Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Útépítés után összetört járda - Lánctalpasok nyomában Sopronban

Építkezések, útfelújítások után általános szabály, hogy a kivitelezőnek a munkák közvetlen környékét eredeti állapotába kell helyreállítania. Nem mindig sikerül, írta egy olvasónk, s az ő esetéhez hasonló vita nem egyedi.

– A Városligeti úti közművek rekonstrukciója befejeződött. Elviseltük, hogy hosszú hónapokon keresztül autóinkkal kerülgettük a gödröket, de végre elkészültek a munkával, megtörtént az úttest aszfaltozása. A Városligeti út 2. számú ház előtti járdaszakasz helyreállításával kapcsolatos munkálatokkal viszont nem vagyok megelégedve, egyenesen felháborítónak találom – írta levelében Rédecsi István.


Új járdára kaptak ugyanis az utca lakói ígéretet, ehhez képest a gyalogút város felőli részét az önkormányzat megrendelésére, a körzet képviselőjének közbenjárására csinálták csak meg.
 Ha a kivitelező a projekt területi határán kívül okozott kárt, például szétjárta az útszegélyt gépeivel, azt köteles kijavítani.

A felső részen azonban – írta olvasónk – nem történt meg a helyreállítás: a hátsó bejárati kapu előtti részt bekátyúzták, de a járda nagy részén a repedéseket, süllyedéseket meghagyva.

A probléma felvetésére Rédecsi István azt a választ kapta, hogy ezt a szakaszt nem érintette az építkezés, ezzel azonban ő vitába száll s állítja: „Itt tárolták a sódert, kavicsot, szegélyköveket, azon forgolódtak a többtonnás munkagépeik, ott jártak lánctalpas gépeik hosszú hónapokon keresztül, nyomaik még mindig látszanak."

Sopronban épp dömpingjük van az útfelújításoknak, szinte minden városrészben akadnak építkezések. A probléma nem csak a Városligeti úton létezik, ezért annak jártunk utána,  mi ilyenkor a szabály. Mi tartozik szorosan az építkezéshez, meddig tart az a terület, amit a kivitelezőnek helyre kell állítania?
Az út tökéletes, a környéke egyáltalán nem az.

Általánosságban elmondható, hogy ezekben az esetekben nehéz igazságot tenni, hiszen az építők szigorúan a szerződésben megfogalmazott és leírt munkaterülettel törődnek, a lakók viszont szeretnék visszakapni a füvet, a kapubejárót, a kerítést – épen és egészben. Esetleg, ha már úgyis ekkora építkezést kell elviselniük, lehetne egy kis pluszt is vállalni; kijavítani mondjuk a már rég széttöredezett részeket.

Mindenesetre az önkormányzat koordinál a városlakó és az építőipari cég között. A soproni útfelújításokról általánosságban elmondható, hogy az önkormányzat a vállalkozóval konkrét burkolatrekonstrukciós munkákra köt szerződést, vagyis a kivitelezés mindig egy megadott, jól körülhatárolt helyszínen történik. A kivitelező hibás teljesítés esetén értelemszerűen köteles kijavítani a nem megfelelő építési szakaszt. Ugyanez az eljárás a károkozásoknál is – tudtuk meg.
Milyen szép lehetne az utca, ha a szegélyköveken túlra is nyúlna a rendezés.

Amennyiben a kivitelező a projekt területi határán kívül okozott kárt, például szétjárta az útszegélyt, gépeivel megsértette az aszfaltot, köteles azt kijavítani. A későbbi viták elkerülése érdekében a munkák megkezdése előtt fotók készülnek, amik bizonyító erejű dokumentumok egy-egy vitás felelősségvállalási esetben.

A Városligeti úton a kivitelező elvégezte a feladatát, az önkormányzat a lakók kérésére még javított rajta, további tennivalót nem tartanak szükségesnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres a Benedek-kar Sopronban

Sikeres a Benedek-kar Sopronban
Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2018-as felsőoktatási rangsorban a Soproni Egyetem Benedek Elek… Tovább olvasom