Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Tovább hullhatnak a levelek Sopronban

Tovább hullhatnak a levelek SopronbanA szabálykövető társasházak vették a fáradságot és zsákokba gyűjtötték a lombot. A szolgáltató viszont csak november 8-ig szállíthatott. Ilyen, amikor az elmélet meg a gyakorlat nincs összhangban.
Belátták a döntéshozók, hogy korai volt a bezsákolt lombhulladék elszállítási napjának határozatba foglalt dátuma (november 8.).
Cikkünket követően új fejleményről számolt be a Kisalföldnek Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója.

– Jeleztük a problémát az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felé, ahol nagyfokú fogadókészséget tapasztaltunk, és egyben megadták a támogatást a zsákos zöldhulladék begyűjtésének decemberben történő meghosszabbítására – tájékoztatott Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.

Előzmény:

– A társasházunkkal szomszédos területen levő fák leveleit évről-évre az STKH Zöldállomásán kapható zsákokba
gyűjtjük, majd azokat telefonos egyeztetést követően a ház elé helyezzük ki, hogy elszállíthassák a komposztálóba. A zsákok darabja kétszáz forint, ez a szállítás ellentételezése. Mindenki  jól jár, nem járunk térdig az avarban, és a falevelektől sem a  bosszantó, levegőt rontó égetéssel szabadulunk meg. Évente  
22–25 zsákot töltünk meg lehullott falevéllel – írta levelében  Nagy Attila, egy Kőfaragó téri társasház közös képviselője.  

Évek óta mindenki elégedett volt ezzel a rendszerrel, idén  azonban hiba csúszott a számításokba...

– Elmentem a Zöldállomásra megvenni huszonöt nejlonzsákot. A boltban felhívták a figyelmemet arra, hogy egy döntés alapján az utolsó levélszállítás napja november 8. Csakhogy a házunk mellett álló fákról a levelek alig negyede hullott le, sokéves tapasztalatunk az, hogy november közepére,  de inkább végére kopaszodnak le a fák... De apelláta nincs,  döntés van, és punktum. Valószínűleg a soproni fák szabotálnak, csak azért sem hullatják levelüket a határidőre... – fogalmazott Nagy Attila.

Bárki kinéz az ablakán most november elején, láthatja,  nem  csak a Kőfaragó téri fák szabotálnak. Utánajártunk a határozatba foglalt dátum eredetének, amiről egyébként kiderült, mindenki korainak tartja. A döntést nem a soproni önkormányzat hozta, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási  Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) – azaz egy budapesti íróasztalnál született. Ők eddig finanszírozzák a szolgáltatást, az  önkormányzatok pedig ehhez igazodtak.

Kérdeztük a cég  kommunikációs munkatársát, ugyan mi indokolta a november eleji avarbegyűjtést – két napja választ ígért...

– Mi is korainak tartjuk ezt a dátumot. Egyrészt valóban  sok még a levél a fákon, másrészt szerencsére sokan élnek a  zsákos gyűjtés lehetőségével és ezek elszállítása ideális esetben folyamatos. Kezdeményezni fogjuk, hogy módosítsák ezt  a dátumot – ígérte Mágel Ágost, a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az időjárás miatt később zárják le a körforgalmat Cinfalvánál

Az időjárás miatt később zárják le a körforgalmat Cinfalvánál
Az eredeti tervek szerint szombaton teljesen lezárták volna a körforgalmat Cinfalvánál (Siegendorf). Tovább olvasom