Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Tiszta vizekkel az unióba

Az európai uniós jogharmonizáció részeként vízgazdálkodási törvényünket az unió országaiban pár éve működő úgynevezett „Víz Keret-irányelv” előírásainak megfelelően kell majd módosítani.
Természetes vizeink számos állat- és növényfaj számára jelentenek életteret, melyeknek minőségi és mennyiségi beszűkülését egyaránt meg kell gátolni.
Az irányelvben foglaltaknak megfelelően a vizes élőhelyek jó ökológiai állapotának elérésén a Hanság és a Fertő vidékén is dolgoznak már a szakemberek.
Az unió országaiban pár éve bevezetett Víz Keret-irányelv a csatlakozással ránk is érvényes lesz majd.
– A természetvédelem szempontjából a vizes élőhelyek kiemelt jelentőségű területek. A víz környezeti kincs, lételem. Természetes vizeink számos állat- és növényfaj számára jelentenek életteret, melyeknek minőségi és mennyiségi beszűkülését egyaránt meg kell gátolni. Ezt a munkát segíti, fogja össze a keret irányelve, ami minden tagállam számára végrehajtandó feladatokat tartalmaz. A jogharmonizáció részeként a magyarországi vízgazdálkodási törvényt is úgy kell majd módosítani, hogy az adott feladatokat teljesíteni tudjuk – magyarázza dr. Ambrus András, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa.

– Az egyik feladat a feltérképezés. 2004-ig le kell adnunk azon területek listáját, amelyek szerintünk fontosak az ott található vízi életközösségek szempontjából. Ilyen terület lehet a Fertő tó, de lehet akár egy jelenleg védelmet nem élvező, egyetlen ott élő faj miatt értékes kisebb vízfolyás, tó is. Az így összeállított élőhelyeket aztán csoportokba, kategóriákba kell sorolni, és kategóriánként meg kell határozni egy-egy referenciaterületet. Minderre egy évünk van, sok feladat vár ránk – mondja a zoológus, aki beszámolt arról is, hogy az egész program célja végső soron az, hogy 2015-re a kiválasztott területek elérjék a „jó ökológiai állapotot". – Ez az állapot az élővilág és nem az ember szempontjából jó, azaz nem ivóvíz-tisztaságú élő vizek, hanem jó élőhelyek megteremtésén kell fáradoznunk.
Dr. Ambrus András elmondta még, hogy a Fertő környékén jelenleg is erre törekednek: az unió elvárásainak megfelelően igyekeznek megőrizni, megteremteni és fenntartani az itteni vizes élőhelyek gazdag élővilágát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotelban gyógyított a táltosok utóda

A táltos jött, látott (legalább 200 embert) és sikert aratott. Kovács András, az Psmagyar Táltos… Tovább olvasom