Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Szól a hangszóró a soproni buszokon

Digitális utastájékoztató kijelzőket és automata hangosbemondó rendszert szerelnek fel a soproni buszokon egy fejlesztés részeként.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciuma sikeresen pályázva nyert európai uniós forrásokból, melynek segítségével magasabb színvonalú, kiszámíthatóbb városi tömegközlekedést építenek ki a városban.

A fejlesztés részeként az érintett vonalakon közlekedő autóbuszokon digitális utastájékoztató kijelzőket és automata hangosbemondó rendszert szerelnek fel, melyek segítségével utazás közben is tájékozódhatnak az utasok a jármű aktuális helyzetéről, az átszállási lehetőségekről és a menetidőről. A fejlesztés összköltsége mintegy 370 millió Ft.

A fejlesztés a tesztelési szakaszhoz ért. Fontos része ez a fejlesztésnek, melynek során a rendszer végső, pontos beállítása a jármű menetrendszerű üzemeltetése mellett folyamatosan zajlik.

"A tesztelés során a fedélzeti hangbemondás, az autóbuszok megállóhelyi külső hangbemondása, valamint a külső és a belső vizuális utastájékoztató berendezések vonatkozásában az üzemi próbák alatt előfordulhatnak még a hang és a kép megjelenítés területén pontatlanságok, hiányosságok, finomítási igények. A problémák javítása folyamatos, de a megállapításuk illetve korrigálásuk sajnos csak éles üzem során történhet. Az ezekből eredő kellemetlenségekért az utazó közönség szíves türelmét, megértését kérjük˝ - mondta el Mihályka Imre a Kisalföld Volán Zrt személyszállítási igazgatója.

A projekt célja, hogy a közösségi közlekedés átalakításával és fejlesztésével Sopronban olyan utazási körülményeket alakítsanak ki, melyek minőségi és innovatív szolgáltatásokat nyújtva kiszámíthatóbb és kényelmesebb körülményeket biztosítanak a tömegközlekedést használóknak.

Olvasóink írták

 • 20. Gabika22 2011. január 30. 11:34
  „Nagyon hülyeség! Mikor és hol tesztelnek élesben? Állandóan a(z) RN rendőrség napja, 12 helyett 21, Marcalváros. Egyik buszon sem használják itt Sopronban! Én minden nap járok különböző járatokon Sopronban, de semelyik sofőr sem használja! Szóval ennyit a 370 millió forintról! :D Vicc.”
 • 19. Freehill 2011. január 27. 14:12
  „#14: nem igazán látom az összefüggést a buszvezetők beszélgetése és az utastájékoztató rendszer fejlesztése között... Amúgy ha a buszvezetőnek a bemondással is foglalkoznia kellene, éppen az vonná el a figyelmét a vezetésről.”
 • 18. Freehill 2011. január 27. 14:03
  „#13: Te ugye nem olvastad el a cikket? Mert az pontosan arról szól, hogy egyelőre TESZTÜZEM van, ezért "előfordulhatnak még a hang és a kép megjelenítés területén pontatlanságok, hiányosságok, finomítási igények. A problémák javítása folyamatos, de a megállapításuk illetve korrigálásuk sajnos csak éles üzem során történhet. Az ezekből eredő kellemetlenségekért az utazó közönség szíves türelmét, megértését kérjük". Nyilván a gyárban egy régebbi, győri adatbázissal tesztelték a kijelzőt, ezért ragadt be egy ilyen felirat, és egyelőre nincs megoldva az érvényes adatok megjelenítése.

  "Sopron megint megkapta ennyi millióért a Győrben levetett holmit?"
  Hát ez érdekes lenne, mivel Győrben soha nem voltak ilyen kijelzők...”
 • 17. borosmama 2011. január 27. 07:46
  „Szerintem elég volna egy mikrofon az elektronikus kijelző mellé. Hiszen a gépkocsi vezető tudja mikor, merre járunk, és nem volna ideje menet közben telefonálni.

  Ugyanis a győri 17-es járaton a mult nap "végigasszisztáltunk, mi utasok, egy ilyen "produkciót, nem is beszélve arról, hogy tegnap pedig a 16-os járaton, de ez nem az első alkalom volt,a gépkocsivezető végibeszélgette az utat, egy hölggyel, és csemetéjével Sárástól-a Megyei kórházig. Nem kis távolság.

  És ha szóvá tesszük, hogy talán a vezetésre, és az utasokra kellene figyelnie , akkor még nekik nem tetszik.

  Ezért találom feleslegesnek a pénzkidobást, mert ez esetekben az lenne,a kijelzőkre.

  Ajánlanám a az Önkományzat és a Volán vezetőségének figyelmébe.”
 • 16. krok 2011. január 26. 13:02
  „Amióta ezek be vannak szerelve a buszokba, nagyon élvezetes az utazás. Csak egy példát mondok. A 14 jelzésű buszra kívül az van írva, hogy Balf központ. felszállsza buszra, a benti kijelzőn az van írva, 14 Adyváros Liget utca. Az egy győri 14-es járat útvonala, akkor most hol is vagyunk? Sopron vagy Győr? Hát nem jó? Melyik megálló is fog következni? Téglagyár, vagy növényolajgyár? Akkor most honnan is szerezte be a kijelzőket a cég? Újak a kijelzők, vagy Sopron megint megkapta ennyi millióért a Győrben levetett holmit? Óriási a fejlődés, ez valahogy igy működött a dicső szocialista kísérlet idején is, még a módszerváltás előtt.”
 • 15. Gabika22 2011. január 26. 08:51
  „Balu01. Legyen igazad!”
 • 14. ÁrtatlanBárányka 2011. január 25. 21:21
  „Ez jó ötlet. Bár igazából a helyi lakosoknak nem nagyon mond semmi újat. Nem helyiek meg nem hiszem, hgy sokat buszoznak.
  De jó. Sokkal jobb, minta budapesti jegylyukasztó vásárlási tender.”
 • 13. Balu01 2011. január 25. 20:33
  „Gabika22!
  Bekapcsolják-e? Be kell .... azért nincs sok buszon még mert mivel van az alap kijelző(ami eddig is) és van egy új felület a benti...külön kezelő panel a sofőrnek !Ez nem lenne gond...de...
  de... mivel a két rendszer nincs még egymással kompatibilitássá téve...ezért a sofőrnek mindig áramtalanítani kéne a rendszert...csak azért!
  De ha sikerül megoldani akkor hidd el bekapcsolják!”
 • 12. IkvaHírLACEE 2011. január 25. 18:47
  „4 vadonat új CREDO busz is jött, EURO5-ös motorral, valamint egy rakás buszmegálló van épp a felújítás folyamatában.”
 • 11. Freehill 2011. január 25. 18:21
  „#1: ennyi pénzből alig néhány buszt lehetne vásárolni, így viszont a város *összes* buszán elérhető lesz a megbízható és színvonalas utastájékoztatás.

  #4: így van, egy csomó más is van ebben a projektben, ez csak egy része.

  #6: Pesten is csak bizonyos átszállások bemondását állították le, a megállókét nem! Hogy nálunk mi lesz, azt majd az idő eldönti :)

  #7: ne keverjük, az egy egészen másik projekt, erről már régebben szó volt.”
 • 10. Kukac40 2011. január 25. 17:05
  „Na de kérem ez pl. pesten már 30 éve működik, sőtt lassan meg is szűnik. Az inteligens buszmegállók, utastájékoztató táblák a mai kor "újdonságai". Arról volt szó "pár" hónapja, hogy környezetbarát tömegközlekedési rendszert építenek ki, új hidrogén meghajtású buszokkal. Ennyi maradt belőle? Ha már az utasoknak akarnak kedvet csinálni, akkor lehet először a sofőröket kellene gépkocsivezetőnek átképezni. Tisztelet a kivételnek. A jegyárakról nem is beszélve.”
 • 9. Mankapunka 2011. január 25. 15:21
  „orion

  Az a gond,hogy nem azok szerelik be a cuccokat a buszokba,akik legyártották,és ezért van ez a szar munka.
  Igen,ezek a kis szar buszokba veri bele az ember a fejét,mint ezek a szar kicsi Credo buszok. Én a belső visszapillantót fejeltem le benne még anno,mikor bejöttek.

  Szöveges bemondás meg nálunk is le lesz állítva,mint Budapesten,mert egy idő után zavarni fogja a népet. Külföldi meg úgyis a kijelzőt nézi,mert magyarul meg úgysem tud,így nem érti,mit mondanak.”
 • 8. orion1 2011. január 25. 13:33
  „Várjátok csak ki a végét.. Lehet kicsit korai még erről beszélni, de én azt láttam, hogy beszerelik, aztán nem működik, vagy ha működik, csak pár órát, aztán elromlik. Talán 1 busz van, amiben hibátlanul működik. A sofőröket a guta ütögeti, mert elég kontár munkát csinálnak a szerelők, pl a konzolt úgy építik be a műszerfalba, hogy utána nem lehet kihúzni a pénztárfiókot, a kijelzőnek neki nyílik a fülkeajtó, de volt kijelző, amibe az utas verte be a fejét, mert alacsonyra rakták. A kijelző a sofőrnek elég meghökkentő látvány (vagy csak nekem az), sárga betükkel ír ki neki 2 sor valamit, aki a mai gps és okos telefonok gazdag dizájn és színvilágához szokott hozzá, az könnyen egy számítástechnikai múzeumban érezheti magát, bár nem biztos, hogy ez a végleges”
 • 7. titáti 2011. január 25. 13:10
  „És ebből a "okos" cikkből biztos lesz jó néhány olyan ember, aki azt vonja le, hogy 370 millió forintért szerelték be az utastájékoztatást, a többiről sajnos (autóbusz várok, öblök kialakítása stb.) nem szól a cikk.

  Ez olyan , mint a forgó ajtó 40 millió forintér és a virágosítás 275 millióért...”
 • 6. Gabika22 2011. január 25. 12:53
  „Na meg várj! Majd bekapcsolják -e a söfőrök? Én erre leszek nagyon kíváncsi!”
 • 5. Freehill 2011. január 27. 13:55
  „#2: hogy érted azt, hogy "eredetileg az volt a terv"? A hangosbemondás és a totemoszlop ugyanannak a fejlesztésnek egy-egy részeleme, amelyek sorban, egymás után valósulnak meg. A hangosbemondás részben már működik, a totemoszlopok pedig gondolom, hamarosan jönnek. De két különböző funkcióról van szó, ezek nem egymás "helyett" vannak!
  Amúgy a soproni vonalhálózat nem annyira egyszerű, bonyolultabb, mint a győri, úgyhogy szerintem ez a fajta tájékoztatás is hasznos lesz!”
 • 4. Bokk 2011. január 25. 14:25
  „Eredetileg az volt a terv, hogy a buszmegállóban lesznek olyan totemoszlopok, amelyeken - a buszokon lévő GPS rendszerrel való összeköttetésnek megfelelően - valós időben követhető, hogy mikor érkezik a következő buszjárat. Ez fejlesztés lett volna.
  Sopron közösségi közlekedésének rendszere nem olyan hatalmas, hogy aki használja, ne tanulná meg gyorsan fejből. Persze hasznos lehet, ha bemondják, turistáknak, vagy ha az ember egy kevésbé használt járatra kell szálljon, de azért ez így önmagában nem nevezhető átütő sikernek...”
 • 3. fióka 2011. január 25. 12:15
  „Milyen fejlesztés?????20 éves buszokon alap tartozékok voltak!!!!”
 • 2. egyharmad 2011. január 25. 13:45
  „A fejlesztés részeként az érintett vonalakon közlekedő autóbuszokon digitális utastájékoztató kijelzőket és automata hangosbemondó rendszert szerelnek fel, melyek segítségével utazás közben is tájékozódhatnak az utasok a jármű aktuális helyzetéről, az átszállási lehetőségekről és a menetidőről. A fejlesztés összköltsége mintegy 370 millió Ft.!

  Ha jol ertem Magyarul azt jelenti,hogy a jövöben valahol a buszon elhelyezett digitalis kijelzön elolvashatom

  azt amit mar ugyis tudok! Szeretnem felhivni az illetekesek figyelmet" orban vezer " 1millio munkahelyet

  teremtünk" c. igeretere! 370millioFt. (370Mio/90Eft)== 1 utaskiserö(jegyszedö,jegyvizsgalo )

  4111.11111111111111111111111111 evi fizetesevel!

  Tovabbi jo utat, jo utazast kivanok.”
 • 1. Gabika22 2011. január 25. 12:09
  „EZ egy nem rossz dolog! Sőt! Tetszik!
  De 370 millió forintból, azért már lehetett volna vásárolni plusz buszokat is, vagy lecserélni a régi százéves xarokat! Na de mind1. Örüljünk ennek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron kiváló pedagógusa díjjal tüntették ki dr. Folcz Tóbiást

Az önkormányzat ˝Sopron kiváló pedagógusa˝ elismeréssel díjazta dr. Folcz Tóbiást, a… Tovább olvasom