Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Újabb szakaszokkal bővült a fertőparti békamentő rendszer

Átadták a Fertőboz és Hidegség közötti békamentő rendszer újonnan épült szakaszait a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén.

A kétéltűek közúton való biztonságos átkelését szolgáló rendszer kiépítése a park Igazgatóságának irányításával, az Új Széchenyi-terv keretein belül európai uniós pályázati forrásból valósult meg.

A Fertő-tó mentén található az ország első ilyen békamentő rendszere. A tó partvonalával párhuzamosan futó 8518. számú közút Fertőboz és Hidegség közti szakaszán korábban éves szinten százezres nagyságrendű kétéltűpusztulás is előfordult, ugyanis szinte teljes mértékben ide koncentrálódik az állatok tó és erdő közötti vonulása. Ez természetvédelmi szempontból azért is sajnálatos volt, mivel Magyarország összes kétéltűfaja védett.

Az 1990-es évek végétől 2002-ig megépítésre került egy árkokból és az utat keresztező alagutakból álló terelőrendszer, amely lehetővé tette a kétéltűek - legnagyobb számban békák - biztonságos átkelését szaporodóhelyük, a Fertő-tó, illetve a telelőhelyükként szolgáló dombvidéki erdők között egy 700 méteres szakaszon. Az állatok ősszel a tóból az erdőbe vándorolnak, míg tavasszal ellentétes irányban.

A park pályázata során mindkét irányban, összesen 540 méterrel bővült a békamentő rendszer, nyugati irányban elérte Fertőboz belterületét, keleti irányban pedig Hidegség közigazgatási területét, így a korábbinál is hatékonyabban szolgálja majd a kétéltűek védelmét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 ezer néző a Miss Saigonon

Mindhárom este állva tapsolt összesen több mint 14 ezer ember a Miss Saigon című musicalnek, szereplőinek és alkotóinak. Tovább olvasom