Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Új óvoda épülhet Sopronban

Új óvoda épülhet Sopronban2014-ben a Sopron-bánfalvi óvodát bővítették, most egy újat építenének Sopronban. Fotó: kisalfold.hu archívum
Sikeres pályázat esetén nyolcvan férőhelyes óvoda épülhet Sopronban az Anger réti sportpályánál. A dinamikusan fejlődő városrészben élők egyik nagy gondja oldódna meg ezáltal.
Sikeres pályázati támogatás esetén zöldmezős beruházásként új óvodát építene a soproni önkormányzat.

A Balfi úton az Anger réti sportpálya mellett felépülő új létesítményben a tervek szerint négy csoportban, összesen nyolcan gyereket fogadnak majd. A parkolást az ingatlan előtti zöldterületen, vagy a telken belül kell megoldani. A bejárat a Balfi utcát, a Lehár Ferenc utcával összekötő Bella Lajos utcából lesz megközelíthető.

A férőhelyi telítettség Sopronban sem ismeretlen probléma. Különösen igaz ez ott, ahová az új óvodát építenék.

A vonzáskörzete közvetlenül az északi városrész, Pihenőkereszt, Aranyhegy, a Sopront elkerülő főút és környéke lakóépületei. Ebben a térségben több társasházat is építenek, illetve további beruházások is várhatók. Azaz tovább fejlődik a már most is dinamikusan bővülő városrész. A fiatal beköltözők, családok, pedig érthető módon szeretnék a közelben elhelyezni a gyermekeiket.

Az óvodai ellátást jelenleg a Hermann Alice Óvoda és tagintézményei biztosítják. A kihasználtságuk nagyon magas, jelenleg is 106 százalék.

Sopronban összesen körülbelül 2500 óvodáskorú gyermek él, közülük mintegy kétezren önkormányzati intézménybe járnak. A törvény meghatározza a csoportlétszám maximumát, ugyanakkor lehetőséget ad a fenntartóknak, hogy ezt megemeljék. Sopronban erre szükség is van.

A téma szerepel a képviselő-testület csütörtöki közgyűlésén is. Mint az az előterjesztésben olvasható, a soproni önkormányzat a "Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése" című pályázati kiírásra korábban már nyújtott be támogatási kérelmet.

A siker elősegítése érdekében a képviselők arról döntenek, hogy az érintett ingatlanon helyezzék hatályon kívül a településrendezési előírásokat.
Folyamatos a bővítés
Az elmúlt években történtek fejlesztések - például a Halász utcában két új csoportszoba épült, a Trefort téren felújítottak, a Kurucdombon harminc, a Gesztenyés körúton ötven új férőhely lett - de továbbra is zsúfoltak az óvodák. Igaz ugyanakkor, hogy egyetlen gyermek sem maradt elhelyezés nélkül. 2014-ben pedig a Sopron-bánfalvi óvoda bővítését kezdték el.
 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A várost népszerűsítik - Soproniak a Magyar Világtalálkozón - fotók

A várost népszerűsítik - Soproniak a Magyar Világtalálkozón - fotók
A Sopron Régió Turisztikai Központ idén is jelen van a Lurdy-házban megrendezett VI. Magyar… Tovább olvasom