Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Több irányban épülnek kerékpárutak

Ágfalva felől a napokban hozzáfognak a Sopronba vezető kerékpárút létrehozásához.
A Balf és Sopron közötti kerékpárút tervét pedig hétfőn mutatták be az innovációs központban. – A közbeszerzési pályázat lezárult, napokon belül megkezdik a Deák térig vezető kerékpárút építését Ágfalva felől, a Sopron-táblától – jelentette be Kalmár István alpolgármester azon a konferencián, amelyen egy másik, a Fertő körüli bicikliút Sopront összekötő szakaszának a tervét mutatták be.

– A város továbbra is a szolgáltatás és a turizmus fellegvára szeretne lenni, ez utóbbit hangsúlyozza a térségi komplett kerékpárúthálózat terve is. Mindehhez azonban a parkolók egy részének megszüntetésére, azaz a gépkocsik mélygarázsokba való terelésére van szükség. Például csak a Petőfi téri mélygarázs átadása után kerülhet sor a Deák térre és a Paprétre tervezett kerékpáros centrum közötti bicikliút létrehozására.
A tegnapi fórumon ismertetett, Sopront a Fertő keleti irányából, Balf felől megközelítő kerékpárút a tervek szerint a Paprétig húzódna.


Térkővel és aszfalttal

Ezáltal Sopron nemcsak Fertőmeggyes (Mörbisch) felől, hanem a Fertőt körülölelő kerékpárút keleti részéről is felkereshető lenne. Az EU határon átnyúló infrastruktúra-hálózatok elnevezésú alapja támogatásával megalkotott terv összesen közel tíz kilométeres szakasszal számol. A három méter szélességű, kétirányú, Balf belterületén térkővel, másutt aszfalttal borított kerékpárút részleteiről a tervezők képviseletében Gortva Tamás és Béres Gábor számolt be.

Kétirányú bicikliút

Továbbfejlesztik a kerékpárutakat Burgenlandban

A burgenlandi tartományi vezetés még vonzóbbá kívánja tenni a B10-es számú, a Fertő tavat megkerülő kerékpárutat. A tartomány 286 ezer eurót fektet be a 120 kilométeres út továbbfejlesztésére. Tizenhárom új, egyedi tervezésű pihenőhelyet és 24 információs tábla felállítását tervezik a kerékpárút mellett található látnivalókról. A fejlesztések 70 százalékát az Európai Unió állja, és a munkálatok júliusig befejeződnek. Burgenlandban jelenleg mintegy kétezer kilométernyi kiépített és kitáblázott kerékpárút található. 

Mint mondták, a szakasz megvalósításának a költsége – a közműkiváltásokkal, kisajátításokkal és más járulékos feladatokkal együtt – meghaladja majd az egymilliárd forintot. A kerékpárutat később csatlakoztatnák Lépesfalva (Loipersbach), Ágfalva, Sopron, Fertőrákos, Fertőmeggyes (Mörbisch), továbbá az osztrák oldal más fejlett kerékpárút-hálózatához is, így kialakulhatna a Burgenlandi Kerékpáros Szövetség által is felvetett Bécsújhely (Wiener Neustadt)–Nagymarton (Mattersburg)–Ágfalva– Sopron–Balf „Corvinus" kerékpárút.
Kalmár István alpolgármester a most tervezett szakasz finanszírozásával összefüggésben derűlátóan nyilatkozott: – Uniós alapok támogatták a terv elkészültét, reméljük, hogy a létrehozásra is jó eséllyel nyújthatjuk be igényünket a 2007-től kezdődő pályázatokra.

Nagyszabású fejlesztések

– Sopron turisztikai fejlesztését hivatott szolgálni a tervezett kerékpárút, amelyhez kapcsolódóan a város több pontján (például a Sas téren, a Mária-szobornál, a Papréten és a Deák téren) biztonságos, biciklitárolóval ellátott pihenőt állítunk fel, ivókúttal. Lesznek kerékpáros térképek, s biciklik kölcsönzésére is nyílik lehetőség – tette hozzá Kaufman Ilona, a Deák téri felújítás és a tér turisztikai központja építésének projektmenedzsere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több gyűjtősziget lesz a városban

Az öt hulladékudvar egyikét áthelyezik, a gyűjtőszigetek száma pedig emelkedhet – erről is… Tovább olvasom