák rendőrök egy soproni házaspárt a határ közelében. Személyi igazolványukat ugyan felmutatták, de azt nem fogadták el, hazatoloncolták őket. A házaspár az osztrák nagykövetségtől kér magyarázatot a történtekre.
– Hétfőn vásárolni indultunk a feleségemmel. A soproni határátkelő után Cinfalvánál (Siegendorf), a régi cukorgyár és a benzinkút között megállított a rendőr, kérte az okmányokat. Felmutattam a személyi igazolványt, de azt nem fogadta el.

Az útlevelünket kérte, azt hajtogatta csak: „passzport, passzport". Az azonban nem volt nálunk. Erre megbüntettek 50 euróra. Nem tudtunk mást csinálni, kifizettük, mert kifejezetten fenyegetően léptek fel.

– Az intézkedés miatt 30 perces várakozásra kényszerítettek, az iratainkat pedig visszatartották mindaddig, míg Magyarország irányába nem fordultam az autónkkal. Tehát szabályosan hazatoloncoltak bennünket – kereste meg panaszával a Kisalföldet a soproni Orbán Zsolt.

Horváth Richárd alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának vezetője – megkeresésünkkor – értetlenül állt az eset előtt.

– A konkrét ügy ismerete nélkül annyit állíthatok: akkor lehet jogos a büntetés, ha az illetőnél nincs érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az okozhat még gondot, ha a régi típusú személyi igazolvány 15 évnél korábban kiállított és meghosszabbított. Ausztriában ugyanis az okmányok megújítása ismeretlen, ott minden esetben újat adnak. De ha érvényes az igazolvány – még ha régi típusú is –, akkor véleményem szerint a büntetés nem volt jogos – mondta az alezredes.
A kelénpataki (Klingenbach) rendőrőrsön is tájékozódtunk. Elmondták, kizártnak tartják, hogy emiatt büntették meg Orbán Zsoltot és feleségét, bár a 15 évnél régebben kiállított személyi igazolvány valóban okoz nehézséget.

A férfi egyébként új típusú személyazonosságival rendelkezik, feleségének régebbi van, de ez idáig nem volt probléma miatta.

Orbán Zsolt értetlenül áll a történtek előtt, az osztrák nagykövetséghez írt levelében kéri az ügy kivizsgálását. Fotó: Gosztonyi Miklós
Orbán Zsolt értetlenül áll a történtek előtt, az osztrák nagykövetséghez írt levelében kéri az ügy kivizsgálását. Fotó: Gosztonyi Miklós

Megnéztük a szerkesztőségünkbe behozott büntetőcédulát, amin a büntetés okaként az osztrák hatóságok az eljárás megnehezítését jelölték meg.

Ezért rótták ki az 50 eurós büntetést. Orbán Zsolt azonban ezt nem érti, hiszen az igazoltatáskor azonnal nyújtotta az okmányait. Az osztrák nagykövetséghez írt levelében kéri az ügy kivizsgálását.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. Cogito 2008. augusztus 27. 16:55
  „Több honlapot is böngészgetek, és szomorúan tapasztalom, hogy a Kisalföld cikkeinek kommentálói (tisztelet a kevés kivételnek) gyűlölettől eltorzulva, indulataikat csak közönséges módon tudják kifejezni. Minden nemzetnek vannak szégyelnivaló és kiváló tagjai, miért kell ebből nemzeti problámát csinálni? Igaz az a mondás, hogy a stílus maga az ember.
  Az az érzésem, hogy mindegy mi a téma, a mocskolódás a fontos. Érvelni kell, nem könnyű, de így lenne értelme. Egy gondolat még aggaszt, de elhessegetem és remélem, hogy nincs köztük egyetlen volt tanítványom sem, mert ha igen,akkor értelmetlen volt az életem. Hitványsággal nem leszünk jobb magyarok, s tapasztalatom szerint minél hangosabban nemzetieskedik valaki, annál tehetségtelenebb. A dilettantizmusra pedig nincs mentség. Ha megnézik írásaik fogalmi zavarait, helyesírását, hát azt hinné az ember, hogy nem az anyanyelvükön írnak. Inkább magunkért és nem mások ellenében legyünk büszkék magyarságunkra. Egy osztrák rendőr igaz vagy igaztalan intézkedését csak a jogosság szempontjából kell vizsgálni.”
 • 97. Korrekt 2008. július 26. 20:12
  „********mianmar72 2008.07.14 20:34 *******
  *******************************************************************

  .....ezt irtad>magát magyarnak hazudó <....nevetséges vagy....és te most mit csinálsz?...honnét tudod, hogy ök nem magyarok?

  ....Üdvözlet egy Magyar-Svéd-töl

  ui: egyébként általában sok szégyenkezni való van, sajnos:(”
 • 96. Fortuna54 2008. július 16. 19:06
  „Szerintem orban urnak igaza van.Az osztrak egyenruhasok nagyonis arogansak,leneznek minden kulfoldit.1968ota jarok haza
  hollandiabol es ezt tapasztaltam.Sajnos a nemetek sem sokkal
  kulombek.Naluk is van szegyenkezni valo,es nekunk is van amire
  buszkek lehetunk.”
 • 95. orgona 2008. július 15. 22:30
  „Az Igazsagnak szurkoljunk!”
 • 94. mianmar72 2008. július 14. 20:34
  „Ne szídjátok már egymást. Ez undorító dolog. Egyébként meg Magyarország 93.030 négyzetkilométer (remélem ezt minden széphazánkba beköltözött, magát magyarnak hazudó román, osztrák, arab, német stb. tudja).”
 • 93. Kovács Géza 2008. július 14. 20:28
  „Szívecske!

  Ha jól ítélem éppen betőltötted a 20. életévedet.... Kívánom, hogy mire annyi idős leszel, mint én, fejedre nőjenek a cccc név alatt írkáló osztrák félék.
  Ha valakinek majd panaszkodni akarsz a sorozatos megaláztatásaidról, jöhetsz nyugodtan....”
 • 92. orgona 2008. július 14. 15:51
  „Több ismerösöm va aki Szekely es csak jot tudok roluk mondani ugyanis mint en Magyar keveset tudok orszagomrol ,mint ök!Összetartobbak es kulturaltabbak!Sajat velemenyem!”
 • 91. orgona 2008. július 14. 15:41
  „Sajnos közöttünk is sok a kulturatlan ember,mar amit a velemenyekböl kiszürök csak szidjuk ,marjuk egymast de ez is egy magyar szokas ugye?!”
 • 90. orgona 2008. július 14. 08:07
  „A regi szemelyi melle kell az utlevel is,lehet ezt sokan nem tudjak!!!!!!!!!!!POnt tegnap erdeklödtem meg Austriaban!Üdv!”
 • 89. szivecske 20 2008. július 14. 06:04
  „még mindig itt osztod az észt? te kovács géza? pfúúúúújj micsoda ronda durva ember vagy!!elég belöled!!no comment!!!!!!”
 • 88. /joco1 2008. július 14. 05:51
  „Nevetséges: a cikk arrol számolt be, hogy az osztrák rendör - a szenvedö fél szerint -mit tett.Mely lehet igaz, de lehet nem igaz is.(Én elhiszem amit irtak).De mit csinál a magyar, "pár sor" után már egymást "anyázza".Hát tényleg ilyenek vagyunk?”
 • 87. ejjha 2008. július 14. 03:36
  „Ismét egy tartalmas gondolat Kovács Géza büszkeszékelygyökerű barátunktól, köszönjük meg neki hogy ostoba és még dicsekszik is vele!
  Kedves Géza!
  GRATULÁLUNK, SZÉP VOLT!!!”
 • 86. Kovács Géza 2008. július 13. 19:04
  „Kedves cccc!

  Hát igen, van aki büszke gyökereire és van aki nem.....
  Ön nem! Nem is lehet, hiszen már önmaga egy GYÖKÉR!”
 • 85. erre néztem utoljára 2008. július 12. 16:19
  „CCCC!
  Asszem joggal dühít fel egy ilyen mondat, idézem Önt kedves cccc, csak tessék figyelni az idézőjelet:
  "Ja es tudod molyen etvaggyal sz.. a magyar lanyok itt Becsben a rütykös torok meg jugo fa..-at ! "
  Nem hiszem hogy nekem magyarázkodnom kéne, amúgy magyar gyökereire tekintettel, saját honfitársnőiről így nyilatkozni, háááát nem túl hazafias cselekedet, ejnye-bejnye.
  A Géza is butaságokat hordott össze, ő is büszke székely gyökereire, vitatkozzon mostantól vele.”
 • 84. cccc 2008. július 12. 14:38
  „Erre nézetm ! Tudomására hozom önnek , hogy rengeteg ismerösöm meg bárátom van Mo-on meg Erdélyben !
  En csak a Geza hozzaszolasaira lettem dühös , ugye nem esett jól az általánositás !
  Ön miatt is szegyelhetik magukat eggyesek !”
 • 83. VSB 2008. július 12. 13:46
  „Nem unjátok még az acsarkodást? :D
  Ez egy vicc,már rég nem a cikkről szólnak a bejegyzések...”
 • 82. dinuska 25 2008. július 12. 12:56
  „hát olvasó igazad van! levagyok döbbenve hogy nyilvánosan ilyen szöveg? 1 másik programon azonnal leállitják az ilyet,de itt úgy néz ki nem!! vajon miért???ezt már olvasni is durva!nem is tudom mit mondjak!!nincs rá szó!!igaz olvasó??”
 • 81. erre méztem 2008. július 12. 12:39
  „Kedves cccc!
  Az ökör jelző amire hivatkozik, az éppen az ön hozzászólásából kiragadott mondatban van, amiben épp ön ökrözi le valamely hozzászólót.Ráadásul mint ilyenkor szokásos, idézőjelbe tettem az öntől idézett szösszenetet, gondolom ezen írásjel értelmezése gondot okoz.A primkót továbbra is fenntartom, de szerintem székely ősei is szégyenkeznek szinvonaltalan, gyülölködő és lenéző hozzászólásai miatt.”
 • 80. Feri 2008. július 12. 12:23
  „Fejezzétek már be ezt az osztrák, meg magyar bunkózást.
  Ismerek mindkét nemzetből primitív embereket, és ismerek kiváló értelmeseket is. Ne általánosítsunk, ennek semmi értelme. Egyszerűen bánjunk mással úgy, ahogy azt mi is elvárnánk. Ha pedig nyiltan gyűlölöm a másik nemzetet, akkor ne csodálkozzak, hogy olyanokkal hoz össze a VÉLETLEN (ami nincs), akik hasonlóan éreznek. Ennyi.”
 • 79. cccc 2008. július 12. 11:47
  „Kedves hdgft! Nem akkarom verni a mellem , de amikor ön egy masik nyelvet annyira beszeli , irja meg olvassa mint en a magyart ,akkor megengedem hogy bunkozzon !
  A magyar irast meg olvasast azt salyat magam tanultam csak ugy mellekesen , szorgalombol !
  mint osztrak bunko kedves uram vagy holygyem , a nemet es magyar mellett meg 5 nyelvet beszelek !”
98 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbirtoklás: lehetséges, de nehéz

Régió - Joggal tarthattak elbirtoklástól azok a fertődi telektulajdonosok, akiknek ingatlanjait más… Tovább olvasom