Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Tetves a gyerek! - nem lehet kitiltani az iskolából a diákot

Néhány hanyag szülőnek köszönhetően egyes helyeken már-már visszatérő, hívatlan vendég a fejtetű, ami gyerekről gyerekre jár, így a jól ápolt csemete is hazaviheti.

Az élősködő megfelelő szerekkel és türelemmel elűzhető.

– Megint tetves a gyerekem! – jelezte portálunknak egy édesanya, aki azt sérelmezi, a többiekénél erősebb jogai vannak annak a diáknak, aki folyton megfertőzi osztálytársait. Ő kezeli a kislánya haját, de minden hiába, ha a másik újrafertőzi a közösséget. A felháborodott szülők azt szeretnék, ha példás büntetést kapna az, aki elhanyagolja gyermekét.

– Szankció nem létezik, diákot az iskolából kitiltani tetvesség miatt nem lehet. A személyiségi okok védelme miatt a gyermekek vizsgálata után zárt borítékban küldjük el javaslatunkat a szülőknek, amennyiben fertőzéssel találkozunk – tudtuk meg Varga Györgynétől, a soproni védőnői szolgálat vezetőjétől, aki elmondta, hogy az iskolákban és az óvodákban is rendszeresen tartanak ellenőrzést, évente háromszor.

– Ezenkívül ha hívnak minket, akkor közbeiktatunk újabb kontrollokat. Ha megjelenik az élősködő, türelem kell a kiirtásához. Fejtetűvel bárki fertőződhet, szégyellni azt kell, ha a szakemberek intése ellenére sem kezeli a szülő a gyermekét.

Magyar Dénes járványügyi felügyelőtől megtudtuk, 2009-ben a megyében 893 tetves gyereket találtak, a Győri kistérségben 430, a soproniban 308, a mosonmagyaróváriban 91, a Csorna–Kapuvár kistérségben 64 nebulót. Az öt évvel ezelőtti adatokat áttekintve megállapítható, hogy nőtt a fertőzések száma, 2005-ben a megyében 765 fertőzést regisztráltak.

Tetűirtó szereket, Nittyfort, Pedexet a patikákban vásárolhatunk. Ezekkel hajmosás után kell bedörzsölni a fejbőrt, a kezelést 10 nap után meg kell ismételni. Az elpusztult tetveket, serkéket sűrű fésűvel, körömmel kell lehúzni a hajszálakról.


Az élősködőről:

A fejtetű 3–4 milliméteres rovar. A nőstény naponta 6–8 petét – serkét – rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték- és tarkótájra. A kikelt tetű a hajszálakon kapaszkodik és vérszívással táplálkozik. A fertőzés közvetlen érintkezéssel terjed.

 

Olvasóink írták

 • 9. máris 2010. május 16. 11:41
  „A gyerekek általában tudják ki aTetves, ki az akitől napirendre elkapják Húzódjanak el tőle, vegye észre az illető, és otthon panaszkodni fognak, és aszülő talán nagyobb tisztaságot teremt agyerekének!”
 • 8. Sophia 2010. május 14. 18:51
  „A tetvet állatoktól lehet a legkönnyebben beszerezni.Tiszta,rendes családból származó gyerekek is megkaphatják akkor ha tehenek,lovak,stb. közelében jártak.Éppen ezért nem szabad minden fejtetűvel fertőzött embert egy kalap alá venni.”
 • 7. ursula 2010. május 13. 17:03
  „Én sajnos ismerek olyan családot, ahol a kislánynak tönkrement a haja a sok kezeléstől, mert az osztálytársa folyton visszafertőzte őket. Egy gyerek miatt kezeltek egy egész osztályt.... szeptembertől júniusig....”
 • 6. atika61 2010. május 13. 07:25
  „Ahogy nő az <moderálva...> létszáma, úgy nő a fertőzöttség is.
  Mert a mílyszegínségbe élőknek csak a szaporodásra van energiájuk.
  Egyébként ahol több a ......, ott a TETVÉSZT többször kéne kihívni, hátha a sűrűbb ellenőrzés eredményt produkál.”
 • 5. Jägermeister 2010. május 13. 06:07
  „Hat en nem tudom, hogy a fejtetü es a tisztalkodas mennyire függ össze. Anno , amikor en alltalanosba jartam, a padtarsnöm hajaban mindig talaltak tetveket. Pedig rendes, tiszta csaladbol szarmazik. Normalis körülmenyek között laktak. Oh, hanyszor dugtuk össze a fejünket, mokaztunk azon, hogy az övei csikosak, az enyimek meg pöttyösek, de en valahogy soha nem fertözödtem meg. Ö viszont mindig. Emlekszem arra is, hogy az anyukam ezt olyan sehogyan reagalta le, nem tiltott el a baratnömtöl, hanem megelözes keppen Nittyfort kent mindig a fejemre. Mit kell ebböl ennyit kihozni. Anno a vedönö azt mondta, ez ellen nem sok mindent lehet tenni, es nem is a kosszal es mocsokkal van ez összefüggesbe.”
 • 4. Goldmund 2010. május 12. 18:57
  „2. Hozzászóló 2010.05.12. 15:50
  Teljesen igazad van!
  Szépen néznénk, ki ha egy TBC-s gyereket nem lehetne hazaküldeni.
  Egy normális országban alapvető, hogy amíg orvos nem igazolja, hogy gyógyult, nem mehet iskolába.
  De hát ez nem normális ország, hanem Abszurdisztán!

  Ja, és ha nem erőltetnék az integrációt, nem lenne 20-30 normális családból való között 2-4 olyan, aki újrafertőzi őket.”
 • 3. tódi 2010. május 12. 16:50
  „Ide vezet a vak- liberális szemlélet
  Ez már nem szabadság - káosz és elvtelenség.
  Rendet !
  Az iskolában is.
  Aki nem képes beilleszkedni azt ne engedjék a jólnevelt , tiszta gyerekek közé.

  Ja és az ilyen szülőnek családi pótlék sem járna.”
 • 2. Hozzászóló 2010. május 12. 15:50
  „Mi az, hogy nem lehet kitiltani? Akkor nyugodtan járhat iskolába a bárányhimlős, TBC-s stb. gyerek és majd zárt borítékban értesítik a szülőket, hogy azt javasolják, hogy ne hordja bárányhimlősen a gyerekét, mert már ezer gyerek kiütéses és viszket? Mi az, hogy szankció nem létezik? Közegészségügyi kockázata van a dolognak, tehát nyilván intézkedhet az ÁNTSZ, a jegyző stb. Nem is a védőnőnek kell kitiltani a gyereket, nem az a dolga, csak sajnos sokszor szereptévesztésben vannak. Nem kezeli a gyereket és többször előfordult, hogy tetves és elhanyagolt? Intézkedjen a gyámügy! Van itt annyi szervezet, hogy csak na, hát dolgozzanak! Majd ha tetves lesz a gyerekem a másik miatt, akkor én is küldök zárt borítékot az igazgatónak.... Benne pár kupac bolhával, hogy ő is vakarózzon.”
 • 1. Jeromos 2010. május 12. 14:42
  „Az emberi jog annak jár aki emberként képes élni, viselkedni, tisztálkodni stb., akik meg nem, azokra vonatkozzanak kemény szankciók. Röhej, hogy ez a liberális szemléletű világ a normál együttélés feltételeit betartókat folyamatosan sújtja olyanoktól, akik képtelenek embertársaikhoz való alapvető alkalmazkodásra.
  Legyen már JOGUK végre azoknak akik tesznek is érte valamit!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomával esélyesebb az álláskeresés

A frissen végzett egyetemisták és főiskolások száma az elmúlt másfél évtizedben több mint… Tovább olvasom