Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiszafát ültetett Esterházy herceg

XIII. Esterházy Antal herceg, Fertőd díszpolgára ültette el a fertődi kastély újjászülető díszudvara első fáját.
A fertődi Esterházy-kastély rehabilitációjának újabb fejezeteként, a díszudvar rekonstrukciója során megkezdődött a faültetés. Ebből az alkalomból XIII. Esterházy Antal herceg is kertészmunkát végzett: elhelyezte gödrében az újjászülető udvar első tiszafáját.

– A kastély belső díszudvarának korábbi tiszafái túl nagyra nőttek, azok már nem illettek a kastély elé, mivel jókora területeket takartak a műemlékegyüttes látványából – kezdte az arisztokrata család feje. – A kastély franciakertje eredetileg korlátozta a tiszafák magasságát egy méter nyolcvan centiben. A tiszafák azonban a második világháború alatt és után igen terjedelmesekké váltak. Ezért is örültem annak, hogy a kastélyrehabilitáció során a díszudvar visszanyeri egykori pompáját, s új tiszafákat is telepítenek a régiek helyére. A korábbiakat a hátsó parkba telepítették.

Az Esterházy Antal herceg által elültetett tiszafa akár több száz évig is elélhet. Fotó: Magasi
Az Esterházy Antal herceg által elültetett tiszafa akár több száz évig is elélhet. Fotó: Magasi

Ezt követően XIII. Esterházy Antal herceg lapátot ragadott, s Kótai Éva főkertész felügyelete mellett, továbbá Kuslics Péter, Varga Attila és Fejes Gáborné kertészek közreműködésével elültette az új díszudvar első tiszafáját. A növény tízéves, s a gondozott tiszafa több száz évig is elélhet – tudtuk meg. A faültetés emlékét tábla örökíti majd meg a növény előtt.
Bardadim Szvetlána, a herceg párja tudatta: Antal herceg ezáltal nagymamája, Cziráky Margit hagyományát folytatja, ugyanis a grófnő volt az, aki a múlt századfordulón utoljára kialakította a díszudvar formáját.

– Az elmúlt időszakban a franciapark sablonjait hoztuk létre, és ezeket termőtalajjal borítottuk – részletezte Kótai Éva, a kastély főkertésze. – A tiszafákat sablonnal fogjuk metszeni. Ezen túlmenően évenként kétszer ültetünk virágokat a díszudvarba. Összesen több mint ötezer tő virág pompázik majd a kastély előtti területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális vasúti átjáró a soproni Győri út környékén

A vasút mindenhol feldarabolja a településeket, nincs ez máshogy Sopronban sem. Most a győri… Tovább olvasom