Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Több százmillió forint a kistérségnek

A határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több százmillió forint uniós pénz érkezett a Sopron–fertődi kistérségbe.

Főként útépítésre nyertek pénzeket, azonban a turizmusban vannak még lehetőségek.

Az Európai Unió kiemelten támogatja a határon átnyúló, esetünkben a magyar és az osztrák falvak közös pályázatait. A 2007–2013-ig tartó időszakban pedig külön keretet is elkülönítettek erre a célra. Tegyük hozzá, korábban is jó volt térségünkben az együttműködés. Uniós csatlakozásunkat megelőzően, 2004 májusa előtt a PHARE-keretre lehetett pályázni. Így épült meg például a Fertő-parti kerékpárút, valamint Zsirán a Locsmándi utca és annak folytatása a határig.

A jelenbe visszatérve megfigyelhető, a falvak mostanában az útépítéshez fognak össze. Van, ahol olajozottan működnek a dolgok, ám egyes helyeken az osztrák fél ellenállása miatt hiúsulnak meg a pályázatok.
Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) esetében már van nyertes pályázat.

– Két kilométer hosszú, négy méter széles kerékpárutat szeretnénk megépíteni – mondta el Gaál István ágfalvi polgármester. – A közbeszerzés várhatóan jövő év januárjában zárul le, és a kivitelezést szeretnénk legkésőbb május végéig befejezni. A magyar oldalon mintegy 200 millió forintba kerül az építkezés, ám ennek kilencvenöt százalékát fedezi a támogatás.

Zsirán ugyancsak az út építése az együttműködés fő területe. Az Öreg-Répce kiszáradt medrébe szerettek volna újra vizet vezetni. A több százmillió forint beruházás jól indult, ám a szomszédos település, Locsmánd (Lutzmannsburg) lakói megakadályozták. Attól tartottak, hogy a környéken megemelkedik majd a belvíz szintje. Dorogi Árpád, Zsira polgármestere szerint alaptalan a félelem, hiszen készült olyan terv, amely szerint szigetelt mederben vagy csőben folyna a víz a határig. Így már nehezen érthető az ellenállás.

– A két települést összekötő út terve is akadozik, vállaltuk a vezető szerepet, a pályázat lebonyolítását – fogalmazott Dorogi Árpád. – A szerződést azért írtuk alá, mert az osztrák oldalon nem tudják eldönteni, Locsmánd, vagy a burgenlandi tartomány az illetékes. A kivitelezés nem halogatható sokáig, hiszen sokan használják a mostani utat is, ahol tilos az átjárás, miközben a legális közlekedés megoldásának a lehetősége a kezünkben van.

A határon átnyúló együttműködés eddig főként az útépítésekre szorítkozott. Igaz, kivételek itt is vannak. Az Interreg-pályázatnak köszönhetően készült el Lövőn a szolgáltató központ, dolgozik német anyanyelvű óvónő Ágfalván, a horvát kisebbségi önkormányzat pedig a kulturális lehetőségek bővítésére adott be pályázatot. A turisztikai fejlesztések viszont eddig elmaradtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ötkilós agancsú dámbikát lőttek

Alig kezdődött el a dámszarvasvadászat szezonja, 4,6 kilós agancsú, aranyérem-várományos dámbikát lőttek a soproni Hubertusz Vadásztársaság területén.
Tovább olvasom