Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Út Soprontól ©opronig

A napokban a megyei soproniak és a horvátországi ąoproniak között kapcsolatfelvétel történt.

Akár történelminek is nevezhető az a kapcsolatfelvétel, ami a napokban jött létre a megyei soproniak és a horvátországi ąoproniak között. Soprontól ©opronig valamivel több mint három óráig tartott az út.
A Sopronban élő Krizanits István és Ragats Róbert civil kezdeményezésként a horvátországi ©opronban élők felkeresésére indult. A két Sopron között ez volt az első kapcsolatfelvétel.

– Végül is nem a hajnali órákban, hanem reggel hatkor vettük az irányt Horvátország felé, hogy az ajándékba vitt soproni sörök, borok, Sopron feliratú pólók és album mellett az utazásról hírt adó Kisalföldet is magunkkal vihessük – kezdte élménybeszámolóját Krizanits István. – Soprontól ©opronig valamivel több mint három óráig tartott az út autóval. Letenye után autópályán haladtunk, majd erről letérve először a 24-es, majd a 22-es úton autóztunk. Az utolsó tíz-egynéhány kilométeren legalább hét-nyolc apró falvat figyelhettünk meg a távolban. ©opron is ilyen: mindössze negyvenhárom család lakja.

Viszont miként a mi városunk, úgy az ottani falu is egy hegy lábánál terül el, dimbes-dombos a környék, a lankákat pedig kisebb-nagyobb szőlőskertek ékesítik.

– Vendéglátónk, a falu alighanem legmódosabb tagja és elöljárója, Bozidar Kovacic nagy örömmel fogadott bennünket a települést jelző ©opron-táblánál – fogalmazott a horvát anyanyelvű soproni speditőr. – Lezajlottak az első parolák és barátságos hátba veregetések, majd otthonába invitált bennünket. Felesége, eladósorba kerülő leánya és iskolás fia is igen kedvesek voltak velünk. Mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, hány éves a település, s miként lett ©opron a neve. Elmondták: ismereteik szerint a XIII. században egy Soprun nevű vitéz alapította a falut, amely évszázadokon át szinte semmit sem fejlődött. Kiderült, ez a ©opron olyan község, amelynek igazából soha nem volt fénykora.

Lakói mezőgazdaságból tartják fenn magukat: tehenet tartanak, disznót hizlalnak, szőlőt termesztenek. Nincs se iskolájuk, se templomuk, se kocsmájuk. A falu a hat-hét kilométerre fekvő Kalnik városka vonzáskörzetébe tartozik, ott tanulnak a ąoproni fiatalok is. A városka hegyén múzeum nélküli, pusztulófélben lévő várrom idézi a XIII. századot. Azon is meglepődtünk, hogy a ąoproniak előtt jóllehet ismerős volt a magyar történelem XIII. százada, az 1222-es Aranybulla, a tatárjárás, IV. Béla király, viszont a magyarországi Sopronról még nem hallottak. Ránk, „nagyobb testvérekre" hárult a feladat, hogy megtaláljuk őket.

– A ąoproniak legnagyobb  gondja, hogy elöregszik a falu – folytatta úti beszámolóját Krizanits István. – Mégis, megértik azokat a fiatalokat, akik otthagyva mindent, városiasabb környezetbe kívánkoznak. Számos olyan agyagdöngölésű, fakeretes házat láttunk, amelyek a sok száz évvel ezelőtti építkezést tükrözték. Szomszédolásunk során pedig olyan családnevekkel is találkoztunk, amelyek horvátul Sündisznót, Kampóst, Királyt, Bánt, Püspököt és Cárt jelentenek. 

– Barátságosak, nyílt szívűek és rokonszenvesek a horvátországi ąoproniak – összegzett Krizanits István. – Kíváncsian várják a folytatást, mi lesz Sopron és ©opron kapcsolatából...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions-bál tizenötödször

Nagy sikerrel rendezték meg szombaton a Lions Club Sopron 15. nemzetközi bálját. Tovább olvasom