Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Szolgálat helyett jóléti központ

Sopronban már hivatalosan is gyermekjóléti központként működik a Vasvári Pál utcai volt gyermekvédelmi szolgálat. A változásokról Tengerdi Antal megbízott igazgató adott tájékoztatást.
Gyermekvédelem: Tengerdi Antal és munkatársai felkészülten várják a rászoruló családokat.
A gyermekjóléti központ intézménye az elmúlt évi módosításkor került a gyermekvédelmi törvénybe. A korábbi gyermekvédelmi szolgálat mindenhol önállóvá válik és alapfeladatai – például házi, utcai és kórházi szociális munka, iskolai szociálpedagógiai tevékenység – bővülnek.

Központunk szerencsés helyzetben van, hiszen egy épületben található a családok átmeneti otthonával, és szeretnénk kialakítani – pályázati pénzek felhasználásával – a gyermekek átmeneti otthonát is. Így egy valóban komplex intézmény jön létre, amelyik bármely pillanatban tudna segíteni a krízishelyzetbe került családokon, de mindenekelőtt a gyerekeken.

Januártól törvényi kötelezettségünk, hogy a nap huszonnégy órájában elérhetőek legyünk. Új elem az úgynevezett kapcsolat-ügyeleti rendszer, amely esetenként a láthatási ügyekben lehet fontos, de közvetítő szerepe sem elhanyagolható. Sajnos gyakoriak az olyan családi helyzetek, amikor a gyermek(ek) érdekében lépnünk kell.

A soproni gyermekjóléti központban jelenleg 23 főállású és egy négy órás munkatárs dolgozik, speciális munkakörüknek megfelelő szakképesítéssel. Köztük egy fejlesztő pedagógus, aki napi kapcsolatot tart az iskolákkal és segíti a gyerekeket a tanulásban. Az elmúlt időszakban száz fiatallal foglalkozott.

Tengerdi Antal elmondta, zömében általános iskolás korú fiatalokkal foglalkoznak, de 18 éves korig fordulhatnak hozzájuk. A soproni központ egyébként megyei módszertani feladatokat is ellát, közel nyolcvan szolgálat munkáját segíti.

Közgyűlés dönt a kinevezésről

A soproni önkormányzat mai ülésén várhatóan arról is dönt, hogy a gyermekjóléti központ élére Tengerdi Antalt nevezi ki, 2008. augusztus 31-ig. Az igazgatói feladatokat ugyanis eddig megbízottként látta el, az elmúlt év július elsejétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok Mariazellbe

Évről évre az ősök nyomdokain zarándokol ki gyalog Mariazellbe a kópházi katolikus fiatalok egy… Tovább olvasom