Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Új zsilipkezelési szabályzat készül a Fertő tóra

A korábbinál rugalmasabb és víztakarékosabb szabályzásra van szükség.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is részt vesz a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság munkájában, mely a határtérségben felmerülő vízgazdálkodási kérdések megvitatásának érdekében jött létre a két ország közös érdekeinek figyelembevételével.

A Bizottság az elmúlt több mint 55 éves tevékenysége során a Fertő tó vízgazdálkodásával többször is foglalkozott, hiszen Közép-Európa egyik kiemelkedő természeti értékéről, s ma már az UNESCO világörökségének részéről van szó. A Fertő tó vízminősége, vízháztartása, árvizei, néha szélsőséges kisvizei a hozzá szervesen kapcsolódó levezető rendszerrel együtt sok megoldandó feladatot adtak a Bizottságnak és a két ország szakértőinek.

A szabályzattal kapcsolatban a következő napokban még lehetőség van vélemény nyilvánítására, mielőtt a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság – várhatóan tavasszal – elfogadja a tervezetet és a hatóság az új vízjogi üzemeltetési engedélyt kiadja.

Az új zsilipkezelési szabályzat létrehozására azért volt szükség, mert a jelenleg érvényben lévő szabályzat elsősorban árvízvédelmi szempontokat vett figyelembe és az elmúlt évek üzemelési tapasztalatai bebizonyították, hogy a korábbinál rugalmasabb és víztakarékosabb szabályzásra van szükség.

A Fertő tó szabályozási vízszintjének meghatározására az elmúlt években többször került sor. Sokak emlékében még élénken él az 1996. évi Fertő tavi árvíz, amely az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hansági belvízi elöntésével egy időben jelentkezett. Ezt követően a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság elfogadta a Fertő tó Mekszikópusztai zsilipjének Kezelési Szabályzatát, amelynek elsődleges célja volt az árvizek megelőzése. Ez váltotta fel az 1965-ban készült dokumentumot, ami első ízben szabályozta a vízszintet.

A 2001-ben kiadott vízjogi üzemelési engedélye szerint a tó elfogadott szabályozási szintje télen 115,70 méterrel volt az adriai tengerszint felett, nyáron pedig ezt az értéket 10 centiméterrel haladta meg (a Fertő tó esetében mindkét ország a hivatalos osztrák alapsíkot használja).

2002-2003-ban aszályos időszak jellemezte a Fertő tó vízgyűjtőjét is, és 6-7 évvel az 1996-os árvíz után már az alacsony vízszintek, a turisztikai hasznosítás kérdése, a tó esetleges – egyébként a természetes folyamatoknak megfelelő – kiszáradása is előtérbe került. A XXI. század elején a legfrissebb hidrológiai adatok feldolgozásával tehát ismét napirendre került a Mekszikópusztai zsilip Kezelési Szabályzata, a Fertő tó szabályozási szintjének felülvizsgálata.

Igazgatóságunk, mint üzemeltető az új zsilipkezelési szabályzat engedélyeztetését 2010. decemberében indította el. Kidolgozásánál a két ország szakértői a több mint 120 éves meteorológiai adatsorok és több évtizedes vízrajzi észlelések alapján vizsgálták a tó várható vízszintjét, és több alternatív üzemeltetési változatot is részletesen elemeztek. A vizsgálatok alapján lehetővé vált, hogy a tó szabályozási szintjét 10 cm-rel megemelik úgy, hogy ezzel a mindkét országban elfogadott 100 évenként előforduló árvizek szempontjából az árvízi biztonság még megfelelő lesz.

A jelenlegi üzemeltetési szabályzatba a korábbinál rugalmasabb előírások kerültek bele, így a vízleeresztés mértékét és időpontját úgy határozták meg, hogy a Hanságon keresztül folyó levelezető rendszert minél kevésbé terhelje. Természetesen a vízlevezetésére továbbra is csak a Hanság főcsatornán és a Rábcán keresztül van lehetőség, de a közösen elfogadott karbantartási programnak köszönhetően a medrek még a felső szakaszon is képesek lesznek az előírt maximális vízhozam károkozás nélküli levezetésére.

A térségben élőknek továbbra is számolni kell belvízi elöntésekkel. A Fertő tóból csak indokolt esetben és a legszükségesebb mértékben történik vízlevezetés, általában úgy, hogy a víz kivezetése a betorkolló csatornákból a zsilipek nyitásával lehetővé váljon. Jelenleg is így folyik a tó üzemeltetése. Előfordulhat, hogy a zsilipek nyitására nem mindig van lehetőség, ekkor a szivattyútelepek gondoskodnak a vízlevezetésről.

A megemelt vízszint hozzájárul a Fertő tó jó ökológiai állapotának megőrzéséhez, így az EU Víz Keretirányelv céljainak megvalósulásához. Várhatóan csökkenti a kisvizek gyakoriságát, javítja a nádas területek vízcseréjét és kedvező feltételeket nyújt a rekreációs lehetőségekhez.

Tavaly decemberben, az új zsilipkezelési szabályzat engedélyeztetésének elindításával egyidejűleg Igazgatóságunk a térségi önkormányzatok, gazdálkodók és a tó hasznosítóinak megkeresésével társadalmi vitára bocsátotta a tervezetet, amely elérhető igazgatóságunk honlapján is . http://www.edukovizig.hu/ferto_to.

A szabályzattal kapcsolatban a következő napokban még lehetőség van vélemény nyilvánítására, mielőtt a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság – várhatóan tavasszal – elfogadja a tervezetet és a hatóság az új vízjogi üzemeltetési engedélyt kiadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káposztás-babos halászlé a nyerő Sopronban

Ismét óriási feladat előtt álltak az ízlelőbimbók! Hatodik fordulójához érkezett ugyanis a nagy sikerű Halra Magyar! Halra Bor! rendezvénysorozat. Tovább olvasom