Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tizenöt ''Nemes'' falu adott egymásnak randevút

Nemeskér - A 230 lelket számláló település, Nemeskér adott otthont a „Nemes" előnevű községek találkozójának. Az egész napos programra nagy lelkesedéssel készült a falu apraja-nagyja.

A „Nemes" előnevű községek patinás múltra tekintenek vissza, első írásos említésük a XIII–XIV. századból való. Nemescsón őskori és római kori leleteket is feltártak a régészek – derült ki a Nemeskéren rendezett Nemesek

VIII. találkozóján, ahol tizenöt delegációt köszöntöttek. Akad közöttük olyan település (Nemesmedves), amelynek a lakossága a rendszerváltás idején 7 személyből állt, most 22-en lakják a falut, míg a vajdasági Keich Katalin, Nemesmilitics polgármestere beszámolója szerint a szerbiai települést több mint háromezren lakják, s kétnyelvű óvodában, iskolában ápolják a hagyományokat. Ami a múltat és a jelent illeti, a nemeskéri házigazdáknak nem volt okuk a szégyenkezésre.

– Nemeskér a honfoglaló kilenc magyar törzs egyikének, a Kér nemzetségnek köszönheti létét, a falu első írásos említése 1237-ből való. 1651-től 1786-ig Nemeskér volt Sopron vármegye székhelye – hangzott el a nagyszámú vendégsereg előtt Schrantz Hajnalka és Kiss Margit faluismertetőjében.

– Nagyszerű kihívást jelentett számunkra a találkozó megszervezése – mondta lapunknak Joóné Nagy Csilla, Nemeskér polgármestere. – A település apraja-nagyja nagy lelkesedéssel és odaadással készült erre az ünnepi alkalomra. Ez a nap megmutatta, mire képes egy kis közösség, ha van összetartozás. Ez biztató lehet a jövő számára is.

A közösségteremtő erőt hangsúlyozta beszédében Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, aki a magyarság összetartozásának egyik szép ünnepének nevezte a nemeskériek vállalását. Hasonló gondolatokat hangoztatott dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, amikor köszöntőjében utalt a határainkon túlról érkezettekre: ilyen alkalmakkor a közös nemzethez való tartozás szép eszméje nyilvánul meg.
Ezt követően Csámpai Norbert katolikus, Béres László és Magassy Zoltán evangélikus lelkészek megáldották a „Nemesek" vándorzászlaját. Nemesnép polgármestere, Kósa László szerint túlmutat önmagán a „Nemesek" találkozója. Mint mondta, nagy szükség lenne arra, hogy „ott fönt" is példát vegyenek róluk s egy asztalhoz ülhetnének a közös összefogás érdekében. A „Nemesek" jövőre Nemescsón folytatják országos találkozójukat.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmi harc az önkormányzatban?

Nagycenk - A nagycenki képviselő-testület önfeloszlatása megdöbbentette a falubelieket. Sokan úgy… Tovább olvasom