Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Támogatások iskolakezdés előtt

Sopron és környéke - Sopronhorpácson minden diák ingyen kapja meg a tankönyveit, Nagycenken – önkormányzati támogatással – bevezetik az iskolai diák-takarékpénztárt, Harkán a bejáró diákok útiköltségét térítik meg. Iskolakezdés előtt minden pluszforint jól jön.

Közeleg a tanévkezdés, a szülők többsége már megvásárolta a taneszközöket, ám a legjelentősebb kiadást minden bizonnyal a tankönyvek beszerzése jelenti. A falvakban az önkormányzatok a lehetőségeikhez mérten támogatják a családokat.

Sopronhorpácson a helyi iskolába járó összes diák, csakúgy, mint tavaly, idén is ingyen kapja meg a tankönyveit. Az önkormányzat két településsel kötött társulási szerződést, ezenfelül három faluból járnak át ide tanulni a gyerekek. A bejáró diákok után azonban az önkormányza-toknak nem kell támogatást fizetniük. Ezenfelül az iskolába járók utaztatását két, az előírásoknak megfelelő autóbusszal oldják meg.

– Azáltal, hogy társulásban működik az iskola és nemzetiségi képzésünk is van, megkapjuk a kiemelt állami normatívát – mondta el Talabér Jenő polgármester. – Az intézménybe százötven gyermek jár, így megvan a minimális gyermeklétszám. Az önkormányzat ebben az évben az iskola működéséhez közel harmincötmillió forinttal járul hozzá.

A legjelentősebb kiadást minden bizonnyal a tankönyvek beszerzése jelenti. Felvételünk a harkai általános iskolában készült. Fotó: Magasi
A legjelentősebb kiadást minden bizonnyal a tankönyvek beszerzése jelenti. Felvételünk a harkai általános iskolában készült. Fotó: Magasi

Nagycenken azok a szülők, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, ingyenesen kapják meg a tankönyveket. A családok pedig egységesen 2000 forint értékű utalványt kapnak az önkormányzattól.

– Egykoron népszerű volt a diákok körében az úgynevezett diák-takarékpénztár, ennek keretében forintbélyegeket kell beragasztani egy füzetbe, ezt a fajta takarékoskodási lehetőséget modern formában vezetjük be – fogalmazott Ivánkovics Ottó polgármester. – A számla megnyitásának költségét az önkormányzat magára vállalja, továbbá a takarékszövetkezettel közösen száz-száz forintot helyezünk el kezdőrészletként. A tanév végén az iskola és a diákok között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A számlára a diákok a lehetőségük szerinti összeget fizethetik be.

Harkán 3–4 ezer forintos támogatást kapnak a családok. Arról, hogy kinek jár az ingyenes tankönyv, a szociális helyzet alapján döntenek.

– A családok mellett az önkormányzatoknak is egyre kevesebb a forrásuk, ám a szülőket mindenképpen támogatni kell. A más településről hozzánk járó diákok útiköltségét magunkra vállaljuk azért, hogy tartósan biztosítsuk az iskola működését – mondta el Szabó Károly polgármester.
 

Olvasóink írták

 • 4. coolzsu 2009. augusztus 26. 21:42
  „A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok mindenhol az országban ingyenesen kapják a tankönyveket. Igaz használtat, de mégse súlyos tízezrekért. Nem csak Nagycenken! Mindenütt, ez ugyanis nem városfüggő lehetőség.
  Az iskolakezdéshez egyébként két felsős gyerekre én kétezer forintot kaptam, de szintén még csak papíron.... Az utalás valahogy nem akaródzik ideérni...”
 • 3. Soproni05 2009. augusztus 26. 05:51
  „Nekem augusztus elején jött a határozat, de még én sem kaptam meg. A tüzijáték és még sok más valószínű fontosabb. (Sajnos)”
 • 2. Intel 2009. augusztus 25. 22:25
  „2.5millió kellett a tűzijátékra kedves soproniak.”
 • 1. apuka05 2009. augusztus 25. 11:28
  „Arról nem irnak,hogy a soproni önkormányzat még az iskolakezdési támogatást se adta oda !Sopron el van maradva.Vidékre kell költöznünk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földtudományi ˙olimpia´ augusztus 30-ig

A Nemzetközi Geomágnesességi és Aeronómiai Egyesület (IAGA) augusztus 30-ig tartó soproni… Tovább olvasom