Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Tízezreket nem véd a szociális háló

Popovics Tibor az élő példa rá, hogy Magyarországon előfordul, valaki szociális és egészségügyi ellátás nélkül marad.

A Sopronban élő férfi súlyos szívműtétje után a kontrollvizsgálatokra sem mer elmenni... Nincs jövedelme, támogatása, mások jóindulatára, segítségre szorul.

Megyénkben közel 18 ezren nem rendelkeznek érvényes társadalombiztosítással.


Popovics Tibornak egyetlen lehetősége a túlélésre, ha munkát talál. Élettársával, Heitmárné Elekes Erzsébettel együtt rettegve várják a következő lakbérfizetési határidőt. Fotó: Magasi
Popovics Tibornak egyetlen lehetősége a túlélésre, ha munkát talál. Élettársával, Heitmárné Elekes Erzsébettel együtt rettegve várják a következő lakbérfizetési határidőt. Fotó: Magasi


Az ötvenéves férfi, Popovics Tibor fiatal kora óta dolgozott, a jobb megélhetés reményében költözött évekkel ezelőtt Sopronba.
Volt biztonsági őr, gyertyaöntő, segédmunkás. Két éve vált munkanélkülivé. Talán a kétségbeesés is rátett egy lapáttal, mindenesetre tavaly áprilisban rosszul lett és kiderült, nagy a baj. Súlyos szívműtéten esett át, heteket töltött kórházban,  majd szanatóriumban, mire felépült, már csak a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaphatta, ami az öregségi nyugdíjminimum összegének nyolcvan százaléka, vagyis havi 22.800 forint. Januártól ez sem jár...

– Csak a főbérlő jóindulatának köszönhetem, hogy még nem kerültem az utcára, hogy egyáltalán még létezem. Nincs semmiféle jövedelmem, támogatásom, nincs egészségügyi biztosításom. Nem tudom kiváltani a gyógyszereimet, még a felülvizsgálatra sem merek így elmenni – mondja elkeseredetten Popovics Tibor. S mint a szegény embert, az ág is húzza: élettársának is megszűnt a munkahelye.

A férfi végső elkeseredésében fordult a Kisalföldhöz. Beleegyezésével kopogtattunk a soproni családsegítőknél, ahol a szakemberek azonnal felvették vele a kapcsolatot. Kunstár Ágnes részlegvezetőtől megtudtuk, rendkívüli, de nem egyedi Popovics Tibor helyzete, és nem is könnyű megoldani. A férfi ugyanis szívműtétjével negyven százalékban veszítette el munkaképességét, ezért rehabilitációs ellátást elméletileg kaphatna, ám mivel ehhez az elmúlt öt évben háromévnyi biztosítási időt kellene igazolnia, erre mégsem jogosult. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás további folyósításához pedig annak megállapítását követő egy éven belül legalább harminc munkanapról kellett volna igazolást felmutatnia. Mivel nem tette, ezt a juttatást is jogszerűen vesztette el. A családsegítők most tűzifával, élelmiszercsomaggal próbálnak átmenetileg segíteni és megpróbálnak munkát keresni a férfinek, aki együttműködő és maga is megpróbál munkahelyet találni. (Bennünket is arra kért, írjuk meg: aki tud neki bármilyen munkát ajánlani, tegye meg, segítsen.) A  szolgálat feladata egyébként kiterjed a szociális információgyűjtésre és -nyújtásra, tájékoztatásra. Már folyamatban van az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság elbírálása is.

Az ellátás nélkül maradtakról általánosságban is elmondható, sok baj forrása számukra, hogy alkalmi munkáikról nem szerzik be az igazolásokat, illetve azokat nem továbbítják a hivatalok felé.

Járatlanságból, tájékozatlanságból ered sok probléma, s ezt még nehezíti az állandóan változó jogszabályi háttér. Hogy mennyien lehetnek az országban azok, akik már nem jogosultak ellátásra? Miután a támogatások, segélyek különböző hivatalokhoz tartoznak – önkormányzatokhoz, munkaügyi hivatalokhoz, OEP-hez –, ezt csak saccolni lehetne. Ráadásul a legtöbb esetben csak akkor derül ki például az egészségbiztosítás hiánya, amikor az ember orvoshoz megy. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár január 21-i adatai szerint a Győr-Moson-Sopron  megyében élő, társadalombiztosítási azonosító jellel rendelkezők száma összesen 441.572, ebből érvényes biztosítása van 423.770 főnek. Az ellátóhelyeken 17.802 megyénkbeli – ez a szám országosan valószínűleg több tízezer lehet – azonosítója pirosan gyulladna ki a központi szerver adatai alapján; azaz nincs vagy rendezetlen a szám mögött a befizetés.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államkincstár: időben utalják a fizetéseket

A Magyar Államkincstár visszautasítja, hogy nem tudja biztosítani a fizetések határidőben történő számfejtését. Tovább olvasom