Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Többletforrásra számíthat a soproni egyetem

Központi tanévnyitót tartott a Nyugat-magyarországi Egyetem a közgazdaság-tudományi karon. Összesen 2600 elsős kezdte meg tanulmányait az egyetem karain, ebből 1950-en államilag finanszírozott formában.

– Az elmúlt hét évben húszmilliárd forintot fordított a Nyugat-magyarországi Egyetem infrastrukturális, oktatási és kutatási célú beruházásokra. Az előző évről húsz áthúzódó projekt valósul meg uniós társfinanszírozásban, s huszonhárom pályázatunk áll elbírálás alatt.

Mindezek révén újabb milliárdokkal támogatjuk a XXI. századi körülmények megteremtését az oktatás és kutatás számára. Jövőt építünk önökkel, önökért – mondta a központi tanévnyitón az elsősöket üdvözölve prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora a közgazdaság-tudományi karon.

A díszes egyetemi jogarnál – pédumnál – az elsős közgázos hallgatók egy csoportja: Koczka Enikő, Csoltói Franciska, Szilágyi Dóra, Kustos Richárd, Papp Róbert, Föőr Viktória és Szabó Melitta. Fotó: G.
A díszes egyetemi jogarnál – pédumnál – az elsős közgázos hallgatók egy csoportja: Koczka Enikő, Csoltói Franciska, Szilágyi Dóra, Kustos Richárd, Papp Róbert, Föőr Viktória és Szabó Melitta. Fotó: G. M.


– A hat doktori iskolánkat is beleértve összesen több mint tízezer hallgató tanul egyetemünkön, köztük 2600 elsős, közülük 1950-en állami finanszírozási formában. Kollégiumainkban 2300-an nyertek elhelyezést. Öt gyakorlóintézményünkben további 2300 gyermeket, illetve fiatalt nevelünk. Karainkon ötszázötven oktató-kutató tevékenykedik a jövő nemzedék képzésében, 73 százalékuk minősített.

Ez az arány is mutatja, az NYME színvonalas munkájához adottak a feltételek. Van olyan kar, ahol a minősített oktatók aránya eléri a 80–90 százalékot. Egyetemünk sikeres akkreditáción esett át, s valamennyi karunk a legmagasabb, „A" minősítést kapta – emelte ki a rektor, aki hangsúlyozta: az NYME elsődleges törekvése, hogy ne csak kiváló szakembereket képezzen, hanem jó magyar embereket is.

Az intézmény történelmi múltja és az évszázados diákhagyományok olyan erkölcsi és mentális többletet adnak, ami csak a Nyugat-magyarországi Egyetemet jellemzi.

A közgazdaság-tudományi karon 291 elsőst köszöntött az egyetem szenátusa. Fotók: G. M.
A közgazdaság-tudományi karon 291 elsőst köszöntött az egyetem szenátusa. Fotók: G. M.


A központi tanévnyitón dr. Maruzsa Zoltán, a minisztérium felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára kijelentette: a magyar felsőoktatásnak az új tanévben is sok kihívással kell szembenéznie. A legfontosabb célkitűzés a képzés minőségének emelése, hogy a diploma komoly értéket képviseljen a munkaerőpiacon. Az NYME-vel kapcsolatban kifejtette: a struktúraátalakítási alapból többletforrásra számíthat az egyetem.

Központi tanévnyitót tartott a Nyugat-magyarországi Egyetem a közgazdaság-tudományi karon.
Központi tanévnyitót tartott a Nyugat-magyarországi Egyetem a közgazdaság-tudományi karon.


– Az külön öröm, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem a vonzerőt tekintve az országos átlaghoz képest jobban teljesít – tette hozzá.
Dr. Fábián Attila, a közgazdaság-tudományi kar új dékánja a kar 291 új elsősét köszöntve részletezte: legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy a soproni közgazdászdiploma sajátos, korszerű és bővíthető tudást adjon, egyszersmind jó alapot teremtsen az elméleti és gyakorlati munka világához.

Sopron nevében Fodor Tamás polgármester üdvözölte az elsősöket, mondván, a város örömmel fogadja be polgárai közé az egyetemistákat.

Díszpolgárokat avattak.

Az ünnepélyes központi tanévnyitón dr. Pápai Lajos megyés püspököt és dr. Németh Istvánt, a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatóját a Nyugat-magyarországi Egyetem díszpolgárává avatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonósnégyesek parádéjával zárulnak az Eszterházi Vigasságok

15 hét, 60 koncert, 150 előadó – nem csak szlogen, hanem valóság lett Eszterházán.
Tovább olvasom