Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Tovább tart a bizonytalanság

A GySEV Rt. tegnapi rendkívüli közgyűlésén megerősítették korábbi döntésüket, miszerint különválasztották az elnöki és a vezérigazgatói funkciót. A társaság korábbi elnök-vezérigazgatója, dr. Berényi János a jövőben csak az elnöki feladatokat látja el.

Az előzetes információknak megfelelően zajlott le tegnap a GySEV Rt. és a Fertő-vidéki Helyiérdekű Vasút Rt. rendkívüli közgyűlése. A társaság meghatározó Sopron gazdasági életében.
Az 1879-ben átadott vasútvonal jelenlegi hossza 200 kilométer, ebből 75 Ausztriára esik. A cég alkalmazottainak száma több mint 1800 fő. A vasútvonal legfontosabb állomása Sopron, ahol a vasútigazgatóság működik. Munkájuk középpontjában a személy- és áruszállítás áll (ez utóbbihoz kapcsolódik a vámraktározási és kombiterminál igazgatóság), de kiterjedt idegenforgalmi és vendéglátó-ipari tevékenységet is folytatnak Sopronban és környékén. Az rt. a sportban is letette a névjegyét. A GySEV Ringa (az idei bajnokság győztese) napjainkban Európa egyik legjobb csapata, s sokat áldoznak a különböző sportágak utánpótlás-nevelésre is.

A városban éppen ezért nagy várakozás előzte meg a rendkívüli közgyűlést, amelyen megválasztották az igazgatóság és a felügyelőbizottság magyar tagjait. A legnagyobb horderejű döntés azonban az volt, hogy szétválasztották az elnöki és vezérigazgatói funkciót. A GySEV Rt. vezérigazgatója öt évre dr. Fehérvári László lett, míg az elnöki funkció maradt dr. Berényi Jánosnál. Az üzleti életben az általános gyakorlat szerint a cég működését érintő kérdések és az irányítás vezérigazgatói hatáskörbe tartoznak, míg az elnök a stratégiai döntésekben vesz részt, összehívja a közgyűlést és a felügyelőbizottságot, illetve képviseli a részvénytársaságot.

Az államtitkár elzárkózott

A tegnapi közgyűlésen a többségi tulajdonost – a magyar államot – Réti Imre, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára képviselte, aki azonban elhárította a Kisalföld érdeklődését. Azt üzente, hétfőn a sajtóosztályon adnak információt, később pedig, hogy hívjuk a GySEV-et. Érthetetlen az elzárkózása, hiszen csak azt szerettük volna megkérdezni, milyen változások várhatóak az rt. életében, illetve, hogy politikai vagy szakmai indoka volt a funkciók szétválasztásának. Dr. Fehérvári László, az új vezérigazgató sem volt elérhető, így egyelőre nem tudni, lesznek-e szervezeti és személyi változások, illetve módosul-e a GySEV üzleti filozófiája.

Módosítják az alapszabályt

Dr. Berényi János az ülést követően rendkívül szűkszavúan kommentálta a történteket.
– A következő közgyűlésig átfogóan kell módosítani az alapszabályt, pontosan kimunkálni a feladatköröket – mondotta a GySEV Rt. elnöke. – A társaság életében fontos ez az időszak, hiszen a tervezett nagy beruházásainkat éles piaci körülmények között kell megvalósítani. Most minden erőnket ezekre koncentráljuk.
Arra kérdésre, hogy változik-e a cég sporttámogatási koncepciója kitérő választ adott, mondván, most fontosabb teendőik vannak, és egyébként is szünet van a kosárlabda-bajnokságban.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerkedjen az internettel!

A soproni városi könyvtár sikeres pályázata révén kedvezményesen ismerkedhetnek meg az érdeklődők az… Tovább olvasom