Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Útban a Kilimandzsáró csúcsa felé

Öt soproni és egy budapesti hegymászóból álló csoport Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tartózkodik. Az expedíció vezetőjével, Czanik Csabával hétfőn a déli órákban sikerült kapcsolatba lépnünk.
A Kilimandzsáró
Czanik Csaba író, Sipos Anikó menedzser, dr. Sipos Gábor orvos, Szabóné Kelemen Eszter virágkötő, Szabó László üzletkötő soproni hegymászók Bachta Tibor budapesti vállalkozó társaságában – egyévnyi előkészület után – Afrika tetejére igyekeznek. A Tanzánia és Kenya hatá-
rán magasodó Kilimandzsáró legnagyobb pontját először német hegymászók hódították meg 1889-ben.

A szakadék szélén

– Tíz serpa, köztük egy szakács kíséretében első állomásunkig
meglehetősen rossz viszonyok között, esőben, ködben tettük meg az utat. Hétfőn viszont már kedvezőbb volt az idő, s végül több mint 3900 méter magasan ütöttük fel második táborhelyünket – mondta el a Kisalföldnek Czanik Csaba.
– Csodaszép panoráma tárul elénk, éppen az egyik nyolcszáz méteres, egykoron láva vájta szakadék szélén ülünk. A Kilimandzsárót különben három kialudt vulkán alkotja, de a helyiek szerint inkább alvó vulkánról beszélhetünk, mert még mindig megfigyelhetők a gőz- és gázfeltörések. Ámbár magasan vagyunk, a hőmérséklet plusz húsz fok, ami nem is csoda, hiszen tőlünk alig pár fokra van északra az Egyenlítő.

Egyharmadát fedi hó

A Kilimandzsárót egykor jégsapka borította, ma már a hegy alig egyharmadát fedi hó – jegyezte meg Czanik Csaba.
– Mindnyájan jól vagyunk, úgy érezzük, kellően felkészültünk a
kihívásra. A csúcs meghódítása előtt beiktatunk úgynevezett akklimatizációs napokat is. Az elképzelések szerint június 14-én, pénteken már kitűzhetjük a lobogót a Kilimandzsáró tetejére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagycenki motokrosszmánia

A közelmúltban Kiskunlacházán megtartott országos motokrosszversenyen a kategória legfiatalabb… Tovább olvasom