Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Természeti értékekre alapoznak Fertőújlakon

Magyar és szlovák természetvédelmi információs és látogatóközpontokat újítanak fel a Hanságban, a Szigetközben és a Csallóközben, hogy azokat a környezettudatos ismeretterjesztés szolgálatába állítsák.

Magyar és szlovák szakemberek a ˝Határtalanul Duna menti Természeti Értékeinkért és Környezetünkért˝ elnevezésű projektet ismertették csütörtökön a Fertő–Hanság Nemzeti Park fertőújlaki Csapody István-természetiskolájában. Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese részletezte: a nemzeti park a szlovákiai Kisudvarnok (Malé Dvorníky) településsel és a Tőkési-ág kistérségével partnerségben, a természetvédelmi tudatformálás és a környezeti nevelés lehetőségeinek közös fejlesztését tűzte ki célul. Az összesen 480 ezer eurós (mintegy 130 millió forintos) uniós programban magyar–szlovák együttműködéssel környezeti nevelési oktató- és fogadóközpontokat modernizálnak, így például az öntésmajori és a Lipót határában lévő épületet is. Ezen túlmenően témába vágó tanári segédeszközök, közös turisztikai térképek és információs füzetek kiadása, tanösvények felújítása, diákcsereprogramok szervezése is várható. Mindezzel olyan komplex programot valósítanak meg, amely a térség élővilágának védelmére, a környezettudatos szemlélet fontosságára is felhívja a figyelmet.

Fersch Attila és Marczell Zoltán részletezte a mintegy 130 millió forintos magyar–szlovák projektet. Fotó: G. M.
Fersch Attila és Marczell Zoltán részletezte a mintegy 130 millió forintos magyar–szlovák projektet. Fotó: G. M.

A szlovák partnerek nevében Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere hozzátette: felújítják a kisudvarnoki kistérségi természetvédelmi, információs és oktatóközpontot. Ezzel együtt megteremtik az iskolarendszeren kívüli környezeti nevelés feltételeit a kistérség – továbbá a szomszédos kistérségek települései – számára. A szervezett diákcsereprogramtól pedig azt várják a szakemberek, hogy intézményi szinten is kialakulnak a magyar oldal és a magyarok lakta szlovákiai iskolák közötti kapcsolatok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fékhibás kamion miatt torlódás Sopronban

Rendőrök irányították a forgalmat: Egy meghibásodott kamion akadályozta a forgalmat csütörtökön délután Sopronban a Csengery utcán. Tovább olvasom