Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Utcaseprőt kísértünk Sopronban - Kidobott ágy, tv

Gyarló módon lépten nyomon szemetelünk. Kezünkből, mint lyukas szitán a búza, úgy hullik ki a csikk, a zacskó, a papír.

Ha nem lenne szemét, az utcaseprők munkanélküliek lennének. Sopronban egyelőre ilyen elbocsátási veszély nem fenyeget. Inkább több ember kellene.

Megnéztük, miként takarítják el a magunk mögött hagyott szemetet. Kosztka Andrással, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztítási divízióvezetőjével a Mária-szobortól indulunk. Itt, most jó a helyzet, mert nemrégiben haladt el erre az egyik kollégája. A Vákerkület felé haladunk, majd a Lackner Kristóf utcán át a Jerevánra érünk. A lakótelepi házak melletti kis parkban látottakon mi megdöbbenünk, a szakember nem. Van itt minden: kidobott ágy, háztartási hulladék, egy tv is. Mint megtudjuk, Sopron szerte vannak kritikus gócok: Jereván, Pap rét, Erzsébet-kert, Pihenő kereszt. Innen hiába viszik el rendszeresen a hulladékot, az újratermelődik és rengeteg pénzébe kerül a városnak rendettartani.

Ráadásul, az Erzsébet kertben minden egyes pad mellett van egy szemét gyűjtő. Ám mégis sűrűn előfordul, hogy a kuka mellé dobják el szemetet.
Az utcákat járva azt jut eszünkbe, hogy olyanok, vagyunk mint a lyukas szita esete a búzával. Kihull a kezükből a cigicsikk, a papírzacskó, meg sok minden. A gravitáció nyert.

 Molnár Miklós: Nem szégyen ez a munka, meg kell becsülni mindent.
Molnár Miklós: Nem szégyen ez a munka, meg kell becsülni mindent.


- A tisztítási feladatokat az önkormányzat rendeli meg tőlünk, és a költségeket is a város fizeti - mondja Kosztka András. - Az adott körülmények közepette kell megoldanunk Sopron tisztán tartását. Jelenleg nyolc gyalogos utcagondozó járja a várost. Őket egészíti ki a gépi „porszívó"amikor jut rá pénz. A várost zónákra osztottuk fel. Értelem szerint a belváros adja a legtöbb munkát, itt minden nap van takarítás. De igyekszünk hetente legalább egyszer mindenhová eljutni.

Sopron, se nem koszos, se nem tiszta, olyan középmezőnyös manapság. Pedig, 2010-ben másodikak lettek a tisztasági versenyben. Igaz, akkor még harminc utcagondozó volt.

- Az utcagondozók reggel hattól délután kettőig dolgoznak - folytatja a vezető. - A rövid eligazítás után ki-ki megy a saját területére. A kollégák feladata az útpadka melletti, valamint az út megtisztítása. Így fordulhat elő, hogy a járdán ott marad a szemét. A külső szemlélőnek ez furán mutathat, hogy adott esetben elmennek a szemét mellett, de ez nem az ő dolguk.

Kosztka András így folytatja: egy művezető ellenőrzi a az utcaseprők munkáját. Fontos, szigorúan tilos az alkohol fogyasztás, a szondáztatások rendszeresek. A fizetés minimálbér, valamint étkezési juttatás. A téli időszakban az utca seprés mellett a hó eltolása is a feladatunk. A buszmegállók, gyalogátkelőhelyek hó-és jégmentesítése.
Talán még kevesen ismerik azt az önkormányzati rendeletet, amely szerint a házak előtti járdaszakasz tisztítása nem az önkormányzat feladata. Az a tulajdonosok dolga.

Takarékossági okokból a Sopron Holding tavasztól-őszig egyes utcai hulladékgyűjtőket kerékpárral üríti ki. Városszerte egyébként 600 darab ilyen edényt helyzetek ki még régen, de a szakemberek szerint ekkora mennyiség elegendő lenne egy Sopron méretű városnak. Ezek karbantartását szintén önkormányzati megrendelésre végzik.
Főként a hétvégék, ünnepek után telnek meg ezek háztartási hulladékkal. A szeméttől ilyenfajta megszabadulás az egyénnek ingyenes, de a végső számlát a teljes lakosság fizeti meg.

A Mária-szobor túlsó oldalán utcaseprővel találkozunk.

- Hideg időben kevesebb a szemét Sopron utcáin - jegyzi meg a 2010. decembere óta utcát söprő Molnár Miklós. - Nem szégyen ez a munka, meg kell becsülni mindent. Igaz, ilyenkor telente hideg van. Ám, aki mozog az nem fázik. Sajnos, az emberek jelentős nem a gyűjtőbe dobják a szemetet, hanem a földre. Néha bosszantó tud lenni ez a felelőtlenség. A helyiek és a tursiták között nem nagyon lehet különbséget tenni. Azt viszont jól eső érzés, ha magam mögé tekintek és szép utcákat, tereket látok. Igaz, akkor elszomorodok, amikor rövid idő múlván azt tapasztalom, hogy nem sok eredménye lett a munkámnak.

Végezetül teszünk még egy kisebb kört, s azon tűnődünk, hogy miért kell szemetelni. Amíg ezen beszélgetünk Molnár Miklós már eltűnik a város forgatagában. Kapása van, újabb szemetelők tűntek fel.

Olvasóink írták

 • 18. benfektes 2012. február 14. 15:14
  „Holdingnál van bőven ember csak sajnos nem fizikai állományban hanem az irodában.Ők 3szor annyit keresnek mint akik az utcát járják. Ha leépítés van mindig a melósokkal kezdik, semmire nincs pénz de a léhűtőkre telik sajnos.”
 • 17. prakker 2012. február 14. 10:05
  „Sajnos egyre többen vannak azok akik egyáltalán nem becsülik mások munkáját. Gondolok itt elsősorban a szerencsétlen hajléktalanokra, akik az utcán elhelyezett, tárolókból szedik össze a betevőt. Azonban azt megtehetnék, ha turkálás közben véletlenül kihullik a szemét, tegyék vissza az edénybe. Egyébként egyetértek Sógor Ferenc hozzászólásával.”
 • 16. soproni 2012. február 14. 08:18
  „A legszebb természetesen az lenne,ha kulturált emberek közt élhetnénk,mert akkor nem lennének szemetelők. A hajléktalanoknak és munkanélkülieknek több esetben is ajánlanak fel munkát,de nem sok van köztük.aki ennek örül.”
 • 15. sogorferenc 2012. február 13. 21:41
  „Leszoktatni az embereket a saját feladatukról, a másik munkájának megbecsüléséről, közvetlen környezetünk --tágabb értelemben --településünk, hazánk szeretetéről könnyen ment az elmúlt évtizedeikben. Természetesen sokat tettek a tömegkommunikációs eszközök napi példái,( mig ezeket a sorokat írom, hallom a tudósítást, hogy minden ok nélkül megkéseltek egy fiatalt a főváros egyik forgalmas terén, sok más negatív példával együtt,kell ezt nekem tudni?) a "celebek" előtérbe kerülése, az önzés, az erőszakos magatartás "sikere". Most arról nem is érdemes szót ejteni, hogy egymás szakmájának elismerése hogyan süllyedt ilyen mélyre, de hogy várjuk el az utcai tisztaságot, ha pl, az üzletekben sem tudjuk helyére tenni a kosarakat, a szemetesbe tenni az árcédulát, sőt ha segít az ember akkor "értelmes" embertársa rászól, hogy az "nem a maga dolga"! S ilyen példákat látva nőnek fel a gyerekek! Több jó példát szeretnék olvasni, szakmáját, munkáját szerető, az emberek megelégedésére művelő dolgozókról!”
 • 14. ÁrtatlanBárányka 2012. február 13. 21:26
  „Azért a bicska nyitogatódik a zsebemben!!!!!!
  Megy a porszívó, ha jut rá pénz....
  Most csúnyát írnék....
  Idén kétszer kellett menni a hótolóknak. Sózni sem nagyon kellett. Hol van az a pénz, amit előirányoznak hóeltakarításra? Azt nem lehetne átcsoportosítani az utcaseprőkhöz? Vagy ha annyi hó esik, mint az ország többi pontján, akkor is csak két napig jár a hótoló, mert annyi pénz van rá? Ha hóeltakarításra lehet pénzt találni, akkor utcaseprésre miért nem?
  8 ember egy 50ezres városra? A sok munkanélküli, a sok hajléktalan? Esetleg a rabokat is bele lehetne vonni.
  Mekkora PR fless lehetne a Bajszos Úrnak, hogy munkát ad a munkanélkülieknek!!!”
 • 13. nága 2012. február 13. 19:32
  „8 ember gyalogos takarító egy megyei jogú városra? Ez aztán szégyen és közröhej! Más, kisebb és jóval szegényesebb településeken meg 20-asával járnak a közmunkások a közterületek takarítására. Be kell vonni a hajléktalanokat is és ezért kapjanak meleg ételt és szállást, valamint ki kell vezényelni egy csomó enyhébben elítéltet is Kőhídáról, ők is dolgozzanak meg az ellátásukért!
  A város szégyenletesen szemetes az utóbbi időben!!! Nesze neked idegenforgalom!”
 • 12. durva 2012. február 13. 18:19
  „9. pantani86 2012.02.13. 16:58
  mutasd mg hogyan kell csinálni és megyek utánnad”
 • 11. soproni 2012. február 13. 18:08
  „Nagyon sok esetben nem restellem és szedem a szemetet mások után.A legmegdöbbentőbb,amikor a szemetes edénytől pár lépésre dobálják el a hulladékot.A Halász utcában az Ipari iskola környékén mindig nagyon rémes volt a járda,tele csikkel,üres italos dobozokkal stb...annak ellenére,hogy helyeztek ki gyűjtőt,közvetlenül az iskolával szemben,később pedig az iskola bejáratához. Mostanra javult a helyzet és úgy hallottam,hogy egy tanár megelégelte a dolgot és összesöpörtette a diákokkal.Minden szemetelőt büntetnék és én örülnék a legjobban,ha több aktív közterület felügyelőt látnék az utcákon.Előfordult már az is,hogy az ebtulajdonos a kutyája ürülékét nem szedte fel és csak azután takarította el,miután megkérdeztem tőle,hogy most ottmarad? Sőt még zacskó sem volt nála.Sajnos egyre szemetesebb a városunk és bevallom őszintén,ha nincs ez a fotó,nem láttam volna utcaseprőt a Várkerületen.”
 • 10. DK 2012. február 13. 17:58
  „Ők az igazi munkás emberek!
  Őket kellene támogatni, nem pedig a politikusokat!!!”
 • 9. pantani86 2012. február 13. 16:58
  „Csak eszembe jutott: "Ha egy embernek utcaseprő a munkája, akkor úgy seperjen utakat, ahogy Michelangelo festett, ahogy Beethoven komponált, vagy ahogy Shakespeare írt verseket. Olyan jól seperje az utakat, hogy a mennynek és a földnek minden lakója megálljon egy percre, s azt mondja, ím, itt élt egy nagyszerű utcaseprő, aki jól végezte a munkáját." Tisztelet!”
 • 8. ooooo 2012. február 13. 16:50
  „Okos ember nem szemetel, a hülyéknek meg tilos!

  Nme mellesleg egy buszmegálló van a házunk előtt, amit a volán SOHA NEM TAKARÍT, így esténként kimegyek és összesöpröm azokat a csikkeket, amiket a buszra váró thó-k eldobálnak. Van bőven minden este, én meg okádok ha iylen világ van előttünk.
  Imádom hallgatni, mikor kimegyek Ausztriába valakivel, hogy " milyen szép tisztaság van"... de van ám, mert
  1: nem szemetelnek
  2. a saját háza előtt mindenki rendet tart.
  Mikor lesz ez így nálunk?”
 • 7. Kaméleon47 2012. február 13. 15:21
  „Egyetértek! Nem kell szemetelni! Aki az utcán szemetel az otthon sem különb. Csak a buta ember nézi le az utcát takarító embereket. Minden ember munkájára szükség van és mindenki a saját munkaterületén végezze el becsülettel a munkáját!”
 • 6. zoltee 2012. február 13. 14:38
  „Nem az ő dolguk. Nem kell szemetelni, és kész.

  Ha pedig ez az amúgy egyszerű válasz nem elég, akkor kicsit hosszabban: ha minden egyes szemetelő után dolgoznának, akkor az iszonyat nagy munkaidő-növekedést jelentene, és az utak megtisztítására, a feladatukra nem jutna idő. Én rá is csapnék a kezükre, ha más helyett felvennék.”
 • 5. norbi29 2012. február 13. 13:19
  „No és leesne a karikagyürü a kezükről ha mégis felszednék???????

  A külső szemlélőnek ez furán mutathat, hogy adott esetben elmennek a szemét mellett, de ez nem az ő dolguk.”
 • 4. brie 2012. február 13. 12:36
  „Tényleg tiszteletet érdemelnek! Sajnos sokan lenézik Őket, pedig fontos munkát végeznek. A csatornamunkások, kukások stb. hasonló módon!”
 • 3. rozinéni 2012. február 13. 11:33
  „1-es csatlakozom, de még talán annyit hogy lehetne foglalkoztatni egy két hajléktalant is vagy régota munkanélkülit”
 • 2. józanparaszt 2012. február 13. 11:27
  „ÉS méltó büntetést azoknak, akik szemetelnek !!!”
 • 1. potyesz 2012. február 13. 10:41
  „MINDEN TISZTELETEM AZOKÉ AZ EMBEREKÉ AKIK A VÁROS TISZTASÁGÁÉRT DOLGOZNAK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégparty: Vízbe esett embert mentettek Petőházán - Fotók

A petőházi jégparty keretében a helyi ÖTE megmutatta, miként kell a jeges vízbe esett embert… Tovább olvasom