Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Új biztonsági pénztárcák postásoknak

A posta speciális, pénzfestés elvén működő biztonsági pénztárcákat szerez be a kézbesítők számára.
A Magyar Posta Rt. újabb 2450 darab speciális, pénzfestés elvén működő biztonsági pénztárcát szerzett be nettó 258 millió forintért. Az eszközökkel a kézbesítők biztonságérzetének növelése és az ellenük elkövetett támadások csökkentése a cél. Mint megtudtuk, megyénkben a kézbesítők 74, Sopronban pedig 90 százaléka rendelkezik már ilyen berendezéssel. A mostani beszerzésből a megye többi kézbesítője is részesül.
– Sopronban közel negyven pénzes postás dolgozik. Utoljára 2000-ben követtek el támadást készpénzkézbesítő ellen, mégpedig a Pozsonyi úton. Az elkövetőt szinte azonnal elkapták, a pénz előkerült, és a postás sem sérült meg – tudtuk meg Nagy Lajostól, a posta biztonsági szolgálatának soproni osztályvezetőjétől.

– Győrben idén júniusban raboltak ki egy kézbesítőt, az elkövetőt még most is keresi a rendőrség. Veszprémben viszont egy sajnálatos tragikus esemény, a pénzes postás kirablása és meggyilkolása is rávilágított arra, hogy a kézbesítőknek nagyobb védelemre van szükségük. Ekkortól – azaz 2003-tól – gyorsította fel a Magyar Posta Rt. az úgynevezett „kézbesítővédelmi eszközök" beszerzését, amiket a postás támadás esetén használ. Az eszköz a bankjegyeket – és a támadót – festékkel színezi meg, így a pénz forgalomképtelenné válik. Alapvetően a megelőzés tekintendő az elsődleges célunknak, a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy a pénzt használhatatlanná tevő megoldásnak visszatartó ereje van a bűnözői körökben.

– Nemcsak az a fontos egyébként, hogy használhatatlanná tegyük a bankjegyeket, hanem hogy a kézbesítő tudja, mit kell tennie, ha támadás éri – folytatta Nagy Lajos. – Ennek érdekében biztonsági felkészítő oktatáson vesznek részt. Csak így várható el, hogy veszélyhelyzetben ésszerű magatartást tanúsítsanak. A lényeg az, hogy ha a helyzet megengedi, akkor azonnal riasszanak, a saját testi épségüket nem veszélyeztetve tudjanak cselekedni. Az olyan előre tervezhető, kritikus időszakokra, mint a nyugdíjkifizetések ideje, tudatosan készül a posta, a kézbesítőket vagyonőrök, polgárőrök, rendőrök védik. A kézbesítővédelmi eszközök megfelelő használatát pedig gyakran ellenőrizzük. Szerencsére, a régió – és Sopron – a bűnügyi fertőzöttség tekintetében kedvező helyet foglal el.

– Olyan a festékpatron, mint bármilyen más riasztó. Testi biztonságot nem ad, talán csak visszatartó ereje van – fogalmazott F. B., aki több évig dolgozott kézbesítőként Sopronban. – Pár hónapig magamnál tartottam egy hagyományos riasztóval együtt, de sosem kényszerültem használni őket. Az alapvető baj viszont az, hogy a támadó – például fegyverrel – könnyen rá tudja venni a postást, hogy „tekintsen el" azok használatától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség van a magyar munkaerőre

A magyarok miatt nagy a burgenlandi munkanélküliség – állítja az osztrák munkáskamara. Tovább olvasom