Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Tárlat Burgenland jótevőjéről - fotók

Mesésen romantikus történet Esterházy Pál hercegé és a sikeres budapesti balerináé, Ottrubay Melindáé.
Megismerkedésük, kialakuló kölcsönös vonzalmuk, jóban-rosszban kitartó szerelmük és házasságuk, az általuk átélt viharos történelmi események megpróbáltatásai mind láthatók, hallhatók azon az új, német, magyar és angol nyelvű tárlaton, amely jövő év szeptember 30-ig látogatható a kismartoni kastélyban.
A hercegi pár élete öt felvonásban


Az Esterházy Magánalapítvány részéről Schneider Erika és a történész Czigány Balázs a sajtóbejáráson részletezték: az „Esterházy Melinda – sok jóval ajándékozott meg az élet" című kiállítás teremről teremre haladva, „több felvonásba" sűríti a hercegi pár történetét, gazdag tárgyi emlékekkel, archív fénykép- és hangfelvételekkel, illetve videofilmek bejátszásával. Az első felvonás a „közeledés", amely a herceg  Esterházy  és a polgári származású Ottrubay család egymástól eltérő világát mutatja be.

Tanúi lehetünk egy romantikus szerelem kibontakozásának, amelynek főszereplője a tehetséges fiatal balerina és a kor karizmatikus főnemese. A második felvonás a „Primabalerina", amely az operaház nézőterére repíti a nézőt, amint Melinda varázslatos táncával elbűvöli a közönséget. A harmadik rész a sötét időszakot idézi meg, az 1945 utáni üldöztetést és a menekülést: a házaspár 1956. október 30-án emigrált Nyugatra, Bécsen át Zürichbe. A negyedik felvonás a hercegi pár szerény, szinte polgári életvitelébe enged bepillantani, míg a finálé Esterházy Melinda hercegné férje halálát követő kulturális és karitatív tevékenységét tárja a látogatók elé.

Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója – a hercegné unokaöccse – kiemelte, a kiállítás gondolata már öt-hat éve felvetődött. A számos relikviát e célra adományozó hercegnével sok interjú is készült. Sajnos  Esterházy Melinda már nem érhette meg a nagyközönség számára a hétvégén megnyitott, s 2017-ben is látogatható tárlatot, amely az 1945 utáni koncepciós pereket, s az 1956-os események egy részét is felvillantja herceg Esterházy Pállal kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszély a társasház mellett Sopronban

Balesetveszély a társasház mellett Sopronban
Tovább olvasom