Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Több mint bosszúság: jogosulatlanul parkolnak a bérelt helyeken Sopronban

Több mint bosszúság: jogosulatlanul parkolnak a bérelt helyeken Sopronban
Sokat fizetnek a bérlők az elmaradt haszonért.
"Foglalt hely nincs, csak elfoglalt" – e gondolat szerint járnak el azok az autósok, akik akkor is beállnak egy bérelt helyre, ha nem ahhoz a vállalkozáshoz tartanak. Márpedig egy-egy ilyen parkolóhely ára éves szinten – zónától függően – bruttó 106 ezer és 426 ezer forint között mozog. Ha gyakran parkolnak ott jogosulatlanul, komoly összegre rúghat az elmaradt haszon a bérlő cégnek, hiszen az őket felkeresők ilyenkor nem találnak szabad helyet.

A megkérdezett vállalkozásoknál elmondták: igen gyakran fordul elő ilyen eset. Ha szólnak nekik, sokszor arrogánsan viselkednek, akik között van osztrák rendszámú kocsival közlekedő magyar is. Megtörtént, hogy lefotózták a szabálytalanul leparkolt autót, s azt elküldték a közterület-felügyeletnek. Amikor az autós megkapta a csekket a büntetésről, még hozzájuk ment reklamálni.

– Lojális akkor vagyok, amikor például egy rakodó bejön, s megkér, hogy pár percre hadd álljon oda, ne kelljen elállnia az utca forgalmát – árnyalta a képet Schneider István, a város közkedvelt órása. – De amikor látjuk, hogy csak azért akarnak leparkolni, mert az ingyen van, szép szóval próbálom megmagyarázni nekik, hogy ezzel az üzletmenetünket rontják. Van, aki megérti, van, aki mosdatlan szavakkal válaszol. Jómagam úgy nevelkedtem, hogy betartom a szabályokat. Jó lenne, ha mindenki erre törekedne.  

Az évek óta problémát okozó helyzet orvoslására összeállt nyolc, a belvároshoz közeli vállalkozás. Levelet írtak a holdingnak, hogy a parkolóikat jogtalanul elfoglaló autósokat szankcionálni lehessen. Az akkor kapott válasz szerint „a kizárólagos parkolók ellenőrzésére és az illetéktelen használat szankcionálására a parkolóellenőröknek nincsen lehetőségük".

Legvégső esetben el lehet-e vontatni a járművet az ilyen helyekről a szabálytalanul beállt autós zsebére? 
Mint megtudtuk, nem. A kizárólagos parkolóhelyekről szóló önkormányzati rendelet szabályozza a parkolóhely kijelölésének módját – ami lehet felfestés vagy tábla kihelyezése –, de a jogosulatlan használat szankcionálását nem. Ilyen esetekben a rendőrség vagy a közterület-felügyelet intézkedését lehet kérni.  
Idén még ügy nélkül

A közösségi együttélés alapvető szabályait nem tartja be, aki a kizárólagos parkolóhelyeket engedély nélkül igénybe veszi. E szabály betartásának elmulasztása 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, jegyzői hatáskörben. Az eljárás a közterület-felügyelő vagy más hatóság feljelentésére indul el. 2016-ban hét, tavaly kettő, idén még egy ilyen ügy sem volt. A kiszabott bírságok összegét minden esetben tízezer forintban állapították meg.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kancellár Sopronban - Megoldáskereső csapatjátékos

Új kancellár Sopronban - Megoldáskereső csapatjátékos
Az egyetem stabilitásának megőrzése és a sokoldalú fejlődés beindítása a kulcsszavak. Tovább olvasom