Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Újra elindult a gőzös

A kisvasutak napja alkalmából Nagycenken kibővített programokkal, kiállításokkal várták az érdeklődőket.
A kisvasutak napja alkalmából a hétvégén Nagycenken is kibővített programokkal, kiállításokkal várták az ország minden részéről érkező érdeklődőket. A múzeumvasút idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.

„ Múzeumvasút indul Nagycenkről Fertőboz állomásra tíz perc múlva. A vágány mellett vigyázzanak" – tájékoztatja az utasokat a tizenkét éves Zalai Márk forgalmi szolgálattevő. Közben már András, azaz a gőzös vontatta szerelvény indításával foglalatoskodik a tizenhárom esztendős Maráczi Norbert. Mindketten három éve „szolgálnak" az idén harmincöt éves nagycenki Széchenyi István Múzeumvasútnál.

Változó munkakörben

– Továbbra is álmom, hogy az igazi nagy vasútnál dolgozzam, ha felnőtt leszek – mondja Maráczi Norbert. – Nemcsak nyáron, hanem egész évben kint vagyunk. Munkakörünk változó, tehát mindig más a feladatunk. Van, hogy váltót állítok, jegyet kezelek, vagy az állomásokon szolgálok.
Inkább a számítástechnika, a műszaki dolgok érdeklik viszont Zalai Márkot. – A testvéremhez hasonlóan informatikus szeretnék lenni – említi, miközben el is rohan átállítani a váltót, mert a hajtány befut a megállóhelyre.

Régi emlékek

– Hosszú évek óta nem utaztam már ezzel a vonattal, alig szálltam fel néhány perce a kocsiba és már elő is jöttek a régi emlékek – tekint vissza a múltba a nyolcvanöt éves Horváth István, aki a múzeumvasút első igazgatója volt. – 1975-ben indult el az első járat, a vasút népszerűsége azóta is töretlen. Találkoztam a régi kollégákkal is. Azt sajnálom, nem sikerült eléggé „beoltanom" az ifjúságot: az egykor itt szolgáló fiatalok közül kevesen választották a vasúti pályát.

Öt kilométer erdőn, mezőn

A múzeumvasút jelenlegi igazgatója, Gavajda Lászlóné fáradhatatlanul irányítja a fiatal vasutasokat. Amint beérkezik a szerelvény, a le- és felszállás után már indulnak is tovább, hogy a mozdonyfüsttel együtt elvegyüljenek a tájban, és az utasokkal együtt megtegyék a közel öt kilométeres távot erdőn, mezőn keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandpark épülhet Sopronban

Másfél hektáron, legkevesebb százmilliós beruházás keretében kaland- park épülhet jövő tavasztól Sopronban – erősítette meg információnkat Hruby József alpolgármester. Jelenleg a tanulmánytervek elkészítésénél és a költségvetés összeállításánál tartanak. A vasi megyeszékhelyen 2002-ben nyitott meg a kalandpark, amelyet jelenleg is a város önkormányzata üzemeltet. Tovább olvasom