Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Teleki Blanka a legjobb rajzos

A soproni képzőművészeti oktatás nagy sikere, hogy a XXI. országos rajzversenyen a Handler Nándor Szakképző Iskola első végzős évfolyamának tanulója, Teleki Blanka lett Magyarország legjobb középiskolai rajzosa 2012-ben.

A XXI. országos rajzversenyen az ország 26 művészeti szakközépiskolájának 57 diákja vett részt. A handleresek számára a felkészülés már 2011 decemberében, az iskolai kétfordulós megmérettetéssel elkezdődött. A február eleji művésznap záróakkordjaként vált nyilvánvalóvá, hogy Teleki Blanka és Nagy Csaba 12. évfolyamos tanulók képviselik az iskolát az országos fordulón.

– Egy kicsit izgultam, mert ez volt az első komolyabb megmérettetésem. Az első versenynap fárasztóan indult, tíz órán át rajzoltunk, holott háromhoz vagyunk szokva. Kemény erőpróba volt, de jól sikerült. Számomra ez volt a legtetszetősebb feladat – számolt be élményeiről a Kisalföldnek az első helyezett Teleki Blanka. – Délelőtt négy órán át portrét rajzoltunk, fél alakot, kézábrázolással, élő modell után. Az egész alakos aktra hat órát kaptunk, ez kitöltötte a délutánt. Szerencsém volt, mert úgy sorsoltak, hogy jó szögből láthattam a modellt.

Teleki Blanka kedvenc rajzával, melyet Herbszt Zoltán költő Portré arc nélkül című verse ihletett. Fotó: Magasi Dávid.
Teleki Blanka kedvenc rajzával, melyet Herbszt Zoltán költő Portré arc nélkül című verse ihletett. Fotó: Magasi Dávid.


A második napon egy szabályos és szabálytalan formákból összeállított csendéletet kellett alkotni, amin szerepelt egy magas rajzállvány és egy kitömött madár. Itt kockáztattam, egy új technikát alkalmaztam, ami bejött. Ez a munkám lett a legsikeresebb, egy olyan vastag szénrudat használtam, amivel korábban nem dolgoztam, mert túl durvának, felületesnek találtam. Itt viszont éppen erre volt szükség, mert a feladat szerint a tanulmányjelleget kellett hangsúlyozni. Ráadásul a zsűri az értékeléskor azt mondta, azért adták a legmagasabb pontszámot nekem, mert míg a többiek ragaszkodtak a jól bevált technikájukhoz, addig én mind a három munkámnál más-más eszközzel dolgoztam.

A verseny díjaként ötvenezer forint értékű rajzeszközöket, illetve utalványt kapott Blanka. A terveiről elmondta: a jelentkezési lapján elsőként a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakát jelölte meg. Felkészítője Szőcsné Magyar Mónika, a Handler Nándor Szakképző Iskola tanára volt. Az országos versenyt a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskolában rendezték.

Olvasóink írták

  • 2. kgm76 2012. április 14. 16:54
    „Kedves Blanka!

    Gratulálok a kiváló eredményhez! Sok sikert az érettségihez és a felvételihez! Adja Isten, hogy a jövőben kiteljesedhess a tehetséged révén!”
  • 1. a90 2012. április 13. 14:23
    „Gratulálok, és sok sikert a továbbiakban! Ahogy látom a tehetség és a szorgalom meg van hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Fidesz elnökség: Végrehajtást kérnek a Látlelet-ügyben

Fidesz elnöksége bejelentette: miután az MSZP nem teljesítette maradéktalanul a bíróság ítéletét,… Tovább olvasom