Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Táncol minden, ami él

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum adott otthont annak a beszélgetésnek, melynek Markó Iván táncművész volt a vendége.
Sokan várták Markó Iván soproni látogatását. Markó Iván beszélgetőtársával, dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem adjunktusával több mint háromnegyed órás késéssel érkezett meg. A táncos és a lelkész egymásnak adogatták a szót. Nem is annyira beszélgettek, sokkal inkább felváltva meséltek a táncról, a mozdulatokról, a mozgás és a szentség kapcsolatáról. Arról, hogy minden, ami él, táncol. A magzat vérkeringése, szíve dobbanása is ritmust követ.

– A ritmus mindennek az alapja. A tánc pedig ritmus. A táncművészet maga az élet. Táncolni mindenki tud. Aki hívő ember, az tudja, hogy Isten a tánccal összefügg, hogy Isten lényege a mozgás – mondta Markó Iván. Az egyes liturgikus mozdulatok kapcsán a táncművész úgy vallott, ő nem ül le egy templomban sem.

– Akármilyen fáradt is vagyok, soha nem ülök le Isten előtt. Végigállom a misét, bármeddig is tartson. A térdelés akkor ragad meg, ha a homlok a földhöz ér s az ember, mintha madár lenne, kiterjeszti kétfelé a karjait. Ennek a mozdulatnak vagyok a híve.

Címlapon 1934-ben

Várta a Markó Ivánnal való találkozást Brandeis Elza néni is, aki idén lesz százéves. Mozgásművész. Kezében egy megsárgult újságot, a Mozdulat – Kultúra egy 1934-es számát szorongatta. A címlapon ő látható, egy gyakorlat bemutatása közben a levegőben, fiatalon. Azért hozta el, hogy megmutassa magát Markó Ivánnak. Szakmabeli a szakmabelinek. Elza néninek még ma is egész lénye a mozdulatok művészetéről szól. Ahogy a kezét emelte, ahogy a fejét fordította, és ahogy azt a régi újságot a kezében tartotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni siker a szemlén: három díj a Konyecnek

A legjobb műfaji filmnek járó elismerést és két közönségdíjat is nyert a filmszemlén Rohonyi Gábor filmje, a Konyec. A soproni származású rendezőnek számos Ázsiát bemutató dokumentumfilm, videoklip, reklámfilm után ez az első nagyjátékfilmje, mellyel azonnal fődíjas lett. A Konyec operatőri és zenei munkája is soproniakat dicsér. Tovább olvasom