Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Tovább bővült az Esterházy-csoport

Az Esterházy-csoport 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 2014-hez képest 4,3%-os növekedést jelent.
  • A vállalatcsoport éves forgalma 2015-ben 46,3 millió eurót tett ki, ez 4,3%-os növekedést jelent 2014-hez képest illetve a forgalom megduplázását 2005-höz (22,8 millió euró) viszonyítva. A teljes vállalatcsoport 2015-ös éves forgalma 50,3 millió euró volt.
  • Az összforgalmon belül 27,7 millió euró származik erdő-, mező- illetve egyéb természetgazdálkodásból – ez 4,5 %-os növekedést jelent 2014-hez képest.
  • Az ingatlanvagyon hasznosításából 7,4 millió euró bevétel származott, ez 1,4%-os növekedés a megelőző évhez képest.
  • A bevételeket – az alapítvány céljaival összhangban – a csoport  gazdasági vállalkozásai befektetett vagyonának növelésére (mintegy 3,3 millió euró) illetve a turisztikai és kulturális területek fejlesztésére (2,9 millió euró) fordították.
  • A továbbra is magas adó- és járulékfizetési kötelezettségek összege 7,5 millió euró volt.
  • A cégcsoport 285 főt foglalkoztat, a személyi jellegű ráfordítások összege 13,7 millió eurót tett ki.

Az Esterházy-csoport 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 2014-hez képest 4,3%-os növekedést jelent. 2005 óta (22,8 millió euró) a forgalom megduplázódott. Továbbra is az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás 27,7 millió euróval (+4,5%), valamint az ingatlanok és szabadidős létesítmények 7,4 millió euróval (+1,4%) adják a legnagyobb bevételt és ezzel a csoport legjelentősebb jövedelemtermelő ágazatai.
Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás üzemi eredménye 6,8 millió euró, az ingatlangazdálkodás üzemi eredménye pedig 4,3 millió euró volt.

A jó eredmények elsősorban a gazdálkodási hatékonyság javulásának, a szigorú költségellenőrzésnek és a kedvező nyersanyagáraknak köszönhetők. Az ingatlanok területén az üdülőtelepek folyamatos minőségi fejlesztése illetve infrastruktúrájuk javítása azt eredményezte, hogy jelentősen nőtt a kereslet ezek iránt. A városi ingatlanoknál ezek egyedülálló bája és fekvése növelte az érdeklődők számát.

A magas jövedelmezőség 2015-ben is jelentős beruházásokat (6,2 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta kereken 53 millió eurót fordítottak a történelmi műemlékek, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és átalakítására. A turizmus és kultúra területén lezajlott beruházások által is jelentős fejlődésnek  lehettünk tanúi: az éves szinten több mint 400 000 látogatóval az Esterházy-csoport változatos kulturális és turisztikai kínálata Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciójává vált. További 80 000 látogatót köszönthettek a kapcsolt vállalkozások (gasztronómia, borászat).

Erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás

Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás területén a cégcsoport 2015-ben 27,7 millió euró forgalmat realizált. Összesen közel 300 000 tömör köbméternyi fa került értékesítésre a saját területeken kitermelt illetve az egyéb forrásból származó fából. Az Esterházy-csoport volt az első nagyüzem Ausztriában, amely már 2005-ben teljes mértékben átállt a biológiai gazdálkodásra.

Több mint 1 600 hektárnyi mezőgazdasági területen gazdálkodik kizárólag biogazdaságokat működtetve. Ezeken a területeken elsősorban magas minőségű biogabonát termesztenek. A nagy kereskedelmi partnerek mellett egyre jelentősebb a fogyasztói piacokkal kiépített közvetlen kapcsolat, amely növekvő mértékben járul hozzá a gazdasági értékteremtéshez.

A vadpástétomoktól és -sonkáktól a bio szarvasmarhahúson és bio tökmagolajon keresztül a biolisztig és biokenyérig terjedő termékkínálat 2015-ben is tovább bővült. A vadászati szerződések legnagyobb hányadát a tárgyévre is meghosszabították az Esterházy-csoprot partnerei. A vadászati ágazatban is elsődleges  a természet fokozott védelme és a vadak érdekeinek figyelembe vétele.

Ingatlanok és szabadidős létesítmények

Az ingatlanok és szabadidős létesítmények ágazatában elért forgalom az elmúlt évben 7,4 millió eurót tett ki. A több mint 2 000 bérlő másodlagos lakóhelyén történő költései révén nagymértékben hozzájárul a régión belüli értékteremtéshez.

Ez alatt nem csupán a helyi vásárlóerő növekedése értendő, hanem az üdülőházakkal és kertekkel kapcsolatban végrehajtott folyamatos beruházások is. A bérlők révén a burgenlandi turisztikai szezon 3-4 hónappal meghosszabbodik, áprilistól októberig tart. Az elmúlt években a településekkel egyeztetve 40 új parcellát alakítottak ki. A szentmargitbányai történelmi Sulzhof az újonnan kialakított őstermelői parcellákkal új irányt nyitott az Esterházy-csoport gazdálkodásában. Az első 20 parcella azonnal elkelt, a tervezett bővítésre pedig várólistát vezetnek.

Elkötelezettség a természetvédelem iránt

Az Esterházy-területek kereken egyharmadán nem vagy alig folyik gazdálkodási tevékenység, itt a legfontosabb a természet védelme az emberek és az állatok érdekében. 1993-ban lépett érvénybe a Nemzeti Parkokról szóló törvény, a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park legértékesebb része Esterházy tulajdon, mely nélkül nem jöhetett volna létre a kezdeményezés. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az UNESCO felvette a Világörökségek közé, így 2016-ban a cím elnyerésének 15. évfordulóját ünneplik. Dr Esterházy Pál előrelátása és kezdeményezése jelentősen hozzájárult ehhez a kulturális örökséghez.

 2015 tavaszán 900 hektárnyi Esterházy-területen hozták létre  a Fertő-tó nyugati oldalán a Ramsar természetvédelmi területet, a 2015-ös év egyik legnagyobb nemzeti természetvédelmi projektjét.

Esterházy-kastély és kastélynegyed Kismartonban

2015-ben is jelentős összeget fordítottak a történelmi épületek és a gyűjtmények állagmegőrzésére. Az Esterházy-csoport az elmúlt nyolc évben több mint 11 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat csak az Esterházy-kastély fenntartása és átalakítása céljából. A kastélynegyedben található, a Henrici étteremnek, a burgenlandi Selektion Vinotékának, Eva Steiger nemrég megnyílt virágüzletének, az őstermelők által kiváló minőségű helyi termékeket kínáló burgenlandi Kulinarium vásárcsarnoknak és a pan.event jegyirodának otthont adó egykori istállóépületek Kismarton belvárosának kedvelt találkozóhelyeivé váltak.

A jegyirodában a szentmargitbányai kőfejtőben megrendezésre kerülő operaelőadásokra valamint a classic.Esterházy programjaira kínálnak jegyeket, de árulnak belépőket Ausztria más népszerű kulturális eseményeire is. 2015-ban befejeződött a belváros főutcája történelmi lakóépületeinek felújítása, így a látogatók is bejárhatják az ezáltal megnyíló csodálatos belső udvart.  Az Esterházy-csoport számára fontos Kismarton történelmi belvárosának élhetőbbé tétele és  felvirágoztatása.

Fraknó vára

2015 nyarán nyitották meg, rövid nyolc hónapnyi építkezés után a Grenadier Kávéház és Éttermet Fraknó várában. Az étterem kitűnő példa arra, hogyan lehet érzékeny történelmi, műemlékvédelmi környezetben kortárs építészeti megoldásokat alkalmazni. A turisztikai attrakciókban nem bővelkedő Rosalia régió számára a csodálatos környezetben fekvő és remek gasztronómiai élményeket kínáló étterem újabb turisztikai vonzóerőt jelent.

Borászat

Az Esterházy Borászat forgalma 2015-ben elérte az új rekordot jelentő 2,7 millió eurót. A 600 000 palacknyi bor (70 százalékban vörösbor) közel 50 százalékát exportra termelő Esterházy Borászat az osztrák borok, ezen belül a burgenlandi vörös borok egyik legfontosabb nagykövetének számít. A borászat 15 főt foglalkoztat, a közvetlenül a szőlőbirtokon eladott bor mennyisége 2015-ben is jelentősen nőtt.

Az újra megnyitott Kalandaház

2015 őszén nyitották meg trausdorfi Meierhofban, az Esterházy Borászat mellett a Kalandaházat. Az egykori kolónián 200 fős rendezvény- és konferenciaközpont kapott helyet. Ezzel a lépéssel elindult a Meierhof teljes felújítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihajóztunk a Fertő tóra: azt is megtudtuk, mi lesz Kádár egykori jachtjából - fotók

Kihajóztunk a Fertő tóra: azt is megtudtuk, mi lesz Kádár egykori jachtjából - fotók
A Burgenland fedélzetén kihajóztunk a Fertő tóra. Megtudtuk, hogyan is lett hajóskapitány Nemes Árpádból, s azt is, milyen ˝jachtból˝ lesz vízitaxi. Tovább olvasom