Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Tanítványokról, zenésztársakról mesél a kismartoni Haydn-ház új tárlata

A kismartoni Haydn-ház legújabb időszaki kiállítása Joseph Haydn tanítványaira, zenésztársaira és követőire irányítja a figyelmet. A Joseph-Haydn-Gasse 21. szám alatti múzeumban magyar nyelvű ismertető is várja a látogatókat.
– Idei időszaki kiállításunk azokat állítja a középpontba, akik elsőként kerültek kapcsolatba Joseph Haydn zenéjével: a tanítványokat és a zenésztársakat, akik a mester kompozícióit életre keltették és világszerte népszerűsítették – tudtuk meg dr. Gátas Józseftől, a kismartoni Haydn-ház múzeumvezetőjétől. – A zeneszerző egykori háza rendkívül gazdag kulturemlékekben, s mint ilyen, kiemelt figyelmet érdemel. Szeretnénk jobban nyitni a magyar közönség felé, újra van magyar nyelvű tárlatvezető füzet és továbbra is szorosan együttműködünk a soproni partnereinkkel.
Dr. Gátas József az 1793-ban Eszterházán készített zenélő órával, amely tizenkét Haydn-kompozíció lejátszására képes.
– Az időszaki kiállítás során megismerkedhetünk Haydn tanulóéveivel, miként oktatói tevékenységével is. A tanítványoknak Haydn által összeállított tankönyv másolata látható a tárlaton, az eredetit Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik. Haydn saját tankönyvpéldánya Budapest bombázásakor sajnos elpusztult, nincs róla kópia. Ugyancsak másolat a kiállított baryton is, az eredeti a Magyar Nemzeti Múzeum zenetörténeti ereklyéje: a cselló nagyságú, hathúros vonós hangszeren Esterházy Miklós herceg is játszott – részletezte dr. Gátas József. – Bemutatjuk továbbá Haydn huszonöt tanítványából azon négynek az életútját, akikre különösen nagy hatást gyakorolt a mester. A kiállítás elénk tárja az Esterházy hercegek szolgálatában állt zenekar egyes tagjait is. Az elmúlt korokat megidéző tárgyak között szemrevételezhetjük a konkrét személyeknek ajánlott szerzeményeket, portrékat, egy kabinetszekrényt és egy zenélő órát is.

– Ez utóbbiak a tárlat ékei. A zenélő óra több mint kétszáz éves, s ez a mechanikus szerkezet tizenkét Haydn-kompozíció lejátszására képes – magyarázta a múzeumvezető. Csak tíz éve derült fény arra, hogy szekrény és a zenélő óra összetartozik. A gépen egy szöveg is olvasható: „Primitivus Niemecz C Principis Esterhazy Bibliothekarius fecit in Esterhas Anno 1793". Vagyis a szerkezet Eszterházán készült és Pater Primitivis Niemecz, az Esterházyak könyvtárosa készítette. A hányattatott sorsú gép 1993 óta az utrechti Speelklok múzeum tulajdona.
A tárlat november 11-ig tekinthető meg.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák meló - Négy hónap egy síszálló mosodájában Tirolban

Osztrák meló - Négy hónap egy síszálló mosodájában Tirolban
Megkeserítette a takarítók főnöke a vendégmunkások mindennapjait az osztrák szállóban, ahol olvasónk… Tovább olvasom