Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Szívében Sopron képviselője marad

Szájer József irreálisnak tartja, hogy le kellett mondania országgyűlési képviselői mandátumáról, amiért Brüsszelben folytatja politikai karrierjét. De a döntés számára csak jogi értelemben érvényes, szívében továbbra is Sopron képviselője marad.
A magát nemrég veterán képviselőnek valló Szájer József, bár még csak 42 éves, a sokat tapasztalt, sikeres politikusok közé tartozik. Kevesen mondhatják el magukról például azt, hogy háromszor nyertek egyéni képviselői mandátumot és tizennégy évig, a rendszerváltás óta volt helyük a nemzeti országgyűlésben. Talán ez is oka annak, hogy a mindig higgadt Szájer József most indulatosabb...

– Bárhol járt a világban, szülővárosa hírét vitte magával. Emberként hogy éli meg, hogy hivatalosan nem Sopron képviselője többé? Ez a tisztség most másra vár...

– Pszintén? Rosszul. Pedig nincs nagyon időm gondolkodni, sajnálkozni, mert nagy feladatokat kaptam, komoly kihívások várnak rám. Mégis... Tényleg nehéz pillanat volt, amikor ki kellett mondanom: lemondok soproni országgyűlési mandátumomról. Az vigasztal, hogy ez így csak papíron igaz, mert a szívemben továbbra is a város képviselője maradok. Úgy látom, a másfél évtized alatt a köztudatban is Sopron képviselőjeként rögzült a státusom, mert hiába nem vagyok már az, a médiákban például még mindig így emlegetnek.

– Sopron is érez majd valamit ebből a megújult kapcsolatból?

– Igen, a kötődés nem korlátozódik csak az érzelmekre... Miután az Európai Parlamentben Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyét képviselem, két megyei irodám lesz. Az egyik Sopronban, így számomra továbbra is a város lesz a „központ". Az itt élők a jövőben is fordulhatnak hozzám panaszaikkal, problémáikkal.

A magyar országgyűlésben EP-képviselőként továbbra is felszólalhatok akár a helyiek érdekében is. Továbbra is részt akarok venni a regionális politikában, úgyhogy tényleg nem szakadok el, van, ami enyhíti a keserű pirulát. Ráadásul a munkám sem köt majd annyira Budapesthez, haza tudok jönni...

– Ennek ellenére nyilatkozataiban már-már indulatosan nevezi irreálisnak az összeférhetetlenséget...

– Mert az is! Budapest vagy éppen Róma polgármestere lehet EP-képviselő, az ő státusuk nem összeférhetetlen... Mint megfigyelő, másfél éve kint vagyok Brüsszelben, mégis el tudtam látni itt is a munkám. A ciklusból hátralévő másfél évben sem okozott volna gondot a feladat. Kidobott pénznek tartom az időközi választás megrendezését.

– Egyre magasabbra és messzebbre viszi politikai pályafutása. Brüsszelből lehetséges visszaút?

– Persze, és sokan élnek is vele. Elég nagy a mozgás, gyakran előfordul, hogy EP-képviselőt visszahív a nemzeti testület vagy valaki a kormányban kap feladatot.

– És merre ívelhet tovább ez a karrier? Mit gondol? Hol lesz és mi lesz húsz év múlva?

– Nem leszek békésen pipázgató nagypapa a karosszékben, ez szinte biztos. Valószínűleg politikus maradok, esetleg még joggal foglalkozom vagy tudományos területre kirándulok. A karrieremben most léptem meg egy nagy lépcsőfokot, hiszen az Európai Parlamentben stratégiai feladatokat kaptam, alelnöke lettem a legnagyobb frakciónak és tagja a külügyi, valamint a belső piacokkal foglalkozó bizottságnak. Most ezen az új színtéren kell helytállnom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt nem készül hamis bor

Az Országos Borminősítő Intézet (OBI) közelmúltban lezárult vizsgálata szerint az ellenőrzött borok… Tovább olvasom