Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Új színben pompázik a legrégebbi tornacsarnok

Új színben pompázik a legrégebbi tornacsarnokAz ország legrégibb sportcélra épített épülete felújítva várja a sportszeretőket. Fotó: Magasi
Megújult a papréti sportcsarnok, ami Magyarország első ilyen intézménye volt, ma pedig a legrégebbi eredeti funkcióját ma is őrző sportépület. Létrehozását a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület kezdeményezte 1866-ban. Új színében meghatározó épülete lett a térnek.
A papréti tornacsarnok tér, illetve patak felé néző homlokzatát és belső helyiségeit újította fel az önkormányzat mintegy huszonötmillió forintból. A munkák július végén kezdődtek és októberben fejeződtek be, mindeközben a sportcsarnok is üzemelt.

A korábbi években is végeztek már felújítást a csarnokon, például javították a tetőt, rendbe tették a csapadékvíz-elvezetést és a szigetelést, mintegy 14,5 millió forint ráfordítással. Az idei ütemben többek között a homlokzat került sorra, amely modern, úgynevezett lélegző vakolatot kapott.

A közel ezer négyzetméter alapterületű, kétszintes csarnokban három öltöző, a vizesblokkok padlószerkezetei, burkolatai újultak meg, emellett javították a nagyobb tornaterem álmennyezetét, az eltömődött szennyvízcsatornát is – tudtuk meg a városházán. A rekonstrukció a következő években is folytatódik majd – ígérték.

A tornacsarnok építését még a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület kezdeményezte 1866 őszén, tornászaik ugyanis egy bérelt teremben gyakoroltak, ami hamar kicsinek bizonyult. A korabeli beszámolók szerint 1867. szeptember 22-én tartották a „felavatási ünnepélyt".

Az ország legrégibb sportcélra épített épülete ma ipari műemlék. Az 1995 óta helyi jelentőségű, védett természeti területen fekvő, az ország első sportcélra épített épületén ma is emléktábla őrzi a hagyatékot.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújulás lendülete - Fotókiállítás Sopronban - galéria

A megújulás lendülete - Fotókiállítás Sopronban - galéria
A tárlaton a Reformáció Emlékbizottság által 2015 őszén és 2016 tavaszán kiírt fotópályázatok… Tovább olvasom