Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Tinédzserek támadtak társukra Sopronban - Megbűnhődtek az agresszív, falkában bunyózó fiatalok

Általános iskolások falkaszellemben órákon át pofozták, ököllel verték, rúgták egyik társukat. A tinédzserek megbánták tettüket.
Kirívó bűncselekmény büntetőperében hirdettek ítéletet a Soproni Járásbíróságon.

Nem hétköznapi büntetőperben hozott ítéletet dr. Király Réka bíró és tanácsa. Két lány és három fiú egy pletykaszintű apróság miatt elhagyatott helyre kísérték társukat, akit letérdepeltettek, s mintegy három és fél órán át ütöttek-vertek, rúgtak. Egyhetes kórházi kezelésre szorult utána az áldozat, aki – mint azt a bíró idézte a fiú vallomásából – nem haragszik társaira, de mérhetetlenül csalódott bennük.
Az első tárgyalás óta a vádlottaknál elkészültek a környezettanulmányok, amelyek szerint sérült szocializálódás, családi konfliktusok elől való menekülés, beilleszkedési nehézségek és mindezek negatív következménye rajzolódott ki a hallgatóság előtt. Az öt gyerek esetében az újabb bűnelkövetés kockázatát közepesre minősítette a pártfogó felügyelő.
A vádlottaknál elkészült környezettanulmányokból sérült szocializálódás, családi konfliktusok elől való menekülés, beilleszkedési nehézségek rajzolódtak ki.
Dr. Molnár Gabriella ügyész vádbeszédében kiemelte: a vádlottak társtettesként követték el a súlyos, de szinte motiváció nélkülinek tűnő bűncselekményt. A büntetőperből az is kiderült, a vádlottak nem alkotnak klasszikus „baráti társaságot", így bármelyikük áldozat lehetett volna. Valamennyiük esetében a „18 év alatti személy sérelmére aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntette, továbbá súlyos testi sértés bűntettének kísérlete" miatt indítványozott bírói ítéletet.

– Egy rendkívül gyerekes konfliktust próbáltak meg e tizenévesek megoldani olyan eszközökkel, amelyeknek súlyát és azok következményeit nem voltak képesek felmérni – fogalmazott az egyik védőügyvéd, dr. Hallerné dr. Nagy Anikó. – A fiatalok védtelenek a kommunikációs csatornákból rájuk ömlő, s őket tettükben befolyásoló brutális agresszióval, a sok negatív példával szemben. A történtek jelzik, a felnőtt társadalom nincs a helyzet magaslatán, hogy megvédje a káros hatásoktól az arra fogékony fiatalokat.

Dr. Király Réka bíró és tanácsa végül négy vádlottra 1 év 9 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetést szabott ki, amit három év próbaidőre felfüggesztett. Egy vádlottat azonban 3 év javítóintézeti nevelésre küldenek. A bíró intő szavakkal fordult a tizenévesekhez: ha a bűncselekmény elkövetésekor betöltötték volna már a 18. életévüket, akár 12 év börtönnel sújthatta volna őket. Gondolkodjanak el, megérte volna-e?

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Sopronból a 15 éves Gyöngyi - fotó a lányról

Eltűnt Sopronból a 15 éves Gyöngyi - fotó a lányról
Április közepe óta nem tudják hol a lány. Tovább olvasom