Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

˝Táncolt az ágy alattunk˝ - Földrengés Sopronban péntek hajnalban

"Péntek reggel 4 óra 8 perckor megremegett a föld Sopronban. Reggel megnéztem, nem repedt-e meg a fal." Olvassa el olvasóink beszámolóját.

13.05 - Hangot hallottam

"Nálunk az egész család átaludta, csak én ébredtem fel rá, mivel 6 hónapos terhes vagyok és amúgy is nyugtalanul alszom. Én a hangra lettem elsősorban figyelmes, nem is magára a mozgásra. Örült robajt hallottam, először azt hittem az ég dörög, de elég hamar elvetettem az ötletet mivel más volt a hang. Talán robbanáshoz tudtam volna hasonlítani. Mozgást annyira nem is éreztem, de a csörömpölést hallottam, akkor már sejtettem, hogy földrengés. Erős szívdobogással ébredtem rá, úgy megijedtem. Reggel a család azt mondta, biztos rémálmom volt a telihold miatt. Mire én azt mondtam, hogy ennyire valósághűt nem lehet álmodni. Utána olvastuk és hallottuk, hogy még is csak igazam volt."

9.25 - Összefoglaló

Földrengés volt péntekre virradó éjjel Burgenlandban. Hajnali négy óra hat perckor közepes erősségű földrengés volt Ausztriában, Eisenstadttól (Kismarton) tíz kilométerre északra. A rengés 4,3-as erősségű volt a Richter-skálán - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma honlapján.

Mint írják, a földrengés által keltett talajmozgást Sopron körzetében a lakosság is érzékelte, károkról az obszervatóriumba nem érkezett bejelentés.

Ugyanerről számolt be az MTI érdeklődésére a katasztrófavédelem megyei ügyelete is.

8.50 - Nyikorgott az ajtó

"A földrengést én is éreztem. Én Bécsben vagyok egész héten a munkám miatt. Itt albérletben lakom. Reggel 4 óra körüli időben tapasztaltuk a következőt: egy üvegasztalon levő tárgyak rezegtek ill. az ajtók kicsit "maguktól" nyikorogtak, mintha valamitől kissé mozogtak volna. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, mert a közelben villamosok is közlekednek. Az azonban furcsa volt, hogy a szóban forgó időben nem közlekedett villamos. Én ezeket tapasztaltam" - írta Roland Bécsből.

8.45 - Megnéztem, nem repedt-e meg a fal

"Hálószobámban van egy nagy és súlyos sporteszköz (sífutógép), amely rálépéskor illetve lejövetelkor, azaz ha jobbra-balra egyoldalú megterhelést kap, nyikorogni szokott. Hajnalban arra ébredtem, hogy éktelen nyikorgás jön a gép felöl és kis rázkódást is éreztem; ez pár másodpercig tarthatott.

Utána dermedten feküdtem, és arra gondoltam, hogy földrengés lehetett (egyszer kb. 15 évvel ezelőtt éreztem hasonlót itt Sopronban). Néhány perc múlva eszembe jutott, hogy meg kellene nézni az időt, kb. negyed 5 volt. (A rengés, mint a híradásban olvasom, 4 óra 8 perckor volt, de én jó pár percig csak azon agyaltam, tényleg földrengés lehetett-e vagy mégis inkább álmodtam?)

Reggel megnéztem, nem repedt-e meg a fal" - írta olvasónk.

8.10 - A seismology.hu olddal beszámolója >>

Ön mit tapasztalt? Írja meg: tudosito@kisalfold.hu

7.35 - Olvasóink beszámolója

"Sopronban is érezhető volt 09.20-án helyi idő szerint hajnali 4 órakor az ausztria Ebreichsdorf epicentrummal kipattant 4,2 erősségű földrengés. A rengést nem csak a szeizmológiai állomások, hanem a félálomban vagy munkába indulók is érezhették. Anyagi károkról nincs tudomásom. A koránkelők vagy frissen ébredők csak a szokásos "összecsörrentek a szekrényben a porcelánok", "mozgott alatta az ágy" érzésekről számoltak be."

"Bécs környékén 4,2-es földmozgást észleltek, amit Sopronban is megfigyeltünk. 4 óra 8 perckor néhány másodpercig "táncolt" az ágy alattunk."

"Jó Reggelt :) Ma reggel 4 óra 8 perckor megremegett a föld Sopronban. A tűzoltókat nem hallottam, hogy riasztották, a város békésen alszik tovább. Máté"

Péntek, 6.15

"Bécs környékén 4,2-es földmozgást észleltek, amit Sopronban is megfigyeltünk. 4 óra 8 perckor néhány másodpercig "táncolt" az ágy alattunk" - írta egyik Tudósítónk.

"Sopronban is érezhető volt helyi idő szerint hajnali 4 órakor az ausztria
Ebreichsdorf epicentrummal kipattant 4,2 erősségű földrengés.

A rengést nem csak a szeizmológiai állomások, a félálomban vagy munkába indulók is érezhették. Anyagi károkról nincs tudomásom.

A koránkelők vagy frissen ébredők csak a szokásos `összecsörrentek a szekrényben a porcelánok´, `mozgott alatta az ágy´ érzésekről számoltak be" - számolt be újabb Tudósító Sopronból.

Földrengés Ausztriában

Az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának honlapja szerint Ausztriában, Eisenstadt (Kismarton) közelében ma hajnalban, 4 óra után 4,3-as magnitúdójú földrengés volt. A rengést Magyarországon is érezni lehetett, egy soproni olvasónk hívta rá fel a figyelmünket. A 10 km mélyen történt földmozgást az intézet műszerei automatikusan rögzítették, manuális mérésekkel még nem erősítették meg - írta az index.

Forrás: www.seismology.hu
Forrás: www.seismology.huOlvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. captain_blood 2013. szeptember 22. 19:49
  „Már bocsánat, de igaza van Mankának!

  A mai cybervilágban mindenki tudatni akarja, hogy mit élt át, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki a "halálfélelmét" írja ide.
  Földrengés volt? Igen!
  Ez nem alap arra, hogy mindenki rinyáljon, hogy mennyire félelmetes volt, főleg annak a tükrében, hogy hány kilométerre volt tőle!
  Itt mindenki "túlélő" akar lenni!
  Majd ha 9.2-es lessz az "ágyrázás" akkor kommenteljenek!”
 • 20. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 22. 17:35
  „18. Mankapunka 2013.09.21. 17:03
  Manka ,fiatalkorodban régen már, még sokszor te is érezted,hogy reng az ágyatok és nem is volt földrengés!”
 • 19. józanparaszt 2013. szeptember 21. 17:34
  „18: ember! itt földrengésröl szól a cikk, Te meg valami nyvalyás munkáról irogatsz, pihenj, vonulj el!”
 • 18. Mankapunka 2013. szeptember 21. 17:03
  „Mi van, az eddigi brigád kussol?”
 • 17. 1x2=? 2013. szeptember 21. 14:10
  „15
  Nálad a PONT!”
 • 16. RickCartman 2013. szeptember 21. 12:25
  „Azért szívesen végeznék egy szociálpszichológiai kísérletet. Tegyük fel, egy kitalált nevű,nem létező település közelében (lehetőleg közel a magyar határhoz) bekövetkezett történt állítólagos, kisebb földmozgásról tenne közzé álhírt a helyi újság internetes kiadása,ártatlan kis tréfa lenne csak, senkit kár nem érne. Viszont nagy összegben fogadok rá: tucatjával írnák a hozzászólásokat, ki érezte a "földrengést", hol dőlt fel vitrinben a porcelán, hol lengett csillár, ropogott a tető, hol hallották a "megdöbbentő morajlást", stb., esküdnének mindenre, hogy bizony így volt. Tömeglélektan. Sokakban felébredne a közlési vágy, a különleges helyzet olyan észleléseket juttatna eszükbe, amivel végre ők is szerepelhetnének, "híresek" lehetnek 15 másodpercig...Így van ez jól :-)”
 • 15. Kukac40 2013. szeptember 20. 21:08
  „8. sumegi007 veled ellentétben én annak örülnék, hogy aki kint dolgozik az kint is élne. Itthon csak felverik az árakat, az itthon dolgozók meg nem bírják kifizetni és még ki is vagyunk röhögve. Végül is minden nézőpont kérdése. Irigység? Ha megnézzük kikből lettek vezetők és menő vállalkozók nem az irigység jut eszembe. :)”
 • 14. Mankapunka 2013. szeptember 20. 17:48
  „"8.50 - Nyikorgott az ajtó

  "A földrengést én is éreztem. Én Bécsben vagyok egész héten a munkám miatt. Itt albérletben lakom."

  Erre írtam, hogy ez a baj, még olvasni sem tudtok, vagy csak értelmezni?”
 • 13. Túrabakancs 2013. szeptember 20. 17:26
  „Ez az egész a Bajnai kijelentése miatt volt, nagyot mondott, oszt´ a föld is megmozdult.
  Legközelebb majd az ég is leszakad.
  Egy KISEBB földerengést szívesen átélnék egyszer, van benne valami diszkrét báj. :)”
 • 12. pmiklos64 2013. szeptember 20. 17:12
  „menjél,maradj is ott.gyakorlatilag teljesen összefüggéstelen zagyvaságokat böfögsz fel magadból...”
 • 11. Mankapunka 2013. szeptember 20. 16:35
  „Tovább kell gondolni.

  Most beülök az autóba, oszt kimegyek, már nem a szocializmusban élünk kis elmaradottaim.”
 • 10. pmiklos64 2013. szeptember 20. 15:30
  „Én biztos igen rosszul értelmezek valamit,de hol olvastad azt,hogy bárki Bécsben dolgozik? Többször nekifutottam,hátha mégis,de nem és nem.Egyszerűen nem értem.Ki dolgozik Bécsben? mi van???
  Má´ megint a mindenbe beleböfögésed...”
 • 9. oxana 2013. szeptember 20. 12:24
  „3. Mankapunka

  Te nagyokos, ha te külföldre akarnál menni, posta fordultával visszaküldenének.”
 • 8. sumegi007 2013. szeptember 20. 11:57
  „Mankapunka, ez egy igazi irigykedő hozzászólás volt...

  Nem értem hogy miért ez a nagy irigység. Tipikus magyar hozzáállás. Én kimondottan örülök neki, ha sokan kint dolgoznak, majd itthon költik el a jövedelmüket.

  A földrengések határtól függetlenek.”
 • 7. Ferke 2013. szeptember 20. 11:56
  „A többi oldalon úgy írják, hogy Burgenladban vagy Kismartonban volt földrengés, melyet Sopronban is lehetett érezni. Csak Punkapankának nem sikerült összeraknia, és ebből neki az jött le, hogy Bécsben dolgozom.”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 20. 11:43
  „1. carry 2013.09.20. 09:37
  Bánfalva eleje az Ady E. út és a Lővér Krt. kereszteződésétől Bánfalva felé kb. 200 m.-re van !”
 • 5. Ada88 2013. szeptember 20. 11:39
  „Tök mindegy hol volt, anyám sem ébredt fel rá, meg senki a családból csak én. Mivel én a terhesség miatt amúgy is rosszul alszok. Határozottan lehetett itt Sopronban is érezni. Én konkrétan a robajra ébredtem kalapáló szívvel. Aztán utána érzékeltem, a mozgást és hallottam a csörömpölést. Reggel mikor itthon mondtam, azt mondták biztos álmodtál a teli hold miatt, hát mondom, ennyire élethűen kizárt.”
 • 4. Ferke 2013. szeptember 20. 11:32
  „Fuss neki még egyszer, Pankapunka, mert a kamionos agyaddal valamit rosszul raktál össze, szokásodnak megfelelően.”
 • 3. Mankapunka 2013. szeptember 20. 11:18
  „Ezért menj ki külföldre dolgozni nagyokos.

  Bécsben dolgozol? Kóborkutyát nem érdekli, de azért reméljük, ott is maradsz.”
 • 2. Ferke 2013. szeptember 20. 10:15
  „Nem Sopronban volt földrengés, csak Sopronban is lehetett érezni...
  Amúgy biztosan borzasztó volt, mert fel sem ébredtem rá.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral buktak Sopronban - Előzetesben a sofőr

A motor súlyosan sérült utasát a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították - írta a… Tovább olvasom