Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Területtel segítenék a cégek letelepedését

Agyagosszergénynek, az alig több mint kilencszáz lelket számláló községnek tipikusan mai problémával kell szembenéznie: sajnos, többet temetnek, mint esketnek vagy keresztelnek. A munkanélküliség sem ismeretlen a faluban.
Agyagos első írásos említése – Ogegus – 1256-ból való, neve csak később változott Agagussá. Népessége annak idején – évszázadokon át – nyolc–tíz jobbágycsaládból és ugyanannyi zsellérből állt. Az Agyagos és Fertőszergényből 1927-ben alakult Agyagosszergény manapság több mint kilencszáz embernek otthona.
A bolt előtt megszólított Czobor Ferencné – egy elsős kisgyermek édesanyja – jelenleg munkanélküli. Érettségijével korábban a környék egyik gyárában dolgozott, de a gyes után nem tudott visszamenni.
– Három éve háztartásbeli vagyok, pedig jól jönne a családnak egy kis pluszjövedelem – támaszkodik kerékpárjára az asszony. – A társadalombiztosítást fizetjük, de a nyugdíjjárulékra már nem telik. Úgy tudjuk, több mint 13 ezer forintba kerülne havonta a nyugdíjjogosultságom folyamatossága. Van egy kis kertünk, azt gondozom, megteremnek rajta a konyhakerti növények. Kisfiúnk, László pedig most lett első osztályos, az is rengeteg kiadással járt. Így aztán családunknak egyelőre nincsenek nagy tervei...

Jubiláló óvoda

Agyagosszergényben tíz éve adták át az óvoda új épületét. A jubileum alkalmából egész napos ünnepséget rendeztek fotótárlattal, rajzversennyel, bábszínházzal, szalonnasütéssel, tábortűzzel és énekszóval.
– Egy évtizede 50 gyerek járt az oviba, napjainkra ez a szám lecsökkent 30-ra – jegyzi meg Kiss Árpádné óvodavezető. – Nem mintha elköltöznének a faluból a fiatalok, hanem mint másutt, kevesebben házasodnak, s kevesebb gyermeket is vállalnak.

Szociális rendelet, kibővítve

Az agyagosszergényi képviselő-testület a polgármesteri hivatal egyik irodájának zsúfoltságát enyhítendő megszavazta, hogy a polgármester asszony és a jegyző egy irodában dolgozhasson, s az ehhez szükséges bútorzat beszerzését is jóváhagyta.
– Nemrég megváltoztattuk a szociális helyi rendeletünket, hogy a rászorulók nagyobb köre folyamodhasson segítségért – mondta Ratatics Tiborné, Agyagosszergény polgármestere az átköltözés miatt felfordulás alatt lévő hivatali irodában. – A falu éves költségvetése 115 millió forint, ebből közel hárommillió forintot szánunk szociális jellegű támogatásokra. Eddig az összeg mintegy hatvan százalékát használtuk fel.
Agyagosszergényben folyamatosan zajlik az út- és járdakorszerűsítés: jövőre az ideit meghaladó mértékű, 5–6 millió forintos infrastrukturális beruházás indul. Az önkormányzat törekszik kisebb-nagyobb cégek „becsábítására" is, területekkel segítenék a letelepedést. Kevés a falu adóbevétele, a költségvetés alig több mint három százaléka. Ami pedig a lakosságot illeti, idén két esküvőt tartottak, három gyermek születésének örvendhettek. Sajnos, a temetések száma ennél jóval nagyobb volt...

A Győzelem a csatlakozásra készül

Agyagosszergény legnagyobb adófizetője a Győzelem Mezőgazdasági és Vállalkozó Szövetkezet. Németh Tibor elnök majd negyed évszázada áll a Győzelem élén. Mint mondja, a téesz fénykorában 1750 hektáron százhetvenen dolgoztak a szövetkezetben. Mára a földterület 1250 hektárra, az aktív létszám pedig harmincnyolcra csökkent. S hogy van-e jövőjük? – A gond a szabályozási rendszerben van, a mindenkori hatalom hozzáállásában – jelentette ki az elnök. – Az uniós csatlakozás viszont optimizmussal tölt el bennünket. Negyvenmillió forintos beruházással modernizáltuk a gépparkot, s van elképzelésünk az Ausztria közelsége adta lehetőségek kihasználásáról is. Idén például a napraforgót és a kukoricát osztrák piacon értékesítettük. Uniós tagként az együttműködés bővítése jelenti számunkra a jövőt – hangsúlyozta a Győzelem elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trófeák tíz kilogramm felett

Tíz kilogrammnál nagyobb agancsú szarvasbikákat is ejtettek el megyénk erdeiben. Összesen négy… Tovább olvasom