Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Új tárgyalás a soproni rablások ügyében

A napokban tanúk kihallgatásával folytatta a tárgyalást Sopronban a megyei bíróság az évtized talán egyik legmegdöbbentőbb rablási ügyében. A vád szerint valakit hasba lőtt, két várandós anyát pedig megkötözött pénzéért a miskolci G. Tibor
Az ügyészség megállapítása szerint különösen kegyetlen módon követte el tetteit: volt, akit hasba lőtt, volt, akinek a kezére célzott, másnak kalapáccsal vágott a fejére, két várandós anyát pedig megkötözött a miskolci G. Tibor. A három rablásból egy a fővárosban, kettő pedig Sopronban, a Lövérekben történt.

A vád szerint G. Tibor tettestársa S. Csaba volt, akit úgy ismertek ekkoriban, mint Sopron egyik legnagyobb szállodáját üzemeltető cég tulajdonosát. Még 2000 decemberében történt: a Lövérekben épült egyik már-már hivalkodóan szép és hatalmas családi házban lépések zaja hallatszott éjszaka. A szülés előtt álló asszony egyedül volt, férje külföldön intézte üzleti ügyeit. A férfi könnyedén besétált a kertkapun, mivel a ház annyira új volt, hogy a tulajdonosnak még házőrző kutyái sem voltak. A vádirat szerint a férfi az asszonyra támadt, majd a székhez kötözte. A nőt ekkor hívta fel mobiltelefonján a férje, G. Tibor pedig az alkalmat megragadva arra kényszerítette: hazudja azt, hogy megindult a szülés. A ház urára nem kellett sokat várni: néhány óra alatt hazautazott. Szörnyű kép fogadta, s amikor tisztázni akarta a lehetetlen helyzetet, kalapáccsal ütöttek a fejére. Támadója ekkor kivett a zsebéből 16.920 fontot, amit később hétmillió forintért váltott be a vádlott. A kirabolt, megrémült sértettek nem tettek feljelentést, így erre az ügyre csak hónapokkal később derült fény, amikor G. Tibor egy másik várandós anyánál is „tiszteletét tette".

Néhány tanú ismeretlen helyre költözött

A koratavasszal indult bírósági tárgyalásokat úgyszólván elölről kellett kezdeni, mivel a bírósági ülnökök mandátuma nyáron lejárt. Az új ülnököknek a bíró egy teljes tárgyalási napon ismertette az eljárás anyagát. A tanúk – közöttük nem egy szemtanú is akad – valószínűleg félnek: egy részük többször is kimentette magát és nem jelent meg, mások pedig ismeretlen helyre költöztek. Haladást jelent az ügyben, hogy a bejelentett lakcímmel nem rendelkező férfit – akit Budapesten hasbalőttek – sikerült megtalálni és meghallgatni. Dr. Nagy Zoltán tanácsa októberben folytatja a tárgyalást.

Szintén a Lövérek egyik impozáns házában történt a dolog, s nagyjából az előzőhöz hasonló módon folyt le: a férfi megvárta a férjet, mindkettőjükről letépte az aranyláncot, amelyek együttesen négyszázezer forintot értek. Elvitte a pénzes kazettát, ám csak személyi iratokat talált benne. Így a zsákmány jóval kisebb volt, mint az előző házban, viszont a férj itt is megsérült, méghozzá nem is akárhogyan: feje mellé emelt kezén hatolt át a golyó. Hogy mi szükség volt erre a kegyetlen eljárásra, senki nem sejti, talán csak G. Tibor, aki a felbujtóval, S. Csabával együtt tagadja a vádakat. A vádirat tanúsága szerint még egy rablás szárad a férfi lelkén: Budapesten próbált meg kifosztani egy raktárépületet. Megzavarták, így a rablás csak kísérlet maradt, viszont a vagyonőrt hidegvérrel hasba lőtte G. Tibor – áll a vádiratban.
Hogy S. Csaba mit kapott volna a tippadásért, arról nem szól a fáma, de egy biztos: rablással vádolják mint felbujtót. G. Tibor emberölési kísérletet követett el az ügyészség szerint. A férfit egyébként már kábítószerrel és lőfegyverrel visszaélés, önbíráskodás és súlyos testi sértés mellett 1985-ben gyilkosságért is elítélték. Mindössze tizenkilenc éves volt akkor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a Sotáv-bevételből

A soproni önkormányzatnak a nehéz gazdasági körülmények között is biztosítania kell a jövő évi… Tovább olvasom