Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Tovább emelkedik a munkanélküliség

Nő a munkanélküliség és stabilizálódik a forint 2010-ben. Egyebek mellett ez is elhangzott a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán kedden megtartott nemzetközi konferencián.

A magyar tudomány ünnepe alkalmából tartottak előadás-sorozatot kedden az egyetem Erzsébet utcai épületében. A programban plenáris előadások, szekcióülések is voltak, este területfejlesztési szabadegyetem kezdődött. Nagy érdeklődés kísérte dr. Belyó Pál – az Általános Vállalkozási Főiskola tanszékvezetője és az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet főigazgatója – előadását.

– Ez év második felében az USA-ban és Nyugat-Európában megkezdődött a gazdaság élénkülése. Javulnak az üzleti mutatók, több a megrendelés és már tapasztalható az ehhez kapcsolódó termelés bővülése – kezdte prezentációját. – Komolyabban élénkülő termeléssel csak 2010 második felétől számolhatunk. A munkanélküliség jövőre viszont tovább emelkedik, a prognózisaink szerint tényleges fellendülést csak két év múlva érezhet a lakosság. Az államadósság jövőre kismértékben emelkedik, a forint-euró árfolyam 270 Ft/euró szinten stabilizálódik – tette hozzá.

Dr. Belyó Pál a növekedési kilátásokról tartott előadást. Fotó: Magasi
Dr. Belyó Pál a növekedési kilátásokról tartott előadást. Fotó: Magasi

Előadásában szólt arról, sok kritika érte a prognózisok készítőit, de mentségül felhozta, ilyen méretű válságra senki nem számított és nem is jelzett előre senki ekkora recessziót. A kilábalás nehéz, mert nagyon mélyre jutottunk. Szerencsések vagyunk, ha ˝csak˝ egy V alakú válsággörbével kell számolnunk, mert akkor innen egyenes lenne a javulás. De szerinte úgy tűnik, még várhatóak visszaesések.

Olvasóink írták

 • 6. Zaraki_Kenpachi 2009. november 11. 15:45
  „Ezek már csak pánikkeltések. A gazdasági válság egy valamire volt jó: a világban a tehetősebbek közel kerültek ahhoz a ponthoz, hogy lebukjanak mivel és honnan szedték a vagyonukat, így jött a válság szisztéma, a cégeket leépítették a vagyont kimenekítették és máris elmúlt a lebukás veszély. Manapság azért lesz több munkanélküliség, mert a cégek nincsenek ösztönözve arra, hogy idejöjjenek, másrészt pedig a válság mögé nyugodtan be lehet bújni és visszaélni ezzel ....”
 • 5. janika 2009. november 09. 10:27
  „Tud ez a kormány termelni az biztos! Munkanélkülieket!”
 • 4. jánosi 2009. november 06. 22:34
  „Ehhez a megállapításhoz nem kell konferencia !
  Elég a munkaügyi központoknál érdeklődni !”
 • 3. Ikoza 2009. november 06. 07:51
  „Mert kevés melós ugyanannyit tud termelni, ha jobban hajtjuk őket, így kevesebb munkabért kell kifizetni és abból lehet az eddigi hiányt pótolni.”
 • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 04. 18:50
  „Belyo our biztos olvassa az amerikai tanulmanyokat mert itt is az mondjak hogy a gazdasag elenkul tobb a megrendeles de a munkanelkuliseg novekszik.
  En nem vagyok kozgazdasz tehat nem is erthetem hogyha tobb a megrendeles akkor miert kell a dolgozokat kirugni.”
 • 1. FREDDY/S 2009. november 04. 18:25
  „A korrupciómentes gazdaságban nincsenek válságok, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes lesz az érvizsgálat

Az érszűkület hazánkban mintegy 400 ezer embert érint, Sopronban évente 20 ezren jelennek meg a… Tovább olvasom