Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Szülés csak fogadott orvos nélkül Sopronban

Leterheltségükkel, a tisztázatlan jogi háttérrel, illetve az ebből adódó támadhatósággal magyarázzák döntésüket a soproni szülészek. Márciustól nem fogadhatnak orvost a kismamák.

Március 15-től nem fogadják el a soproni szülészek a kismamák felkérését, azaz nem vállalják, hogy bármikor rendelkezésre állnak. A döntés megszületett, de nem akarják cserbenhagyni azokat, akiknek már közeli a nagy nap, a szülőszobai élmény.

– Előrebocsátom, hogy semmilyen nyomás vagy érdek nem áll a döntés mögött, ez a soproni kórház szülészetén dolgozó orvosok kollektív határozata – mondja nyomatékkal a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa, dr. Tiboldi Zoltán. Az okokat sem titkolja. – Egyrészt a fáradtság miatt döntöttünk így. Nem normális dolog az, hogy egy orvos huszonnégy órákat dolgozik. A kórházi munka, az ezzel együtt járó ügyelet, a gyakori mozgósítás miatt bizony gyakran előfordul, hogy huszonnégy órát dolgozunk. Ráadásul mindegyikünknek van magánrendelése, hiszen a fizetésünkből nem tudnánk megélni.

Legtöbbünk családos ember, mi is szeretnénk a szeretteinkkel lenni. A leterheltségből következik a másik ok: egyre többet támadnak bennünket. Az ügyelet után kötelező a pihenőidő, akkor is, ha a kismama, akinek felkérését az orvos elfogadta, éppen a kritikus órái elé néz. Ez sok konfliktus forrása volt eddig is – magyarázza az osztályvezető, dr. Tiboldi Zoltán.

– Ha a szülész nem tartaná be a kötelező pihenőt, és ügyelet után még szülést is vezetne, előfordulhatna, hogy akár évekkel később egy ügyvéd bebizonyítja, azért vannak olvasási nehézségei a gyereknek, mert a fáradt orvos elrontott valamit. Nonszensz történet, de sajnos valósággá válhat. Ráadásul a kórház a dolgozójára háríthatja egy elvesztett per jogi és anyagi következményeit. Mi erre nem készültünk fel, a jogászok viszont nagyon is – sorolja indokaikat a főorvos.

Dr. Tiboldi Zoltán azt várja a márciusban bevezetendő új rendszertől, hogy pihentebbek lesznek az osztályon dolgozó orvosok. A kismamákat  legjobb tudásuk szerint ellátják az éppen beosztott szülészek. A kérdésre, hogy nyolcuk közül vajon mindenki be fogja-e hosszú távon is tartani a megállapodást, az osztályvezető főorvos elmondta: valójában a gyakorlatban dől majd el, hogyan működik az új rendszer. A szabály nem lesz kőbe vésve, előfordulhatnak kivételes esetek.

Jó hír, hogy a szülésznőket továbbra is megfogadhatják a kismamák, kevésbé jó viszont, hogy a babájukat egyre többen Ausztriában szeretnék világra hozni és csak a kötelező – a magyarországi támogatások folyósításához szükséges – gondozáson vesznek részt. Akik itthon szülnek, azoknál általános vélemény, hogy meg fogják találni a kiskaput – bár ezt egyikőjük sem volt hajlandó bővebben kifejteni...

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. sz69 2012. február 28. 23:18
  „Tisztelt Fórumozók!

  42 éves szülész-nőgyógyász szakorvos vagyok. Majd 25 éve kezdtem el dolgozni a magyar egészségügyben, több mint 15 éve orvosként tevékenykedek, több mint 10 éve szakorvosként. Jelenleg egy közép-magyarországi kiemelt megyei szülészet- nőgyógyászati osztály részlegvezetője vagyok. Úgy érzem, hozzáértésem némileg több, mint a nyugat-európai színvonal. Dolgoztam szakorvosként Skandináviában, az Egyesült Királyságban. Jelenlegi fizetésem heti - 4 napra számolva - 143eFt. Bruttó. 5 ügyelettel, azaz 4*16+1*24=86 óra havi túlmunkával kézhez kapok 110eFt-t. Nettó. Gondolom Sopronban is a kjt dívik. Dettó.
  Ha ezek után valaki még le mer írni valamit is az orvosok anyagi helyzetéről - laikusként -, az nagyon, de nagyon szégyellje magát!
  Egyébként mindenki az csinál, amit akar. Ha magánrendel és persze vállalkozó, akkor abból él. Ha kap paraszolvenciát, akkor abból. Ha egy környék el bír tartani ennyi, meg annyi szakembert, akkor lesz nekik, ha nem, hát mint tudjuk, már felszedték az aknazárat. Ezt a soproniaknak kell a legjobban tudniuk. Nemcsak a tankolnivaló jön befelé, hanem a magasan kvalifikált szakember is megy. Kifelé. Ld. dr Tiboldi.
  Amíg nem lesz társadalmi konszenzus az egészségügyi bérrendezésről, addig maradnak a mostani állapotok és az elvándorlási tendenciák. 2007-ben bezártak jó néhány szülészetet és jelenleg is szülész-nőgyógyász szakorvos-hiány van nagyon sok helyen. Hová tűnnek a szakemberek? Elmennek nyugdíjba, magánba, külföldre, elhagyják a szakmát. Lehet, hogy ezek a feltételezések nem igazak, de nézzék csak meg a soproni nőgyógyászok átlagéletkorát! Hányan is léptek be, maradtak meg ott az elmúlt években. És mennyien távoztak. Ha ez megvan, akkor már csak egy egyszerű trendszámításra van szükség, hogy megjósoljuk a soproni szülészet jövőjét. Is.
  És kedves, lelkes Fórumozók, tapasztalt, nyugat-európai színvonalú szülész-nőgyógyász szakorvos nem csak úgy születik. Az bizony érettségi után még 6+5+10=21 év! Alapesetben. Nem Sopronban, egy nagyobb megyei kórházban. Ez sajnos nem olyan, hogy ,,tud úszni...nem?...és ha megfizetem?!".
  Kérem gondolja ezt át mindenki, aki ide írogat, becsmérel, számolgat...”
 • 53. PACSIRTA30 2012. február 28. 06:03
  „Talán meg kéne vizsgálni miért mennek el az orvosok.Most nem akarnak hálapénzt az is baj.Nekünk a nem igazán jó képességű orvosok is jók,legalább van kit szidni nem igaz.A jó képességűeket külföldön megbecsülik.Nem elsősorban az anyagira gondolok.”
 • 52. Hannazalán 2012. február 27. 12:06
  „Soproni!Igen tisztában vagyok vele Én is hogy a szülésznő van ott, velem is az volt 12órán keresztül csak segíteni nem tudott,végül is szültem már most nem az a lényeg hogyan!!!Na most egy ilyen után mikor az elsőnél az a tapasztalatod hogy az ügyeletes aki ott van totál sz....rá hogy nagy baj van Te szülsz úgy másodikat hogy belemész ugyanaúgy orvos nélkül???Lehet Én rosszul csináltam de mégis jobb érzéssel mentem szülni úgy hogy úgy éreztem biztonságban vagyunk,és nem adtam előre pénzt senkinek!!!!Az hogy után kapott a doki hát igen kapott és nem 100ezres nagyságrendet!!!De tudjátok mit megérte!!!és képzeld Én megértettem amit Soproni 33írt,de Te meg azt nem ezek szerint hogy könnyen magyaráz aki nem ebbe az egészségügyi rendszerbe kell hogy "gyógyuljon"!Na részemről is ennyi mert ez már felesleges szó cséplés......”
 • 51. Nanu 2012. február 26. 12:24
  „De olyan is van aki a soproni kórházba, aki 4-5 ezer forintos órabérért dolgozik !!!”
 • 50. soproni 2012. február 26. 09:59
  „40.NoBo!Már említettem,hogy amikor ezt a hivatást választják az orvosok,van előttük elég példa arra,hogy milyen keresettel kell számolniuk.Abban az esetben,ha ez sem riasztja őket vissza az orvosi pályától,akkor ezt fogják választani.A hálapénzről annyit,hogy én sem vagyok híve és még soha nem volt ebből hátrányom.Aki úgy gondolja,hogy ettől különlegesebb bánásmódban lesz része az adjon,hisz mindenki maga dönt.
  44.Hannazalán! Normális ,átlagos lefolyású szülésnél a szülésznő többet tesz a szülő nőért,mint az orvos,mert ő nincs ott a vajúdás hosszú órái alatt,csak az utolsó percekben( 2 * is tapasztaltam).Sajnálom,hogy a lányodnál nem így volt és az ő esetében 2 orvosnak is többet kellett tenniük az átlagos szülésekhez képest.Komplikált szülésnél,biztos,hogy nem az jár az orvosok fejében,hogy mennyi volt a borítékban,mert vészhelyzetben az életmentés a cél.
  Úgy látom nem sikerült megértenetek sopron32+1 hozzászólását,de nekem igen és nem fikázásnak tartom a véleményét.Sokszor hallom ismerőseimtől,hogy pénzt adnak az orvosnak.Annak ellenére,hogy ezt önként teszik,panaszkodnak és az orvost támadják,mert elfogadja és,mert szerintük különben nem törődne a beteggel. Na ezek a szomorú dolgok,ha így vélekednek a betegek és biztosak abban,hogy csak a pénznek köszönhető az elvárt ellátás. A másik..... egy ismerősöm 100 ezer forintot adott nemrég egy orvosnak ,aki szinte csak az utolsó pillanatban ment oda a vajúdó feleségéhez és a kórházban töltött idő alatt ,hogy a férjet idézzem :"Le sem sz@rta a feleségét ." Hálapénz= a nevében is ott van ,hogy hálánk jeléül adjuk,viszont hálásak csak akkor lehetünk,ha olyant tettek velünk,amivel elégedettek vagyunk.Rossz hasonlat tudom,de borravalót is csak utólag adunk ,viszont akkor is,ha nem vagyunk igazán elégedettek a szolgáltatással.”
 • 49. sopron32+1 2012. február 25. 13:16
  „Kedves NoBo, szerintem az nem fikázás ha a törvényesen nem megengedett dolgok ellen szól az ember. Itt a csúszóról van szó továbbra is. Ha nálad ez fikázás, akkor nálad lehet a probléma.

  Jónapot!”
 • 48. Hannazalán 2012. február 24. 19:41
  „:))))”
 • 47. NoBo 2012. február 24. 17:20
  „majdnem33! (maradjunk ennél...)
  Mielőtt leírtad, már akkor sejtettem, hogy vagy külföldön dolgozol, vagy ott laktál és lám-lám...
  "Igen szültem már háromszor..... kinnt a németeknél történt mindez..."
  Nagy bölcsen fikázod itt a magyar egészségügyet, a rendszert, de azért benne nem vagy.
  Nincs is több véleményem, meg hozzáfűzni valóm sem "kegyedhez"... További jó kommentelést
  és okoskodást. Remélem szemtől szemben is el mered ezt majd mondani egy magyar orvosnak is!”
 • 46. Hannazalán 2012. február 24. 12:50
  „moderálva offtopic”
 • 45. sopron32+1 2012. február 24. 12:24
  „Tessék egy idézet korábbi hozzászólásomból:
  "Ha gond akad, amin a szülésznö nem tud segíteni, akkor jön csak be az ügyeletes orvos, akinek minden nö egyforma ebböl a szempontból."

  Nem azt mondtam, hogy soha sem kell orvos! Olvasni és értelmezni kérem szépen!
  Viszont a szülések nagy százalékában (szerintem 90 % körül lehet, de nem tudok pontos adatot) nincs szükség orvosra.

  Igen szültem már háromszor, és orvos nélkül! Képzeld el! Micsoda csoda ugye? Ha kellett volna orvos, akkor ott lett volna kéznél az ügyelet, de nem kellett szerencsére. Hogy kiváncsiságodat kielégítsem kinnt a németeknél történt mindez. Viszont vannak ismeröseim Mo-n, ismerem a helyzetet. A hibákat viszont nem úgy kell "kijavítani" hogy halmozzuk. Ez az ami Mo-n nagy probléma. Mert a csúszóval csak halmozódik a probléma, ezen gondolkodj el ha ráérsz. A szegény réteg még jobban szenved, ha a gazdagok tolják a pénzt és ök nem tudják tolni.

  <moderálva...>

  a 32+1 az 33 és nem csak majdnem, hanem egész pontosan :-)
  ...”
 • 44. Hannazalán 2012. február 24. 11:12
  „Képzeld majdnem 33 biztosan meglep igen vissza tudok olvasni addig!!!!:)
  Igen elég egy szülésznő szerinted!!!!!!!!!!Hát nekem sajnos nem volt sőt még két orvos is kín keservesen megszenvedett hogy megmentsék a lányom!!!!!Erről ennyit de te olyan okos vagy hogy biztosan ezt is megkérdőjelezed......Látom Te aztán nem adod fel:) Te amúgy Magyar vagy??? Szültél már itt gyereket?”
 • 43. sopron32+1 2012. február 24. 07:50
  „bocs a hibákért, de gyorsan írtam :(”
 • 42. sopron32+1 2012. február 24. 07:14
  „Akkor még1x rövden összefoglalva azoknak akik nem értik a magyar nyelvet.
  Arról volt szó, jobbanmondva a véleményemmel azt akartam mondani, hogy amíg 1-2 vagy akár párezer nyomja a borítékot az orvos se*** alá, addig nem is lesz változás. Javulás semmiképpen, inkább rosszabbodik a helyzet az országban.
  Aki megteheti az nyomja, aki meg nem? Annak ha nincs pénze csúszóra akkor nyugodtan dögöljön meg? Mert a kedves orvos nem tud csúszó nélkül megélni a fizetéséböl? A többi, aki szintén nem tud megélni a fizetéséböl, azokra meg szarjunk?
  Hát ez itt a tipikus magyar gondolkodás. Ami nekem jó azt csinálom, és szarom a szomszédra vagy akárkire. Összefogogás nuku itt a magyaroknál. Azért nem hoz össze a politika sem semmit. Míg más országokban összefognak a különbözö pártok, itt csak egymásra mutogatás van. Ész nélkül!

  Ezen az orvoslekenésröl kéne azzal változtatni, hogy büntetni a csúszópénzt, ahogy ez külföldön müködik nem értem itt miért nem? Ez az ország mindig egy különc volt, már látni hova jut ezzel.
  Aztán felemelni a fizetéseket, nem csak az orvosokét, mivel másoknak is megéllhetisi problémáik vannak.

  Nem tudom ebben mi a nem érthetö?

  Ja és orvos továbbra sem szükséges egy szülésnél, ez volt az elsö hozzászólásom kedves hannazalán ha esetleg olyan messze vissza tudsz olvasni. Elég e gy szülésznö máshol, de persze a magyar szokás mindig kiesik a sok átlagból. Akkor így tovább a kenövel, majdcsak szét..... az országot!”
 • 41. Hannazalán 2012. február 23. 12:45
  „Kedves NoBo örülök hogy az okoskodóknak rávilágítottál a lényegre!!!Mert már nem is arról beszéltek illetve 32+1 amiről szól az a cikk,amúgy meg igen, ha neked ez az ország ennyire undorító nem kötelező itt élni!”
 • 40. NoBo 2012. február 22. 20:29
  „soproni:
  Nem, senki nem azt mondja, hogy kell, vagy kötelező borítékot adni ahhoz, hogy ellátást kapjon az ember.
  Sok orvosnál (területtől függetlenül) tapasztaltam, hogy határozottan visszautasította a hálapénzt. Ilyen is van.
  De sajnos ismerek olyat is, aki kénytelen elfogadni, mert a korábban többször is említett nettó 100-120,000 Ft-ból
  neki is el kell tartania a családját, be kell fizetnie a csekkeket.

  Pont azt próbálom leírni, hogy az államnak kell rendeznie a bért ahhoz, hogy az emberek szép lassan
  leszokjanak a hálapénz intézményéről és az orvos is tudja azt mondani, hogy nem kérem.

  Csak hát mindig vannak sopronmajdnem33 "szakértők"

  Az meg túlzás részedről, hogy "tudja mit vállalt"... Senki nem szeretne tudatosan szarul keresni. Csak abban bíznak, hogy végre Magyarország vezetői is elérnek egy értelmi színvonalra, ami úgy látszik meglehetősen naiv gondolat...”
 • 39. soproni 2012. február 22. 19:59
  „Amikor valaki az orvosi pályát választja,akkor tudnia kell,hogy mit vállal,tisztában van a várható keresetével ,a munka okozta stresszel,a túlterheltséggel.Az viszont tényleg megdöbbentő,hogy plusz pénzt kell zsebbe csúsztatni ahhoz,hogy olyan ellátást kapjon a beteg,amit boríték nélkül kellene nyújtaniuk az orvosoknak.(ezt a következtetést Ti véleményetek alapján vontam le) Ezek szerint Ti úgy gondoljátok,hogy csak azok kapnak normális ellátást,akik hálapénzt adnak az orvosnak? Na......,ha ez így van ,akkor nagyon szomorú!”
 • 38. NoBo 2012. február 22. 19:39
  „37. Figyelő.
  Részben igazad van. A baj a rendszerrel van. Számos fiatal orvost ismerek, aki
  visszautasítaná a hálapénzt, ha emberhez és munkájukhoz méltó, nem a mostani
  megalázó fizetést kapnák. Nem kell milliókra gondolni, de egy átlag osztrák melós bére
  szerintem (is) járna nekik. És akkor kezdődhetne el a hálapénz visszaszorítása.

  sopronimajdnem33: látod, se érvelni tudsz, se az álláspontodat megvédeni, sem egy egyszerű
  kérdésre válaszolni. Inkább sértegetőzni próbálsz, igaz még az sem megy.
  Az utolsó mondatod meg mindent elárul rólad és a HAZÁD kapcsolatáról.”
 • 37. Figyelő2012 2012. február 22. 19:13
  „Azon elgondolkoztatók, hogy miért nem adnak róla számlát?
  Hiszen akkor nem lenne fekete pénz, nem lenne hála pénz.
  Hiszen a törvény ezt nem tiltja.

  Én engedném a hála pénzt, de csak is számla adás alapján.
  Viszont nagyon büntetném azt, ha embereket köteleznék rá.
  Adjon az, aki tehetős.
  Aki nem annak pedig járjon minden alanyi jogon.
  Annak az orvosnak akinek pedig nem tetszik ez a rendszer, lehet menni külföldre, ahogyan sok más szakembernek is.”
 • 36. sopron32+1 2012. február 22. 16:56
  „Nekem nem habzik, neked? A Bocikáknak szokott ugyanis :)
  Amúgy meg a szülésröl volt szó eredetileg, míg nem forgattad ki a szavaimat. Az elsö hszban erröl írtam, ha tudsz olvasni esetleg, a véleményemet ehhez füztem.
  Rád nem érdemes a billentyüzetet koptatni, ezért befejezem, hogy jobban tudj aludni. Amúgy belölem nem lenne jó politikus mert nem vagyok olyan szófosó mint kended.

  De ajánlanám az éhezö orvosoknak, hogy válasszanak a jövöben politikusi pályát, ott eleve több a zseton, söt ahhoz még jönnek a borítékok is. :)

  Hajrá magyarország, csak így tovább, hamarosan elsüllyedsz ahova kell! Nem hiába van már a mai hírekben, hogy az Eu nem ad a magyaroknak 2013-ban támogatást. Az igazat megvallva jól is teszi.”
 • 35. sopi06 2012. február 22. 16:53
  „NoBoval értek egyet! Nem kéne egymáshoz hasonlítani a szakmákat, mert semmi értelme.
  "Akinek meg sok pénze van és ezzel meg akarja venni a világot, az meg csak had fizessen!" Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Nem kell irigykedni!”
54 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botanikuskert Sopronban, ahogy kevesen látták - Fotók

A park erdészeti Botanikus Kertté való átalakítása 1926-ban kezdődött meg, a Növénytani Tanszék… Tovább olvasom