Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Tízforrás: Swing Manouche Project, kertmozi

A filmet követően beszélgetés az Oscar-díjas rendezővel, Szabó Istvánnal, a Tibor szerepét játszó Eperjes Károly színművésszel, és Hábermann Jenő producerrel.

Swing Manouche Project

2012. július 18. (szerda) 19.30 óra

Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 1 200 forint (elővételben: 840 forint)

Varga László – gitár, Illés Ferenc – gitár, Jakab Viktor – gitár, Földváry Balázs – nagybőgő.

A Swing Manouche Project zenekar a jazz egyik első európai ága, a főként szintó cigányok által játszott úgynevezett “manouche swing" vagy “gypsy jazz" kevés magyarországi képviselőinek egyike. Ez a zene jórészt Franciaországban, a Benelux államokban, Németországban, Angliában népszerű, legnagyobb alakja és a stílus megteremtője a legendás belga-cigány gitáros, Django Reinhardt volt. Ő volt az első olyan európai jazzmuzsikus, akit az amerikai fekete jazzmuzsikusok is elismertek.

A zenekar repertoárján Django Reinhardt kompozícióin kívül jó pár, a műfajban meghonosodott jazzstandard és mai manouche muzsikusok szerzeményei mellett néhány saját szám is megtalálható. A zenekar természetesen igyekszik a műfaj jeles képviselőinek hangzásvilágát visszaadni a jellegzetes gitártechnika és a speciális, ún. Selmer-Maccaferi típusú gitárok használatával, de stílusában nyilvánvalóan érezhető a magyar és magyar cigány zenei hagyományok hatása is.

A Swing Manouche Project évi 150-200 koncertet ad, a rendszeres klubfellépések mellett vendége a jelentősebb hazai fesztiváloknak is (Sziget, Athe Sam, Budapest Cigány Fesztivál, Bánki Louis Armstrong Fesztivál, Bohém Fesztivál stb.).

Kertmozi – Az ajtó

2012. július 18. (szerda) 22.00 óra, Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 600 forint (elővételben: 420 forint)

Rendező: Szabó István
Operatőr: Ragályi Elemér
Szereplők: szereplő(k): Martina Gedeck (Magda), Helen Mirren (Emerenc), Eperjes Károly (Tibor), Börcsök Enikő (Sutu), Nagy Mari (Adél), Szirtes Ági (Polett), Andorai Péter (Mr. Brodarics), Marozsán Erika (Grossmann Éva), Jirí Menzel (Sebész), Szandtner Anna (Emerenc fiatalon), Tóth Ildikó (Orvos)

Producer: Hábermann Jenő, Sőth Sándor

A filmet követően beszélgetés az Oscar-díjas rendezővel, Szabó Istvánnal, a Tibor szerepét játszó Eperjes Károly színművésszel, és Hábermann Jenő producerrel.

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története. Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízforrás: Harcsa Veronika Quartet

Harcsa Veronika énekes, dalszerző 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz… Tovább olvasom