Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Telt ház a menedékszállón

A hideg idő beköszöntével Sopronban is telt házzal működik az éjjeli krízismenedékhely.
Este hat és reggel nyolc között bári jelentkezhet a soproni Kossuth Lajos utca éjjeli krízismenedékhelyre. Itt 23 személyt helyezhetnek el, ám ha szükséges, akkor további pótágyakat tesznek be. Csontos Károly, a hajléktalanellátás vezetője szerint az elmúlt hétvégi hideg időjárás következtében már telt házzal működik a menedékhely. Itt lehetőség van tisztálkodásra és a ruhák kimosására.

– Senki sem maradhat az utcán, minden hozzánk fordulót elhelyezünk, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy valaki megfagyjon – jelentette ki a vezető. – Korábban a város népszerű volt a hajléktalanok között, az ország minden részéről érkeztek ide a fedél nélküli emberek. Manapság emelkedik azok száma, akik a munkalehetőség és a magasabb fizetés reményében érkeznek Sopronba, és egy idő után csalódnak.


– Kevesebb bért kapnak, nem tudják fenntartani az albérletet, fizetni a számlákat – folytatta Csontos Károly. – Pk az átmeneti szállóra jelentkezhetnek, ahol 37-en lakhatnak egy évig. Ez további egy évvel meghosszabbítható.

– Ha engem kérdez, nem vagyok egy tipikus hajléktalan, könyveket, újságokat olvasok – mondja a Magyar utcai melegedőben a szerényen csak Laciként bemutatkozó középkorú férfi. – Még nem adtam fel, hogy kilábaljak. Igaz, jelenleg nincs munkám. Mert az nem igaz, hogy a hajléktalan nem dolgozhat. Nekem valahol szerencsém is van, mert a hajléktalanszállón lakhatok.

Nem ennyire bizakodó és reménykedő Tököli László, aki augusztus óta él az utcán. – Reggelente nem tudom, hol fogok aludni, milyen lesz a napom – kezd a történetébe. – Amikor ránézek a többi sorstársamra, elszorul a szívem. Nem tudom, meddig leszek Sopronban, lehet, hogy napok múlva felülök egy vonatra, és leszállok valamelyik állomáson.

Sopronban összesen mintegy százhúsz hajléktalan van, közülük hetvenen élnek folyamatosan az utcán, ideiglenes – szívességi – lakáshasználóként, vagy romos épületekben – egészítette ki Tutunzisz Ákos utcai szociális munkás. – A Magyar utcai melegedőben ilyenkor télen még hatvan adag meleg ételt is kiosztunk – tette hozzá. – Elindult az utcai szolgálat is, forró teát, takarót, ruhákat és gyógyszereket osztunk ki a rászorultak között. Szinte minden hajléktalanról tudomásunk van, az ügyeiket pedig csak személyesen, a Magyar utcai irodában intézhetik el.

Törődjünk egymással

Évente sok magányos és idős ember válik a tél áldozatává, és szenved kihűléses halált lakáson belül és kívül egyaránt. Az elmúlt télen 316 ember életét menthettük volna meg, ha időben bekopogunk magányos, idős szomszédunkhoz, ha időben jelzünk a jegyzőnek, a szociális gondozószolgálatnak, a civil segítőszervezetnek, ha legalább hidegben mentőt hívunk az utcán fekvő embertársunkhoz, ha felhívjuk a háziorvos figyelmét a leromlott egészségi állapotú, idős emberre – hívta fel a figyelmet Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

A tél közeledtével a miniszter kéri az egészségügyi és szociális szakembereket (háziorvosokat, védőnőket, szociális gondozókat), lelkipásztorokat, postásokat, szomszédokat és valamennyi embertársunkat, hogy amennyiben veszélyeztetett idős és elhagyatott emberről szereznek tudomást, úgy azt jelezzék a település jegyzőjének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó állami nádaratás?

Mintegy hatezer hektáron kezdődött meg a nád aratása a Fertő tavon. Előfordulhat, az idei lesz az utolsó állami aratás, mert az év végétől új tulajdonosa lehet a cégnek. Többek között az indokolja a privatizációt, hogy több százmillió forint kellene a cég fejlesztéséhez, a modernizációhoz. Ekkora összeget viszont az állam nem vállal(hat) magára. Tovább olvasom