Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Tonnányi robbanószerkezetet is rejthet a föld

A tűzszerészek tegnap megérkeztek Nagycenkre, a szombati baleset helyszínére és hozzáláttak annak a területnek a feltárásához, ahová a második világháború utolsó napjaiban több tonna német lőszer került.

A vasúti töltés és az Ikva közötti, gazzal benőtt, fás, bokros rész – amely a műszaki zár lebontásáig szigorúan őrzött volt, így az ott található lőszerek nem veszélyeztették a civil lakosságot – megtisztítása közel hatvan éve várat magára. Egy-egy baleset azonban – mint amilyen a hétvégén is volt – újra és újra ráirányítja a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt a nagycenki határ. (Mint arról a Kisalföldben is beszámoltunk, két fiatalember megpróbált egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot szétszerelni, de az felrobbant, és az egyikük megsérült.) Sajnos, mindig akad olyan felelőtlen ember vagy tájékozatlan fiatal, aki kíváncsiságból vagy rosszul értelmezett bátorságból robbanószerek után kutat az említett területen. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt év májusában – egy bejelentést követően – a tűzszerészek szabályos kutatóárkokat találtak.

Akkor 54 páncéltörő gránátot, 34 repeszgránátot, 89 puskagránátot és 30 kézigránátot robbantottak fel a közeli, elhagyott homokbányában. A szakemberek azonban már akkor is tudták, hogy a fertőzött térség csak egy részét, becslések szerint mintegy tizedét sikerült megtisztítaniuk. Feltételezéseik szerint még több tonna robbanószerkezetet rejt a föld.
– Meddig? – kérdeztük Ináncsi József őrnagytól, a tűzszerészek parancsnokhelyettesétől.
– Remélem, hogy nem sokáig, mert munkatársaink már megkezdték a terület feltárását és megtisztítását. Ez a feladat egyébként szerepelt munkaprogramunkban, a szombati baleset csak felgyorsította az eseményeket. A munka nagyságáról egyelőre csak sejtéseink vannak, ezért a tűzszerészek az első lépésben behatárolják a feltárandó területet és megtisztítják a gaztól. Az előkészületek megkezdődtek, a csapat összehangolja tevékenységét a rendőrséggel, a határőrséggel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédelmi szakemberekkel, de számítunk az önkormányzat segítségére is.
Ináncsi őrnagy arról nem tudott tájékoztatást adni, meddig tart az egyáltalán nem veszélytelen munka. Mint mondotta, az időjárás is közbeszólhat, hiszen a kérdéses terület meglehetősen mélyen fekszik, ezért a csapadék jelentősen megnehezítheti a feladat elvégzését és késeltetheti a tűzszerészeket. Elhatározott szándékuk azonban, véglegesen felszámolják a nagycenki veszélyforrást.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes internet a könyvtárban

A beíratkozott tagok augusztus óta ingyen internetezhetnek a soproni városi könyvtárban. A látogatók… Tovább olvasom