Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Született színésznő

Sopron - Még csak 22 éves, de évtizedes színházi tapasztalata van. Nem kér az olcsó népszerűségből. Páder Petra számára a színészet művészet, s erről ő mindent meg akar tanulni.

Ez volt az első nyara gyerekkora óta, hogy nem vállalt nyári színházi vagy színésztábori feladatokat. Páder Petra szülővárosában, Sopronban töltötte az elmúlt hónapot, szakítva a korábbi évek hagyományával, amikor többek között a Szegedi Szabadtéri Játékokon lépett fel. Páder Petra egyébként született színésznő.

Olyannyira „fertőzött", hogy amikor sportújságíró édesapját néha elkíséri egy meccsre, maga is meglepődik: a futallbírót ugyanis következetesen rendezőnek, a félidőt felvonásnak hívja.

De más „furcsaságai is vannak" Petrának. Ő ugyan nem emlékszik rá, de a babanaplójában már húsz éve dokumentálta a család: a szöszi kislány már akkor kijelentette, színésznő lesz. A gyerekkori álmok tartósnak bizonyulnak.

Páder Petra óriási elszántsággal készül gyermekkori álmai megvalósítására. Fotó: Nagy Márta
Páder Petra óriási elszántsággal készül gyermekkori álmai megvalósítására. Fotó: Nagy Márta

– Arra már emlékszem, hogy óvodásként kikönyörögtem, vigyenek be előadás után a függöny mögé. Általános iskolás koromban a színház volt nekem a játszótér, én oda jártam „bandázni". Jóban voltam a kellékessel, a színészekkel, a súgókkal. Teljesen természetes volt, hogy Szabó Miklós diákszínpadának is tagja legyek, az talán már kevésbé, hogy némi korkedvezményt élveztem, kicsit előbb kezdtem – mosolyog Petra az emlékeken. – Szó sem volt arról, hogy veregették volna a hátamat: „Húúú, micsoda tehetséges gyerek!", igaz, azt sem mondták, hogy felejtsem el a színpadot... A pozitív visszajelzések később jöttek.

Páder Petra évekig volt a soproni színitanoda tagja, a Petőfi téri színház volt a második otthona. Érettségi után megpróbálta a színművészetit, de a túljelentkezés miatt oda bekerülni felér egy kisebb csodával. A Keleti István Művészeti Iskolában folytatta, majd két évig az operettszínház stúdiójában tanult, tavaly pedig már a Nemzeti Színház égisze alatt hallgatta Benedek Miklós, Molnár Piroska, Valló Péter vagy éppen Jordán Tamás óráit.

Tanárai megelégedését jelzi, hogy a jövő évadra már feladatra szerződtették, a jövő héten megkezdődnek a Hermelin próbái, amiben Petra alakítja a virágáruslányt.

Ascher Tamás azt mondta róla, a tökéletességre törekvése lesz a végzete. A fiatal színésznő rendhagyó módon nem a fényt, a csillogást, a népszerűséget tartja vonzónak ezen a nehéz pályán, hanem a szakmát, a teljesítményt, a művészetet. Ezért képes rendhagyó döntéseket hozni: elutasít például könnyed filmsorozatszerepeket vagy fotózásokat. Vasakarattal és hihetetlen kitartással menetel ugyanakkor az álma felé. Bár ötödszörre is kihullott az utolsó pillanatban a színművészeti felvételi vizsgáján (a harmadik rostán is túl volt, ahol a több száz jelentkezőből odáig eljutott húsz lányból csak hat nyerhet felvételt), nem adja fel. Nem is teheti, hiszen Páder Petra született színésznő. És ezt már egyre többen tudják a szakmában is.

Névjegy
Páder Petra Sopronban született, a Líceumban érettségizett. Már gimnazistaként statisztált a Petőfi Színházban, ahol epizódszerepeket is kapott. Négy éve a fővárosban él, játszik a Nemzeti Színházban és idén a Budaörsi Játékszínben is. Az MTV-ben nagy sikerrel ment Tűzvonalban című filmsorozatban is láthatta a közönség Kitti szerepében. Ősszel pedig már a moziban is találkozhatunk Petrával: Sas Tamás Presszó tíz év múlva című filmjében láthatjuk.

Olvasóink írták

 • 3. pusip 2008. augusztus 27. 10:55
  „Kedves Petra! Az alázat,a hivatástudat,a hit és kitartás célodhoz vezet,csak igy tovább!!!! Sok sikert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. intel 2008. augusztus 24. 10:49
  „Szép kis Nő:)
  Egy hercegnő:)”
 • 1. fma 2008. augusztus 22. 23:05
  „Hajrá Petra! Nagyon szurkolok neked, és - mint Licista öregdiáktársad - hadd legyek kicsit büszke is rád! :) Ha nem felejted el, hogy honnan jöttél, akkor célba fogsz érni. Sok sikert kívánok ezúton is, remélem majd személyesen is megtehetem! F.Márk”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés az élővilág védelméért

Sarród - Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök a Magyar… Tovább olvasom