Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Szokatlan napon, kedden lesz az időközi választás Nagycenken

Keddi napra - november 15-re - tette át az időközi képviselő- és polgármester-választást a nagycenki választási bizottság -olvasható a Sopronhoz közeli település honlapján.

A területi választási  bizottság elnöke szerint szokatlan, de szabályos megoldás, hogy munkanapon szólítják urnához az embereket.  

Schmuck Tamás az MTI érdeklődésére megjegyezte: a  törvényhozó nem írta elő, csupán a praktikus szempontokon alapuló  szokás alakította úgy, hogy vasárnap rendezik ezeket a szavazásokat.  Éppen ezért el is kellett volna utasítaniuk azt a kifogást, amely  szerint sérül azok esélyegyenlősége, akik munka- és iskolanapon esetleg Nagycenken kívül tartózkodnak. A beadványt azonban néhány napja tárgyalás nélkül utasították el, mivel a törvényben megszabott  határidőn túl érkezett.  

Az MTI a választási szervek egyik munkatársától úgy értesült: az  Országos Választási Iroda hívta fel a helyi választási szervek  figyelmét arra, hogy a kitűzés és a szavazás között nem telne el a  törvényben előírt minimális - 60 napos - időtartam. Mivel azonban az  ünnepnapok miatt nem tudták volna hétvégére kitűzni a  döntéshozatalt, végül egy hétközi időpontot választottak.  

A nagyközség honlapján olvasható közlemények között külön  felhívásban kérik a polgárokat, hogy a hétköznapi időpont dacára  "fokozottan figyeljenek a választási részvételre", mert a nagyközség  jövőjéről döntenek.

A választási bizottságot korábban irányító Tóth Erzsébet az MTI megkeresésére szerdán azt közölte: a testület tagjai lemondtak megbízatásukról, ezért nem kíván nyilatkozni arról, miért került át a voksolás a korábban kitűzött november 6-ról kilenc nappal későbbre. Egyúttal az MTI munkatársát Pintér Gábor jegyzőhöz tanácsolta, aki jelezte: később, írásban küldi el, miért tették erre a szokatlan időpontra a szavazást.

Szeptember 15-én még úgy döntött a helyi választási bizottság, hogy november 6-án szólítják az urnákhoz a nagycenkieket. Mint akkor arról az MTI beszámolt, az ötödik éve hivatalban lévő Ivánkovics Ottó (Fidesz-KDNP) polgármester mandátuma alatt ez lesz a negyedik választás a faluban: 2007-ben is feloszlatta magát a testület, így új képviselőket és településvezetőt is kellett választani.

Először augusztus 4-én, majd - miután a polgármester, élve az önkormányzati törvény biztosította lehetőségével, ismét napirendre tűzte a témát - két héttel később szavazta meg az önfeloszlatást a testület többsége. Az indítvány támogatói azzal indokolták álláspontjukat, hogy képtelenek együttműködni a településvezetővel, mert vezetői stílusát nem tartják megfelelőnek.

A polgármester viszont úgy nyilatkozott akkor az MTI-nek: a testület a település közösségére nézve hibás döntést hozott, ennek hátterében pedig egyéni érdekek és ambíciók állnak. Hozzátette: ismét versenybe száll a posztért, mert Nagycenkért kíván tevékenykedni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint megtelt a kutyapiszok kuka a Jerevánon

Sopronban a Jereván lakó telepi, Juharfa úton, a gyalog járda közvetlen mellette lévő kutya piszok… Tovább olvasom