Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Taroltak a német színjátszók Sopronban - fotók

A lipcsei a Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál fődíját.
A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoztak be a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24 között.

A  fesztivál nyolc versenyprogramját és öt kísérőrendezvényét csaknem kétezer néző tekintette meg. A zsűri egy fődíjat és 15 különdíjat osztott ki.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fesztivál igazgatója a díjkiosztón elmondta: jól sikerült a találkozó, a közönség értő és érdeklődő szeretetét tapasztalták meg a résztvevők, Sopron nyitottsága, szellemi befogadó ereje vette körbe az eseményt.

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó zárásakor dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere hangsúlyozta: mindenki nyert a Progressel, jó visszhangja volt az eseménynek. Megtiszteltetésnek érezte, hogy a település első alkalommal adhatott otthont a fesztiválnak, amely nem csak színházszakmai szempontból volt fontos a városnak, ugyanis Sopron is tudott olyan élményeket nyújtani az idelátogató vendégnek, amelyek kellemessé tették napjaikat.
 
Taroltak a német színjátszók Sopronban. Torma Sándor felvételei.


A fesztivál társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség volt, amelynek elnöke Regős János, aki az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak  a kelet-európai szekciójának alelnöke egyben felolvasta a világszövetség elnökének, Rob Van Genechtennek levélben küldött üdvözlő szavait.

A Progress Sopron zsűrijében Lucie Malková rendező, a Cseh Centrum igazgatója, Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja és Pinczés István Jászai-díjas rendező foglalt helyett. Utóbbi kiemelte: nagyon jó produkciókat láthattak, s értékeléseik fő szempontja az volt, hogy ne csak dicsérő véleményeket fogalmazzanak meg, hanem olyan tanácsokkal is ellássák a csoportokat, amelyek hozzájáruljanak a fejlődésükhöz.

Döntésük alapján a fesztivál fődíját a lipcsei Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte. A társulat részt vehet a következő Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban. A produkciónak ítélték a legjobb maszk és jelmez díjat, amely Franziska Schubert nevéhez fűződött. Ugyancsak a német csoportból vihette haza Júlia Hagen a legjobb női szereplő díját, Philipp Nerlich és David Wolfrum pedig a legjobb férfi szereplőként kaptak elismerést. A darab színpadra állításáért Rico Dietzmeyert a legjobb rendező díjjal jutalmazták.

A celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című előadásában nyújtott teljesítményért színészi különdíjat kapott Temesi Zsolt. A produkció érdemelte ki a legjobb színpadi zene címet is, amely Gregorich Zsófia, Gregorich Bálint és Gregorich Domonkos munkája volt. A darab díszletének tervezéséért a legjobb látvány díjazásban részesült Sebők Júlia.

A legjobb fiatal alkotóknak járó elismerést a lengyel Bielsko-Białából érkezett  Młodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF"  bábszínház érdemelte ki. Rendezőjüket, Aleksandra Maleckat a Jó napot, Andersen úr! című produkció színpadra állításért jutalmazták. 

A legjobb közösségi színházi alkotás díját a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium Csonka című előadása kapta. A legjobb kreatív együttes munka díjaként a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat is elismerésben részesült. Kiemelkedő műfaji kísérletének díjaként a deszki DeszkaSzínház Csend, élet című produkciójának rendezéséért Seres Istvánt jutalmazták.

A legjobb színpadi kompozícióért az olasz civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszóinak rendezőjét Francesco Angelonit is díjban részesítették.  Az inárcsi KB 35 társulat tagjai, Malik Gábor és Szivák-Tóth Viktor az Engedetlenekben nyújtott alakításukért pedig színészi különdíjat kaptak.

A Progress Sopron nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a tervek szerint két év múlva újra megrendezik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigördült a gyárból a Stadler GYSEV-nek gyártott első, új generációs FLIRT motorvonata

Kigördült a gyárból a Stadler GYSEV-nek gyártott első, új generációs FLIRT motorvonata
Várhatóan jövő év elején állhatnak a forgalomba. Tovább olvasom